Radu Andriescu biografia


Radu Andriescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

ANDRIESCU RADU.

Poet.
De asemenea, prozator si publicist.

S-a nascut la 9 iunie 1962 in Iasi. Hste fiul lui Alexandru Andrieseu. critic si istoric literar, si al Corneliei-Ana Andrieseu, germanista.

A absolvit Facultatea de Litere (sectia limba si literatura engleza -limba si literatura franceza) a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. Dupa 1990 devine membru al "Clubului 8" din Iasi, alaturi de alti tineri scriitori (Dan Lungu, Mariana Codrut, Ovidiu Nimigean, Horatiu Decuble, Antonio Patras, Codrin Liviu Cutitaru, Radu Parpauta si altii).

Debuteaza publicistic in 1977 in revista "Convorbiri literare" cu un grupaj de poezii.

Debutul editorial individual are loc in 1992 cu volumul de poezie Oglinda la zid (Ed. Canova), fiind precedat de prezenta cu poemul in proza intinderi in volumul colectiv Solstitii (Ed. Junimea, 1985).

Colaboreaza cu poeme si articole de opinie la revistele: "Convorbiri literare", "Romania literara", "Luceafarul". "Cronica", "Poesis", "Contrafort", "Timpul" "Interval", "Dacia literara", "Dialog", "Fvchinox", "Hyperion", "Amphytrion". Dupa volumul de debut, publica volumele de poezie: Usa din spate (Ed. Cronica, 1994); Sfirsitul drumului, inceputul calatoriei (Ed. Junimea, 1998); Eu si citiva prieteni (Ed. Brumar, 1999).
Este prezent cu grupaje de poeme in mai multe antologii de poezie romaneasca in limbi straine, publicate in tara si in strainatate, printre care: Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag, Kastellaun, Germania, 1994); A Mini-Anthology of Postmodern Romanian Poetry, in volum Romanian and Western Civitization (The Center for Romanian Studies, Iasi - Oxford - Portland, 1997); City of Dreams and Whispers. An Anthology of Contemporary Poets of Iasi (The Center for Romanian Studies, Iasi - Oxford - Portland, 1998). A fost distins cu premiul "Poesis" pentru debut (1992) si cu premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi (1998).

A calatorit ca bursier sau turist in Franta, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Olanda.

Lucreaza ca si lector la Catedra de Engleza a Facultatii de Litere a Universitatii "AI. I. Cuza" din Iasi si redactor al revistei "Timpul" din acelasi oras.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO, si al Clubului 8.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Laurentiu Ulici ("Luceafarul", nr. 25/1990); Ovidiu Nimigean - Bosch c'est moche?! ("Convorbiri literare", nr. 4/1993); loan Holban - "Slash", adica rana, lovitura, a rani, a lovi, a biciui ("Cronica", 1993); Simona Sora - Oglinzi salbatice ("Romania literara", nr. 32/1993); Alexandru Surugiu - Iesirea din labirint ("Timpul", nr. 2/1993); Gabriela Gavril - Usa din spate ("Convorbiri literare", nr. 4/1994); Al Calinescu (postfata la volum Sfirsitul drumului, inceputul calatoriei, Ed. Junimea, 1998); Gabriel H. Decuble - "Manual" de citit poezie ("Monitorul", 16 iulie 1998); Antonio Patras - "Sfirsitul drumului, inceputul calatoriei" ("Cronica", august 1998); Dan Lungu - Fix mister popularity: mofluz si timid ("Monitorul", 17 sept. 1998); Gheorghe Grigurcu - Hiperbola si litota ("Romania literara", nr. 12/1999).

Referinte critice:


"Siguranta rostirii si lirismul difuz sint note oarecum evidente ale discursului tinarului poet, dar linia lui de personalitate va fi data probabil de insertia spiritului critic, indeobste relativizam, in textura impresiilor, notatiilor si asertiunilor livresti sau biografice, in legatura cu care el mai are inca anume ezitari de optiune ce dau poemelor vioiciune si prospetime ea in orice aminare semnificind perpetuarea cautarii.'"
(Laurentiu Ulici, '•Luceafarul", nr. 25/18 iulie 1990)

"Livresca si baroca (livresca. asadar, baroca; baroca, asadar livresca). poezia lui Radu Andricscu este un conglomerat, adesea efervescent, de materie poetica. De materie. De substanta. De secretii. E grea, e diforma, e lipicioasa, e gretoasa de-a binelea pe alocuri, pentru a scintila, cind nu te astepti, in aure neverosimile. () Poetul are aplecare de povestitor. Vocatie prin excelenta moldava. Fara complexe formale isi dizolva lirismul in pagini narative. «Proza!», vor sari unii. Ba nu, pentru ca se simte o dulceata usor putrida. Brumariana. Iar o proza data in putrefactie e poezie curata."
(O. Nimigean, "Convorbiri literare", nr. 4/1993)

"Inteligent si cultivat, autorul stie bine care sint conventiile, locurile comune si limitele discursului poetic; le asuma si, mai mult, le scoate in evidenta, textul «se face» din intrebari, ezitari, reveniri, nuantari, rctraclari, tatonari: dezordine provocata si mimata, punere in scena si punere in text (). Si nu inrimplator textul final se intituleaza in sfirsit, despre poezie si este o foarte spirituala reconstituire a unei seri de poezie dintr-un pub londonez: sa faci poezie cu mijloacele narativului - iata o performanta deloc neglijabila, si e unul din numeroasele pariuri pe care Radu Andricscu Ie cistiga in aceasta carte subtila si profunda, in care punerea la incercare a disponibilitatilor discursului poetic nu numai ca nu altereaza dar, dimpotriva, potenteaza autenticitatea comunicarii."
(Al Calinescu, postafata la voi. Sfirsitul drumului, inceputul calatoriei,
Ed. Junimea, 1998)


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani