Petru Bianu Maier biografia
Petru Bianu Maier opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MAIER BIANU PETRU

Pseudonimul literar al lui Petru Maior.
Prozator.

S-a nascut la 2 septembrie 1947 in Sibiu. Pe linie paterna provine dintr-o familie de tarani ardeleni, iar pe linie materna dintr-o familie de tarani si preoti ardeleni. Este absolvent al IATC, sectia imagine film. A frecventat sporadic cenaclul "Junimea" condus de Ovid S. Crohmalniceanu.

A lucrat ca operator si scenarist la Studioul Cinematografic Buftea, ca regizor, scenarist si operator la Televiziunea Romana, ca producator la Romania Film. in perioada 1997-l998 a fost director de programe la Teatrul din Turn din Sighisoara. Este presedinte al fundatiei culturale "Accumm".
Debuteaza publicistic in 1981 in revista .'Luceafarul", cu proza Bitancul.
Debutul editorial are loc in 1990 in volumul colectiv Preludii epice (Ed. Eminescu).

Colaboreaza la: "Luceafarul", "Contrapunct", "Viata Romaneasca". "Contemporanul. Ideea europeana", "Romania Libera" s.a.
Dupa debut, publica in 1998 volumul de proza Inventarul iernilor - dincolo de padurea de otetari (Ed. Cartea Romaneasca).

A calatorit in Iugoslavia (in calitate de producator de film), Ungaria, Austria. Italia (atasat de presa la Festivalul International de Film de la Montecattini Terme).
Este membru al UCIN.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Geo Vasile ("Ecart", nr. 45/1999); Valeriu Rapeanu, Cezar Ivanescu, Alexandru Condeescu, Dan Cristea, Matei Gavril Albastru, Dan Lototchi, Ion Cristoiu s.a.

Referinte critice:


"Multe sunt ingredientele (tehnicile) retetei narative, din care memorabila este simularea stilului compunerii scolaresti, albe. enuntiative, marcata de acea sinceritate sententioasa, dezarmanta () Jocul funambulesc intre naratiunea propriu-zisa si extrasele din presa vremii este inca un ingredient, o tehnica de contrast originala a lui Petru Maier-Bianu (). Mai multi daimoni sunt parteneri de magie ai romancierului: cel al detaliilor, al rapiditatii de schimbare a planului epic, al versatilitatii stilistice, al contrapunctului narativ postmodern constructie-deconstructie. () O relatare vizitata de magia autenticitatii, un roman-documentar al vietii romanilor in comunism asa cum a fost, un roman cu miza maxima: viata romancierului."
(Geo Vasile. "Ecart". nr. 45/1999)


Copyright © Contact | Trimite referat