Radu Sergiu Ruba biografia

Radu Sergiu Ruba opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

RUBA RADU SERGIU
Poet.
De asemenea, eseist, prozator, traducator si publicist.

S-a nascut la 14 octombrie 1954 in localitatea Ardud (Satu-Mare).

Este fiul lui Valeriu Ruba, functionar in administratie si in transporturi, fost deportat la munca fortata in 1944, in timpul ocupatiei maghiare, si al Ilincai Ruba, functionara.

Este absolvent al Facultatii de Limbi straine, specialitatea Limba si literatura franceza - Limba si literatura engleza a Universitatii Bucuresti, promotia . Ca elev si student, activeaza in cenaclurile "Lucian Blaga" si "Echinox" (197l-l974) din Cluj-Napoca,

"Cenaclul de Luni" (198l-l983) si cenaclul "Universitas" (1983-l990) din Bucuresti.

Debuteaza publicistic in 1970 in brosura "Licariri" a elevilor clujeni laureati ai unui concurs de literatura.

Debutul editorial are loc in 1983 cu volumul de poeme Spontaneitatea
Inteleasa (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza la reviste din tara si strainatate: "Familia", "Poesis", "Tribuna", "Vatra", "Romania literara", "Luceafarul", "22", "Timpul", "Dialog", "Clipa" (SUA), "Phoenix", Tinerama", "Bucuresti" s.a. Este prezent cu articole in paginile cotidianului "Curentul". Colaboreaza la Radio Romania, Radio Europa Libera, Radio BBC Londra, Radio France Internationale etc. Dupa debut, a publicat urmatoarele volume: Iluzia continua (poeme, Ed. Cartea Romaneasca, 1988); Iubirea si Orientul (poeme si proza scurta, Ed. Phoenix, Bucuresti, 1994); Contrabanda memoriei (proza scurta, Ed. Cartea Romaneasca, 1997); Daca pleci in cautarea mea (antologie de versuri, Ed. Axa, 1999). Este autorul antologiei Constelatia Homer. Antologia scriitorilor nevazatori din Romania (Ed. Sas, Bucuresti, 1996). A tradus proza de Michel Tournier. Este prezent cu textul Les funerailles d'un cochon in Antologia nuvelei francofone (Ed. Sepia, Paris, 1994 ) si cu un eseu in volumul Le rayonnement international de Francis Jammes (Ed. B&J, Biaritz, 1995). Este tradus cu proza scurta in limba bulgara in antologia Visoka Svetlina (Ed.Fleurir, Sofia, 1996) si in limba engleza in volumul High Light (Ed. Fleurir, Sofia, 1996).

A obtinut urmatoarele premii: premiul Ministerului Afacerilor Externe al Frantei la Concursul Mondial al Nuvelei Francofone (1993), premiul I pentru poezie la concursul international Edwin Dickinson Memorial (1987, Brisbanc, Australia), premiul I la acelasi concurs pentru eseu (1988), premiul pentru proza poetilor la festivalul "Frontiera Poesis" (Satu-Mare, 1988), premiul pentru intreaga activitate literara acordat de Fundatia "Gheorghe Ursu" (1998).

A participat la Colocviul international "Francis Jammes" organizat de Universitatea din Pau (Franta, octombrie 1993) si la Festivalul Mondial al Nuvelei Francofone de la Saint-Quentin (Picardia). A beneficiat de o bursa oferita de Ministerul Afacerilor Externe al Frantei pentru sejur de studii literare si jurnalistice la Paris.
Lucreaza ca si ziarist radio si realizator de emisiuni la Societatea Romana de Radiodifuziune. Este nevazator, activ in asociatiile si fundatiile care se ocupa de problemele nevazatorilor..
Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si al Asociatiilor Multi-media din Franta.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Radu Calin Cristea -Mintea poemului ("Familia", 31 ian. 1984); Laurentiu Ulici - Radu Sergiu Ruba: Spontaneitatea inteleasa ("Romania literara", nr. U/1984); Gh. Grigurcu - Profesorul liric ("Vatra", 1989); Ioan Holban ("Convorbiri literare", 1989); Gabriela Gavril - Radu Sergiu Ruba - Iubirea si Orientul ('Convorbiri literare", nr. 4/1994); Mihai Dragolea - Iubirea si Orientul ("Vatra", nr. 5/1994) si Contrabanda memoriei ("Vatra", nr. 4/1998); Volodia Macovei - O cronologie trista ("Timpul", nr. 8/1994); Horia Garbea - Amintiri din copilaria postmoderna ("artPanorama", nr. 3 /1997); Ioan Stanomir - Contrabanda memoriei ("Luceafarul", nr. 14/1998) s.a.

Referinte critice:


"De s-ar imbraca in ceea ce scrie, autorul acestei plachete [Spontaneitatea inteleasa] ar arata in felul urmator: pantalon bufant in carouri umoristice (); sacou pestrit cindva subtil colorat si de o rafinata croiala, si anume cind il purta Mircea Cartarescu, o camasa cu franjuri, cercuri desenate, patrate, romburi si alte geometrii in raporturi noneuclidiene care atit de bine il prind pe Dimov; pantofi de lac, cu virful acutit si plachiuri de platina ce-si ironizeaza prin chiar materialul din care sint facute barca de deasupra; in sfirsit, palarie cu boruri largi, pe care se aseaza, ca pe o streasina, pasarile tineretii noastre narative, ciripindu-ne povesti frumoase cu doua, trei sau mai multe finaluri si, bineinteles, sensuri."
(Laurentiu Lflici, "Romania literara", nr. 11/1984)

"Ceea ce ne ofera acum autorul sint opt proze scurte in care memoria-i prodigioasa este intens exploatata. Pina la urma, toate formeaza un mozaic despre copilaria, adolescenta, tineretea aceluiasi narator. Ar mai fi un element comun aproape tuturor pieselor incluse in volum: forta politicului de a schimba sau deteriora destine; e firesc sa fie asa, junetea povestitorului se petrece in plin comunism, in anii din ce in ce mai cenusii ai dictaturii, o vreme de crunte prohibitii individuale si de excese colective aberante. Despre mutilarea suportata, in proportii variate, de o lume intreaga povesteste R.S. Ruba in Contrabanda memoriei."
(Mihai Dragolea, "Vatra, nr. 4/1998)

"Contrabanda memoriei de R.S. Ruba plaseaza relatia cu memoria, asa cum indica si titlul, intr-o pozitie privilegiata. Pentru scriitor, memoria explorata este depozitara instantaneelor dintr-un trecut perceput mai degraba prin insolitul sau decit prin grila impusa de sensibilitatea comuna."
(Ioan Stanomir, "Luceafarul", nr. 14/1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani