Radu Calin Cristea biografia

Radu Calin Cristea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CRISTEA RADU CALIN

Critic literar, eseist.
De asemenea, publicist si analist politic.

S-a nascut la 30 aprilie 1955, in Ineu (Arad).

Dupa studiile liceale terminate la Liceul din Chisineu-Cris (Arad), a absolvit in 1978 Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti.

Ca student este unul dintre principalii animatori ai Cenaclului de Luni al Centrului Universitar Bucuresti, coordonat de criticul si profesorul Nicoale Manolescu.

Dupa absolvirea facultatii este, pe rind, profesor de limba franceza la scoli generale din Arpasel si Taut (jud. Bihor), instructor de teatru de papusi la Buftea, supraveghetor la pavilioanele de arta din Herastrau, restaurator-ajutor la Centrul de perfectionare a lucratorilor de transporturi si telecomunicatii, muncitor necalificat la Muzeul CFR, atasat de presa la Clubul Sportiv "Rapid", inspector de invatamint peste liceele din Bucuresti patronate de C.F.R., redactor si redactor principal la revista "Urzica", redactor la "Viata Studenteasca" si "Amfiteatru". Dupa 1990 devine redactor-sef al revistei "Amfiteatru", publicist-comentator la "Culintui" si corespondentul la Bucuresti al postului de radio Europa Libera / Libertatea.

Debuteaza publicistic in 1973 simultan in revista "Orizont" din Timisoara si la rubrica "Posta redactiei" semnata de Stefan Aug. Doinas in revista "Familia" din Oradea.

Debutul editorial are loc in 1984, cu volumul de eseuri Emil Botta sau despre frontierele inocentei (Ed. Albatros).

Colaboreaza cu poeme, eseuri si texte critice si teoretice la revistele: "Familia", "Viata studenteasca", "Amfiteatru", "Romania literara", "Viata Romaneasca", "Contemporanul", "Vatra", "Opinia studenteasca", "Semnal", "Tribuna Romaniei", "Ateneu", "Caiete critice", "Cuvintul", "22", "Sfera politicii", "Noua Gazeta de Vest" (Oradea), "Contrapunct", "Dilema", "Epoca", "Arc", "Luceafarul", la ziarul "Cotidianul" si la publicatia "La Croix l'Evencment" (Franta). Participa la emisiuni culturale transmise la Televiziunea Romana si la postul de televiziune SOTI, ca si la postul Radio Romania Cultural. Corespondent de presa permanent al postului de radio "Europa Libera". Este prezent cu doua articole critice in antologia Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice, alcatuita de Gheorghe Craciun (Ed. Vlasie, 1994; editia a H-a, Ed. Paralela 45, 1999).

Este detinatorul premiului pentru cel mai bun critic student (Pitesti, 1978), al premiului de debut al Uniunii Scriitorilor (1984) si al premiului "G. Calinescu" pentru cea mai buna carte de critica a anului 1984 (Onesti, 1985).

Lucreaza ca si redactor la sectia romana a postului american de radio Europa Libera cu sediul la Praga. Asupra scrierilor autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu, Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993), Mircea Mihaies s.a.

Referinte critice:


"Ca orice incursiune tematista, si aceea a lui Radu Calin Cristea aspira sa gaseasca o cale de acces spre cogito-u scriitorului. Cum aceasta nu e tocmai lesne de parcurs, imaginatia critica trebuie sa treaca prin citeva probe: prin foc, prin apa. pe pamint si prin aer. pentru a se opri pe scena teatrului bottian. unde dialectica liricii se regaseste intr-o forma sintetica. Avem aici toate elementele unui basm critic si ceea ce face autorul nu va fi altceva decit sa parcurga acest traiect obstaculat pentru a ajunge in inima textului, care e un fel de castel fermecat. Probele acestea sint, de fapt, chiar capitolele cartii (Pamintul, Apa, Focul, Aerul, Teatrul): criticul analizeaza rind pe rind componentele fundamentale ale imaginarului, desprinzindu-le virtutile fenomenologice capabile sa inchege un tarim textual, deopotriva fabulos si palpabil. El face in alt fel ceea ce faceau presocraticii; asaza la baza inchipuirii poetice citeva din elementele de seama, in jurul carora se organizeaza universul liric. Radu Calin Cristea practica, in chip figurat, o critica «presocratica», intemeiaza adica o fenomenologie artistica pe un fundament onotlogic. Asemanarea e. desigur, metaforica."
(Radu G. Teposu, Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani