Radu Aldulescu biografia


Radu Aldulescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Aldulescu Radu

Prozator.

S-a nascut la 29 iunie 1954 in Bucuresti.

Studii liceale absolvite in 1973 la un liceu teoretic din Bucuresti. Dupa absolvire este muncitor la intreprinderile "Policolor" si "23 August", pe santierul "Casa Republicii" si la tipografia "Universul" din Bucuresti.

Debuteaza publicistic cu proza in 1986 in "Suplimentul literar si artistic al «Scinteii tineretului»". Debutul editorial are loc in 1993 cu volumul Sonata pentru acordeon (Ed. Albatros). Colaboreaza la revistele: "Romania literara", "Luceafarul", "Contrapunct", "Baricada", "Catavencu", "Romania literara", "ArtPanorama" si altele.

Dupa volumul de debut, publica volumele: ingerul incalecat (Ed. Phoenix, 1994); Amantul eolivaresei (Ed. Nemira, 1994); Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare (Ed. Nemira, 1997).


Este detinatorul mai multor premii literare, printre care: premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1993); premiul Societatii Patronilor de Edituri din Romania pentru cel mai bun roman al anului 1994; premiul Salonului National de Carte (Cluj-Napoca, 1994).

Este membru al Uniunii Scriitorilor si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra cartilor autorului au formulat, printre altii, opinii: Romul Munteanu -Radu Aldulescu: "Amantul eolivaresei" (in volum Jurnal de carti 6, Ed. Libra, 1996); Dan C. Mihailescu - Proza "de urit si mizerie" ("22". nr. 22/1998); Horia Garbea, Mircea Nedelciu, Dan-Silviu Boerescu, Caius Dobrescu s.a.

Referinte critice:


"Despre Amantul eolivaresei nu se poate spune ca ar fi un roman de dragoste sau doar o istorie plina de peripetii a celor trei fii ai lui Grigore Cafanu, redactor-sef Ia «Zori noi». Intriga este alunecoasa si aglutinata, peripetiile se acumuleaza pe neobservate, pe masura existentei aventuroase a picarilor nevoiti sa treaca prin cele mai diverse medii. Pitorescul si trivialul se ingemaneaza in modul cel mai firesc, lumea de la «marginea lumii» se poate infiripa oriunde, tragicul pierzindu-si semnificatia in acest univers degradat." (Romul Munteanu. in voi. Jurnal de carti . Ed, Libra. 1996)

"Proza lui Radu Aldulescu. personajele si viata lor au deopotriva ceva din vechii tineri furiosi ai prozei americane, care strabat in lung si-n lat America, tragand dupa ei saracie, fronda, sexualitate, libertate, cultul delimitarii si al whiskyului intr-o ametitoare rotire de esecuri - si ceva din rusul vagant care, de la anarhistii secolului trecut pina la Gorki si Suksin, bintuie stepa cu fantasmele lui socio-mesianic-alcoolice. Doi invinsi aprioric si care isi consuma, frenetic ori flegmatic, declasarea. isi traiesc intens fatalitatea si isi extrag forta tocmai din succesiunea caderilor."
(Dan C Mihailescu, "22", nr. 22/1998)