Paul Vinicius biografia


Paul Vinicius opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VINICIUS PAUL
Numele sub care semneaza Paul Vinicius Gheorghe.
Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 24 ianuarie 1953 in Craiova.
Este fiul colonelului inginer Stefan Gheorghe, ofiter in MAN, si al Ioanei Gheorghe, statistician.

Dupa studiile liceale terminate la Liceul "Nicolae Balceascu" (fostul Colegiu "Sf. Sava") din Bucuresti, a absolvit in 1982 Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului politehnic din Bucuresti.

Este membru fondator al Cenaclului "Universitas" condus de criticul si profesorul Mircea Martin, cenaclu pe care il frecventeaza in perioada 1984-. Dupa 1990 se specializeaza in jurnalistica, relatii publice si editorialistica.

Este consilier editorial atestat de Ministerul Culturii.

A lucrat ca redactor la diverse publicatii: "Flacara", "Curentul" s.a.

Debuteaza publicistic in 1982 in revista "Amfiteatru" cu versuri, in 1988 cenzura comunista opreste publicarea plachetei de debut Lunea albastra, miercurea alba in cadrul colectiei "Cartea cea mai mica" editate de Cenaclul "Universitas" ca supliment al publicatiei studentesti "Convingeri comuniste".

Debutul editorial va avea loc abia in 1998 cu volumul de versuri Drumul pina la ospiciu si reintoarcerea pe jumatate publicat la Editura Crater din Bucuresti.

Colaboreaza cu poezie si articole diverse la revistele: "Luceafarul", "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Vatra", 'Transilvania", "Steaua", "Euphorion", "Romania literara", "Literatorul", "Contrapunct", "Contemporanul. Ideea europeana" s.a., iar ca jurnalist la publicatiile: "Scinteia tineretului", "Flacara", "Romania libera", "Evenimentul zilei", "Zig-Zag", "Expres Magazin", "Dreptatea", "Cotidianul", "Privirea" s.a. Colaboreaza de asemenea la posturile Fun Radio si Radio Romania Cultural, precum si la Televiziunea Romana. Dupa debut a mai publicat volumul de poeme Eclipsa (Ed. Crater, 1999).

Este prezent cu grupaje de versuri in antologiile Sfisierea lui Morfeu. Antologia generatiei '90 alcatuita de Dan-Silviu Boerescu (Ed. Phoenix, 1994) si Un sfert de veac de poezie la Sighetul Marmatiei (Fundatia "Luceafarul", 1998).

A obtinut urmatoarele premii: premiul "Nichita Stanescu" al "Serilor de poezie de la Desesti" (Sighetul Marmatiei, 1986), premiul special pentru poezie al revistei "Transilvania" (Sighetul Marmatiei, 1987), premiul "Frontiera Poesis" (Satu Mare, 1998), premiul pentru debut in poezie la Festivalul-concurs "Zilele Virgil Mazilescu" (Corabia, 1998), premiul pentru debut in poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania (1998), premiul pentru debut al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO (1998), premiul pentru debut la Festivalul international de poezie de la Sighetul Marmatiei (1999), Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor din Romania la Concursul de poezie "Zilele George Cosbuc" (Bistrita, 1999). in 1991 calatoreste ca ziarist in Albania, in prezent este redactor special la ziarul "Cotidianul".

Este membru fondator al Asociatiei Ziaristilor Romani - AZR, membru al Societatii Ziaristilor din Romania - SZD, al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Alex. Stefanescu, Laurentiu Ulici, Traian T. Cosovei (prezentari in volum Drumul pina la ospiciu si reintoarcerea pe jumatate, Ed. Crater, 1998); Traian T. Cosovei ("Literatorul", nr. 8/1998); Dan-Silviu Boerescu - Fratele Sardele, ultimul nouazecist ("Contemporanul. Ideea europeana", nr. 6/1999); Valentin F. Mihaescu - Un debut exceptional (Supliment literar "Azi", 22 febr. 1999); Ioan Es. Pop - Un debut aproape arghezian (PRO TV Magazin, nr. 29/1999); Al. Cistelecan - Epitome si poeme ("Cuvintul", nr. 7/1999); Cornelia Maria Savu - Eclipsa dinaintea Eclipsei ("Curierul national", 5 aug. 1999); Marin Mincu ("Contemporanul. Ideea europeana", nr. 45/1999 si in volum Poezia romana contemporana, III, Ed. Pontica, 1999); Octavian Soviany ("Luceafarul", 1 dec. 1999); Nicoleta Ghinea ("Romania literara", nr. 2/2000); Victoria Luta ("Observator cultural", nr. 2/2000) s.a.

Referinte critice:


"in poezia romana contemporana, poetul Paul Vinicius se dovedeste un spirit sclipitor, aidoma unui far. Pentru ca poetul este un reper al unei sensibilitati motivate de acuitatea existentiala a actului creator.
Asumindu-si scoala de gindire poetica a lui Virgil Mazilescu, poetul acesta de un nonconformism ireparabil, irepetabil, reuseste prin cartea sa indelung aminata sa se desprinda de maestrul sau. Am incredintarea ca iesirea la rampa a lui Paul Vinicius va schimba «placile tectonice» ale unei noi sensibilitati si impune un alt fel de a gindi poeticul. «Nu cu un pocnet, ci cu un scincet», cum spunea T.S. Eliot, ci cu un acut simt al dramaticului tradus
In cuvinte.
Cu Paul Vinicius o noua sensibilitate, un alt gen de discurs se individualizeaza!"
(Traian T. Cosovei, "Literatorul", nr. 8/1998)

"Legatar al lui Virgil Mazilescu, Paul Vinicius generalizeaza procedeul acestuia de a pune in conflict «epitoma» si poemul, construind fie pe tensiunea divergenta dintre ele, fie pe o conflictualitate indusa cu metoda ludica, dar solutionata in exasperari reciproce. Mopete si gasca lui au insa si ei falitii lor in poemele lui Vinicius, dupa cum principiul epicizarii viziunii si confesiunii functioneaza, pe urmele lui Cristian Popcscu, si in romanul de moravuri cotidiene care e, intr-un sens. Drumul pina la ospiciu si reintoarcerea pe jumatate. () Epitomele, functionind mai degraba pe principiul capcanei decit pe cel al cheii, se afla intr-o relatie deloc mecanica cu «textul» poetic, raportul lor complementar fiind unul fluid, ce merge de la aparenta autonomie la convergenta tensionata si de la paralelism la impact. Paul Vinicius promoveaza, astfel, doua scriituri in contrapunct, introducind prin arpegii frivole sau caricaturale o viziune care, aproape riguros, dezminte preludiul, angajindu-se cu nonsalanta in gravitate si in decalcul expresionist. Sub pavaza unei scriituri semnalate, cu ostentatie, ca diversiune parodica el cultiva, de fapt, acuratetea celeilalte, mutind notatia in regimul holografic al unei imaginatii impletite din fulgurante."
(Al. Cistelecan, "Cuvintul", nr. 7/1999)

"Desi, la rigoare, pot fi decupate imagini memorabile din poezia lui Paul Vinicius, nu acestea fac originalitatea autorului, ci curgerea neostentativa, fireasca (elaborat fireasca), a discursului, o anume monotonie studiata a rostirii, ritmata de bascaliosul descriptivism al titlurilor. intre titluri si - sa spun asa - poemul propriu-zis se instaleaza un spatiu al asteptarii, confirmate sau contrazise apoi de lectura, dupa care urmeaza o alta secventa cu acelasi mecanism. Vreau sa spun ca aceasta carte se citeste sau se poate citi si ca o poveste, cu interesul centrat pe evenimential, pe biografia personajelor, pe slory. Sigur ca este vorba de o iluzie, ca nu citim un roman picaresc ci un volum de versuri, ca, de fapt, in ordine epica, nu se intimpla nimic notabil (iesit din comun) in Drumul pina la ospiciu si reintoarcerea pe jumatate. Dar inscenarea (punerea in scena) este remarcabila si da senzatia unei neverending story, in a carei lume se poate intra pe poarta oricarui poem."
(Valentin F. Mihaescu, Supliment literar "Azi", 22 febr. 1999)

"Intre Mazilcscu si Mircea Ivanescu, Paul Vinicius este insa un autor profund original, mai ales atunci cind timiditatea ii obliga la o tandra violenta a derularii, iar sarjele erotice produc mostre antologice"
(Dan-Silviu Boerescu, "Contemporanul. Ideea europeana", nr. 6/1999)