Radu Saplacan biografia


Radu Saplacan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Saplacan Radu.

Critic literar, eseist, poet.

S-a nascut la 2 aprilie 1954 in Bucuresti.

Este fiul lui Petru Saplacan si al Aureliei Muresan.

A absolvit in 1973 Liceul "Al. Papiu Ilarian" din Dej si, in 1979, Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

In perioada studentiei a fost membru si apoi coordonator al cenaclului revistei "Tribuna" si, in perioada 1982-l989, liderul cenaclului "Saeculum" al tinerilor scriitori din Transilvania. Dupa absolvirea facultatii si pina in 1989 a fost profesor la Liceul nr. 1 din Dej. intre 1989-l990 a fost redactor-sef al "Gazetei somesene" si apoi redactor la RTV Cluj-Napoca.

Debuteaza publicistic cu versuri si critica literara in revista "Echinox" (1975).

Debutul editorial are loc in 1994 cu volumul de poezie Livada Roentgen aparut la Editura Popa's din Timisoara.

Colaboreaza cu articole, cronici literare, eseuri la revistele: "Echinox", "Tribuna", "Steaua", "Astra", "Transilvania", "Convorbiri literare", "Viata Romaneasca", "Romania literara", "Cronica", "Poezia" s.a. Dupa debut, a publicat volumele de versuri Usor deasupra lumii (Ed. Carmides, 1999) si Factorul sarpe (Ed. Axa, 2000).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul revistei "Tribuna" pentrucritica literara (1977), premiul "Poemul comentat" al revistei "Astra" (1985), premiul pentru debut al Salonului de Carte din Cluj (1995), Marele premiu pentru poezie "Cristian Popescu" la Festivalul international de poezie de la Sighetu Marmatiei (1999), premiul Uniunii Scriitorilor la Zilele "G. Cosbuc" (Bistrita, 1999).

A calatorit in Polonia (1990), Franta (1991), Italia (1992). in prezent este realizator de emisiuni la Radio Cluj si lector asociat la Universitatea "Babes-Bolyai".

Au formulat opinii critice asupra cartilor autorului: Ion Muresan ("Tribuna", 1995); Alex. Stefanescu ("Romania literara", 1995); Petru Poanta (in voi.
Dictionar al poetilor clujeni, Ed. Clusium, 1998); Gheorghe Grigurcu ("Romania literara", nr. 33/1999); George Vulturescu ("Poesis", 1999); Adrian Alui Gheorghe ("Convorbiri literare", 1999); Mircea A. Diaconu ("Convorbiri literare", 1999); Daniel Corbu ("Cronica", 1999); Catrinei Popa ("Observator cultural", nr. 4/2000) s.a.

Referinte critice:


"Titlul volumului sau, Livada Roentgen, ne ofera, de fapt, cheia idiolectului in care poate fi citita poezia sa: limbaj purificat, asociatii socante, decupari si de-nudari ale simbolurilor, ale realitatii."
(George Vulturescu, "Poesis", 1999)

"Usor deasupra lumii este inainte de toate un obiect artistic in sine, pentru care si coperta, si corpul de litera si modul de asezare a unei fotografii nu sint lucruri lipsite de importanta. Iar cele treizeci si doua de pagini de foarte buna calitate arata un poet aproape pedant, atent la orice detaliu, refuzind sa se inserieze."
(Mircea A. Diaconu, "Convorbiri literare", 1999)

"Virtuoz al legaturii sugestive intre un cuvint si altul, echinoxistul Radu Saplacan afiseaza o pudoare cinica, adica o modalitate de defensiva proprie unei epoci tensionate, traumatizante."
(Gheorghe Grigurcu, "Romania literara", nr. 33/1999)

"poetul are vocatia de a privi lucrurile dintr-un unghi nou si de a scutura inertiile de perceptie prin recontextualizare sau prin combinatii surprinzatoare. Efectul este asemanator cu cel produs de o expozitie pop-ari sau de secventele decupate din visele trucate ale suprarealistilor. in felul acesta, obiectele caduce din lumea prozaica si monotona a televizorului, a radioului sau a lifturilor de cinematograf se incarca brusc de o tensiune nebanuita (). Metamorfoze socante - unele desprinse parca din scrierile urmuziene - sint inregistrate tem, fara afectare, conducind uneori la efecte de umor absurd."
(Catrinei Popa, "Observator cultural", nr. 4/2000)