Petru Has biografia


Petru Has opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

HAS PETRU M.

Poet.

De asemenea, publicist.

S-a nascut la 10 iulie 1947 in comuna Misca (Arad), intr-o familie de tarani.

Dupa terminarea cursurilor liceale urmeaza Facultatea de Filologie, Universitatea din Timisoara, absolvita in . A frecventat: cenaclurile "Echinox" (Cluj). "Pavel Dan" si "Forum" (Timisoara), "Tribuna" (Cluj), "Astra" si "Cercul literar 19" (Brasov). Este fondatorul cenaclului literar al Casei de cultura din Fagaras (inlcrzisin 1976).

A debutat publicistic cu un grupaj de poeme in revista "Steaua" (1967).

Debutul editorial are loc cu volumul de poezie Dor negru (EPL, 1969).

Colaboreaza la revistele: "Steaua", "Tribuna", "Familia", "Astra", "Interval", "Arca", "Apostrof. "Luceafarul", "Orizont", "Vatra" s.a. In 1983 publica volumul de poezie Liniste (Ed. Cartea Romaneasca).

Este prezent cu poeme in antologia Gefahrliche Serpentinen. Rumanische Lyrik der Gegenwart (Ed. Druckhaus. Germania, 1998). .n prezent autorul este profesor de limba si literatura romana la Liceul de Arta "Sabin Dragoi" si la liceul C.F.R. din Arad. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice asupra poeziei autorului: Petru Poanta ("Echinox". 1969); Victor Felea ("Tribuna", nr. 46/1983); Livius Ciocarlie ("Brasovul literar si artistic", nr. 3/1981); A.l. Brumaru ("Astra", nr. 6/1983); Costin Tuchila ("Luceafarul", nr. 33/1983); Viorel Horj ("Familia", nr. 11/1983) s.a.

Referinte critice:


"Amintirea aproape ca lipseste din aceste versuri; nostalgia se exclude, ca non-sens, un viitor simbolic, de asemeni. Nimic mai evident decit maruntul spatiu de dinaintea ochilor. investit cu puterea semnificatiei artistice, e; cuprinde treptat, cu tentaculele minerale ale sperantei interzise, sufletul omului confruntat zilnic cu acelasi decor."
(Costin Tuchila, "Luceafarul", nr. 33/1983)

"Recenta carte aparuta a lui Petru M. Has lasa asadar impresia a fi fost indelung elaborata, si asa si este. La orisice pagina ne-am opri dam peste bucati implinite, aproape nu avem surpriza, nici pe portiuni mici. caderii peste o dizarmonie, peste vreun gind nefericit formulat."
(A.l. Brumaru. "Astra". nr. 6/1983)

"poetul si-a propus sa insiste mai mult asupra imediatului, asupra diverselor aspecte care constituie universul cotidian, si a facut-o cu o vadita placere si nu mai putin insa cu detasare si umor. cu o ironie altemind intre accentele bonome si cele taioase, nelipsindu-i nici tendinta de a se lansa in scurte incursiuni in zona fantasticului."
(Victor Felea, "Tribuna", nr. 46/1983)