Petru Iliesu biografia


Petru Iliesu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

ILIESU PETRU
Pseudonimul literar al lui Petru Nicolae Ilies.

Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 12 septembrie 1951 in Timisoara. Dupa studiile liceale terminate la Liceul "Eftimie Murgu" din Timisoara, a absolvit in 1978 Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara.

Frecventeaza cenaclurile literare "Pavel Dan", al Centrului Universitar din Timisoara si "Orizont", al Asociatiei Scriitorilor din aceasta localitate. A fost regizor de teatru experimental la Casa Studentilor din Timisoara, bibliotecar la Biblioteca Judeteana Timis, reporter la cotidianul "Timisoara".

Debuteaza publicistic in 1972, in revista "Orizont", cu poezie.

Debutul editorial are loc in 1977 cu volumul de versuri Pastel H. aparut la Editura Litera. Colaboreaza cu poezie si articole de opinie la principalele reviste literare din Romania.

Dupa debut, publica volumele: Autoportret cu foxterrier (Ed. Litera, 1980): Camera de mercur (Ed. Albatros, 1982)» intrebare despre intoarcerea acasa (Ed. Cartea Romaneasca, 1985); Confesiune asupra labirintului (Ed. Marineasa & Planetarium, 1995); Romania (Ed. Marineasa & Planetarium, 1996); Petru (Ed. Planetarium, 1997). Este prezent cu un grupaj de poeme in antologia Sid tustaudes. Panorama Over Samtida Rumanisk Poesii alcatuita si tradusa de Ion Milos (Ed. Symposion, Stockholm, 1998).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru poezie al Filialei Timisoara a Uniunii Scriitorilor din Romania (1996); diploma "Memorialul Revolutiei", pentru jurnalism in slujba adevarului Revolutiei din decembrie . A calatorit pentru cursuri de specializare si conferinte in Danemarca (curs intensiv pe problematica sociala, 1991), Suedia (curs intensiv de management ONG. Stockholm. 1995), Marea Britanie (Citizen Organising Foundation. Engham. 1998) si ca turist in Elvetia, Germania, Italia, Austria, Rusia (Novosibirsk), Ungaria. In prezent autorul este liber profesionist.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Internationale a Scriitorilor si Artistilor Romani (SUA). Este membru fondator al Aliantei Civice din Romania, al Fundatiei Culturale "Banatul", al Fundatiei "Timisoara '89", al Federatiei Organizatiilor Umanitare din Timisoara s.a.

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Ion Bogdan Lefter ("Romania literara", 1982); Marcel Cornis-Pope (prefata la volum Romania. Ed. Marineasa & Planetarium, 1996, si in "Orizont"); Mircea Doru Lesovici ("Cronica"); Livius Ciocarlie ("Forum"); Ion Maxim ("Forum"); Ion Ariesanu (Orizont"); Virgil Nistor ("Steaua"): Liviu Antonesei ("Convorbiri literare") s.a.

Referinte critice:


"in Camera de mercur () poetul isi insceneaza cu grija efectele, retinind ce era de retinut din poezia sa anterioara si reconstruind-o - pornind de la aceleasi date. insa cu alta abilitate poetica. Regasim scriitura usor prozaica, in care sumare linii epice sint mereu obturate de impulsuri poetice, regasim, apoi, procedee pe care poetul Ie-a folosit de la inceput: moto-urile, colajul, notele de subsol, ca si fragmentarismul ciclurilor, alcatuite din poeme care sint si nu sint independente, mizind si pe atmosfera care se acumuleaza pe masura ce inaintezi in carte. Cu aceste mijloace, poetul da acum o mai mare tensiune melancoliei sub semnul careia versurile sale continua sa se aseze. O melancolie discreta, nu insa intr-atit incit sa nu lase de inteles ca dincolo de suprafata ei se consuma o viata interioara profunda."
(Ion Bogdan Lefter, "Romania literara". 1982)

"Petru lliesu reprezinta mai dramatic si mai elocvent decit oricare alt poet pe care-l stiu. destinul razbaterii (bresa, spartura) generatiei anilor '. Insurgenta, absenta compromisurilor, intransigenta si ades auto-interogatia a facut ca aceasta generatie sa se manifeste impotriva obstacolelor economice si ideologice fara precedent ale regimului neo-stalinist al lui Ceausescu rascumparind. compensind concis imaginatia culturala si literara in Romania."
(Marcel Cornis-Pope, prefata Ja voi. Romania. Ed. Marineasa & Planetarium, 1996)