Paul Grigore biografia


Paul Grigore opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

GRIGORE PAUL.

Semneaza cu prenumele dupa numele de familie.

Poet, publicist.

S-a nascut la 17 mai 1952 in Camarzana (Satu-Mare) si a decedat in 3 iunie 1989 la Bucuresti.

Provine dintr-o familie de tarani. Dupa studiile liceale terminate la Negresti (Oas), a absolvit in 1978 Facultatea de Filologie a Universitatii din Craiova.

Debuteaza publicistic in . in revista "Astra". cu un articol de critica literara. Debutul editorial este posium. cu volumul de poezie Anluminura (Ed. Litera, 1991).

A colaborat cu poezii si articole de critica literara la revistele: "Astra", "Amfiteatru". "Cariatide". "Poesis", "Steaua" si altele.

Este inclus in volumul ingrijit de poetul Alexandru Musina. Antologia poeziei generatiei '80 (Ed Vlasie, 1993) si in Antologia poeziei romanesti culte (Ed. Teora. 1998). alcatuita de Florin Sindrilaru.

Alte volume publicate postum sint Diotima din scriitura (eseuri. Biblioteca "Poesis". nr. 1, 1992) si Vocatia luminii (eseuri. Ed. Paralela . 1999). Multe creatii ale autorului se afla inca in manuscris. Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Alexandru Musina (prezentare in volumul Anluminura. Ed. Litera, 1991): Stefan Borbely - Paul ("Romania literara", nr. 49/1991); Mihaela Ursa - Paul Grigore: "Anluminura" ("Steaua", nr. 1/1992): Cristian Stamatiu - Asezarea "anluminurii" in cimpul de forta ("Vatra", nr. 258/1992); Florin Sindrilaru - Paul Grigore, in Antologia poeziei romanesti culte (Ed. Teora. 1998): Ovidiu Moceanu (cuvint inainte la volum Vocatia luminii. Ed. Paralela . 1999); Dan Gulea - Paul Grigore. Vocatia luminii ("Observator cultural". nr. 10/2000), Gheorghe Craciun.

Referinte critice:


"Dincolo de un anume hieratism al expresiei sau al situatiilor () universul poeziei lui Paul Grigore e dominat de cruzime si neintelegere: e o lume in care lipseste «mila», o lume in care Dumnezeu nu-si recunoaste Fiul. poate pentru ca acesta nu se vrea decit «Fiul Omului», supunindu-l - ca pe orice muritor - spaimelor, indoielii, degradarii si mutilarii fizice."
(Alexandru Musina, Semnele nu l-au mintit. text de prezentare in voi. Anluminura. 19911

"S-a vorbit de literatura de sertar si s-a constatat ca nu prea exista. Vocatia luminii face parte din sfera autenticii literaturi de sertar, a carei razvratire impotriva istoriei vine din alte resurse decat acelea ale actiunii politico-literare. Volumul atesta pastrarea nealterata a sensului normalitatii exercitiului critic, prin care o personalitate in formare. in contrasens cu evolutia contextului, intelege sa isi asume conditia, orice riscuri ar impune
aceasta."
(Ovidiu Moceanu. in cu vuit inainte la voi. Vocatia luminii.
Ed. Paralela . 1999)

"Aceste pagini il raliaza pe Paul Grigore criticii arhetipale (a inva-riatiunilor) () Nu in ultimul rind, e de remarcat limbajul critic de o buna tinuta conceptuala, observatiile bazindu-se in genere pe structuri mitice minimale (miteme).
Vocatia luminii (deopotriva titlul unui minieseu despre Daniel Turceai instituie si verifica un exercitiu critic in descendenta lui Bachelard, Rene Girard sau Octavio Paz."
(Dan Gulea, "Observator cultural", nr. 10/2000)