Paul Izverna biografia

Paul Izverna
Paul Izverna opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

IZVERNA Pan (pseudonimul lui Pandele Tarabac), se naste la 27 iul. 1937, comuna Malovat, judetul Mehedinti.
Poet si traducator.

Fiul lui Alexandru Tarabac, functionar judecatoresc si invatator, si al Mariei (n. Hurduc), moasa.

Scoala primara in comuna natala; Liceul "Traian" din Turnu-Seve-rin (bacalaureatul in 1954); Facultatea de Medicina Generala, inceputa la Timisoara si absolvita la Bucuresti (1961).

Medic la Birsanesti, in Moldova (196l-l963), la Rasa-Gra-distea (Calarasi, 1963-l966), la Dragos-Voda (Constanta, 1966-l970), la Drajna si Izvoarele (Prahova, 197l-l975).

Debuteaza cu proza in Luceafarul (1965); debut editorial cu volum de poeme Arhipelag de noapte (1971). Poezie de meditatie pe marginea intimitatii angoasate de fragilitatea fiintei. isi intregeste profilul poetic in volum Cuaternar (1972), cu accente de cosmar si apocalipsa, pentru ca timbrul poeziei sa se clasicizeze in formele fixe din Rondelul tainelor (1974) si Rondelurile (1983).

Colaboreaza la Luceafarul, Romania literara, Convorbiri literare, Ramuri etc. A tradus scrieri de Buffon, Chateaubriand, Aloysius Bertrand s.a.

Exista doua fete ale poeziei lui Paul Izverna: una neguroasa, neptunica, cutreierata de accentele unei disperari existentiale, cealalta luminoasa si stenica. Amindoua izvorasc dinlr-o puternica responsabilitate fata de lume si semeni, cu incarcatura sa de istoricitate subiacenta. Cea din-tii este anuntata inca clin volumul de debut. Arhipelag de noapte (1971), unde predomina o voce grava, asediata de mari primejdii si amenintari si unde poetul extrapoleaza o zona de existenta tragica, asezata sub semnul umbrei si al zadarniciei.

Realul apare incifrat, redus la elementele primordiale, intre care acvaticul (oceanul) devine simbolul central al intregului volum. Corespondentul sau e - in Cuaternar (1972) - labirintul; tema a ratacirii in sumbre peisaje geologice sau in viziuni apocaliptice grandioase. Presiunea timpului si a istoriei intuneca pina si orizontul viitorului, de unde o anume filosofie a destinului, evocata in materia miturilor si a heraldicii. Apetitul pentru mit se mentine si in Rondelul tainelor (1974), dar viziunea se lumineaza, devenind preponderent sudica. Tenebrosul, arhaicul, geologicul elementar se topesc acum in luminozitate rurala sau in atmosfera medievala de burg evocator. O anume inrudire de structura poate raporta aceasta poezie la N. Davidescu", poet modem si el, dar fermecat in aceeasi masura de sonoritati clasice. Forma fixa prin care se exprima acest lirism e dusa pina la rafinament, vadind o remarcabila dexteritate expresiva.

OPERA:
Arhipelag de noapte. Poeme, Bucuresti, 1971;
Cuaternar. Versuri. Bucuresti. 1972;
Rondelul tainelor. Bucuresti, 1974;
Rondelurile, Bucuresti, 1983;
Anamnesis. Versuri, Bucuresti, . Traduceri: A. Bertrand, Gaspard de la Nuit. Fantezii in maniera lui Rembrandt si a lui Callot. urmate de scrisorile lui A. B. catre David D'Angers. in colab. cu Irina Mavrodin, Bucuresti, 1977: Cha teaubriand. Calatorii, Bucuresti. 1978;
G. L. Bul fon, Pagini de istorie naturala. Bucuresti. 1980;
Th. Gaulier, Calatorie in Italia, Bucuresti. 1983: G. L, Buffon, Istoria naturala, Bucuresti, 1984;
Foustel de Coulenge, Cetatea antica, I-lI, Bucuresti, 1984;
W. Folkierski. Intre clasicism si romantism. III. Bucuresti, 1988.


REFERINTE CRITICE:
D. Flamand, in Luceafarul, nr. II, 1971;
A. Popescu, in Tribuna, nr. 12, 1971;
Dana Dumitriu, in Romania literara, nr. 8, 1975.


Copyright © Contact | Trimite referat