Rasvan Popescu biografia

Rasvan Popescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

POPESCU RASVAN
Prozator.
De asemenea, scenarist de film si publicist.

S-a nascut la 31 mai 1962 in Bucuresti.

A absolvit liceul "Gheorghe Sincai" si Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti (1987).

Pina in 1990 a lucrat ca inginer geolog la mine din Valea Jiului si Valea Prahovei. intre timp, colaboreaza cu articole si reportaje la revista "Viata studenteasca".

In 1990 abandoneaza ingineria si intra in presa.

Este redactor la saptaminalul "Expres" din Bucuresti, apoi, intre 1992-l996, corespondent al radio BBC. intre 1997-l998 conduce Departamentul Emisiunilor Sociale din TVR. In 1998 devine purtator de cuvint al Guvernului Romaniei si secretar de stat la Departamentul informatiilor publice, iar intre 1998-2000 este purtator de cuvint al presedintelui Romaniei.

Debuteaza publicistic in 1982 in revistele "Viata studenteasca" si "Amfiteatru".
Debutul editorial are loc in 1992, cu volumul de proza Subomul, aparut la Editura "Expres" din Bucuresti.

Colaboreaza cu articole, reportaje, proze scurte si fragmente de roman la revistele: "Viata studenteasca", "Amfiteatru", "Romania literara", "Vatra", "Flacara", "Expres", "Cuvintul", "22", "Dilema" s.a., la Televiziunea Romana si la Radio Romania Cultural.
Dupa debut, publica volumul de proza scurta Omul cu cioc si gheare (Ed. Olimp, 1994), ecranizat de regizorul Nicolae Margineanu sub titlul Faimosul Paparazzo (1999), si romanul Prea tirziu (Ed. Humanitas, 1996), ecranizat de regizorul Lucian Pintilie (1997). A mai scris scenariile pentru Terminus Paradis, in regia lui Lucian Pintilie (1999) si Razboi in bucatarie, in regia lui Marius Theodor Barna (1997, 2000). Ultimul scenariu a fost publicat si in volum (Ed. Paralela 45, 2001).

A calatorit in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franta, China, Austria, Germania, Danemarca, Ungaria, Grecia, Israel, Elvetia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre proza si despre scenariile autorului au exprimat opinii critice: Elena Stefoi (postfata la volum Omul cu cioc si ghiare, Ed. Olimp, Bucuresti, 1994); Ioan Grosan - Fatalitatea esecului la romani ("Cuvintul", oct. 1996); Alex. Leo Serban - "Subromania norocului bun" ("Dilema", 1l-l7 oct. 1996); Tudor Octavian - Un roman de Popescu, ("Romania libera", 12 oct. 1996); George Pruteanu - Imbecilizarea omului de catre om ("Dilema", 10-l6 ian. 1997); Cristian Teodorescu (prefata volum Subomul, Ed. Expres, 1999); Tudorel Urian (in volum Proza romana a anilor '90, Ed. Albatros, Bucuresti, 2000); Marius Chivu ("Observator cultural", nr. 64/2001) s.a.

Referinte critice:


"Desi la prima vedere Rasvan Popescu poate fi trecut in categoria celor fascinati de banalul cotidian, autorul Omului si Subomului e un deschizator de drumuri. El nu scrie numai despre noi, despre mocirla autohtona in care multi s-au balacit recurgind la numeroase figuri de stil. El scrie, nu se stie din ce motiv, despre o noua lume. () Autorul nu condamna si nu salveaza, ci il intoarce pe cititor cu fata spre el insusi, spre raul cu care pina in clipa lecturii se simte chiar bine. Rasvan Popescu e primul dintr-o serie ce va sa vina."
(Elena Stefoi, postfata la voi. Omul cu cioc si ghiare, Ed. Olimp, Bucuresti, 1994)

"Rasvan Popescu a publicat un roman extraodinar. Popescu scrie foarte elaborat, dind impresia ca relateaza simplu, neartistic. Este cea mai artistica creatie literara de dupa . Cred ca numai un tinar o putea semna. Scrisul lui Popescu are maiestria eterna a adevarului dinauntrul lucrurilor."
(Tudor Octavian, "Romania libera", 12 oct. 1996) "Romanul lui Rasvan Popescu este o carte despre imbecilizarea omului de catre om. () Scrisa in registru behavioristic ca un dialog de mare naturalete, cu racursiuri inteligente si spoturi pe detalii relevante, cu pasaje de o duritate amintind de tonalitatile insuportabile ca Salariul groazei, cartea lui Rasvan Popescu este epura unui teritoriu socio-moral a carui incandescenta il sublimeaza aproape de la sine in parabola de un impecabil realism."
(George Pruteanu, "Dilema", 10-l6 ian. 1997)

"Conflictele de profunzime din aceste povestiri sint de natura morala. Autorul nu e un eticist, ci un observator sceptic, de tip cehovian."
(Cristian Teodorescu, prefata voi. Subomul, Ed. Expres, 1999)

"Sub pretextul anchetarii unui deces suspect petrecut intr-o mina, scriitorul realizeaza o spectaculoasa incursiune in cotidianul celor care au reusit sa bage spaima in bucuresteni si sa umple de oroare intreaga lume civilizata in timpul mineriadelor. Rasvan Popescu este unul dintre cei mai dotati scriitori din tinara generatie. Important pentru el este sa gaseasca genul literar care sa-i deschida posibilitatile maxime de exprimare."
(Tudorel Urian, in voi. Proza romana a anilor '90, Ed. Albatros, 2000)

"Prea tirziu (1997) si Terminus Paradis (1999) l-au impus ca un scenarist de prima mina si un prozator nu mai putin talentat. Razboi in bucatarie abordeaza curajos tema conflictului etnic si a nationalismului intr-un crescendo bine sustinut epic care reveleaza zguduitor terifianta psihoza a atitudinii soviniste duse pina la extrema dezumanizare."
(Marius Chivu, "Observator cultural", nr. 64/2001)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani