Razvan Petrescu biografia
Razvan Petrescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PETRESCU RAZVAN.
Prozator. De asemenea, dramaturg si editor.

S-a nascut la 20 septembrie 1956 in Beresti (Galati).
Dupa terminarea liceului, se inscrie la Facultatea de Medicina generala din Bucuresti, absolvita in .

In perioada studentiei frecventeaza cenaclul "Universitas" al Centrului Universitar Bucuresti, condus de criticul si profesorul Mircea Martin.

Debutul editorial are loc in 1986 in volumul colectiv de proza scurta Debut '86 aparut la Editura Cartea Romaneasca din Bucuresti. Primul volum personal al autorului este Gradina de vara (proza scurta, Ed. Cartea Romaneasca, 1989).

Debuteaza ca publicist in "Cuvintul" (nr. 18/1990) cu un reportaj eseu despre Piata Universitatii din Bucuresti. Colaboreaza cu proza si articole de opinie la revistele: "Cuvintul", "Amfiteatru", "Romania literara", "Viata Romaneasca", 'Luceafarul", "Arc", "Contrapunct", "Dilema", "Contemporanul", "artP norama", "Vatra", "Arca", "Litterae" (Canada) s.a. Dupa debut, a publicat volumele de proza Eclipsa (Ed. Cartea Romaneasca, 1993) si intr-o dupa-amiaza de vineri (Ed. Cartea Romaneasca, 1997) si volumele de teatru Farsa (Ed. Unilext, 1994) si Primavara la bufet (Ed. Expansion, 1995).

Este prezent in antologia Generatia '80 in proza scurta, alcatuita de Viorel Marineasa si Gheorghe Craciun (Ed. Paralela 45, 1998) si in volumul antologic de proza scurta romaneasca The Phantom Church and Other Stories alcatuit de Florin Manolescu (University of Pittsburg Press, 1996, traducere de Georgiana Farnoaga si Sharon King).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul fundatiei "Liviu Rebreanu" (1989), premiul "Mostenirea Vacarestilor" (Tirgoviste, 1993), Marele premiu la concursul national de dramaturgie "Camil Petrescu" (1994), premiul UNITER pentru cea mai buna piesa de teatru a anului (1994), premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (1995), premiul "Cartea Anului" la Salonul National al Cartii de la Cluj-Napoca (1997), premiul Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO pentru cea mai buna carte de proza a anului (1998), premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1998).

A calatorit in Belgia, Franta si Germania.

Lucreaza ca si redactor-sef al redactiei de medicina a Grupului Editorial ALL.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Asociatiei Medicilor Scriitori din Romania si al Asociatiei Ziaristilor din Romania. Asupra scrierilor autorului au formulat opinii critice: Liviu Petrescu ("Steaua", nr. 9/1989); Marian Papahagi ('Tribuna", iun. 1989); Mircea Martin (prezentare pe coperta IV a volum Eclipsa, Ed. Cartea Romaneasca, 1993); Laurentiu Ulici ("Romania libera", nr. 907/1993); Nicolae Manolescu ("Romania literara", nr. 11/1993); Claudiu Constantinescu ("Romania literara", nr. 11/1993); Iulian Boldea ("Vatra", nr. 8/1993); Bogdan Ghiu ("Expres", nr. 16/1993); Stefan Ion Ghilimescu ("Luceafarul", nr. 29/1993); Radu Calin Cristea (Radio Europa Libera, dec. 1993); Dan-Silviu Boerescu ("artPanorama", nr. 1/1997); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 32/ 1997) s.a.

Referinte critice:


"Un prozator demn de toata consideratia este, de la prima sa carte, Razvan Petrescu. Prozatorul scrie cursiv, percutant, alert, cu dialoguri nefortate, credibile, are umor si simt de observatie, iar personajele sale au individualitate. Nu are obsesia tipicitatii, relateaza succint si nu iubeste canoanele. () E, intr-un cuvint, un scriitor cu personalitate, care va trebui urmarit cu toata atentia."
(Marian Papahagi, 'Tribuna", iun. 1989)

"Prozatorul patrunde cu subtilitate in adincul fapturii psihice, vadindu-se, totodata, un excelent observator de comportamente. () Trebuie spus ca pentru a pune in pagina tema romanului ascuns - care nu numai ca i se potriveste dar il si ajuta sa-si edifice locul propriu in peisajul tipic al generatiei sale -, prozatorul foloseste in chip inteligent doua instrumente stilistice aproape incompatibile, dar impacate dupa metoda contrapunctului. E vorba de stilul descriptiv-analitic, altemind observatia neutru-realista cu proiectia in imaginar implicanta prin aspectul ei de monolog ambiguu si de stilul parodic, cu acolade intertextuale si o foarte fina unduire ironica."
(Laurentiu Ulici, "Romania libera", nr. 907/1993)

"[Razvan Petrescu] e, fara indoiala, un scriitor talentat si () promitator. Stilistic, el apartine generatiei '. () Se remarca, in polimorfia stilistica a acestei proze, o polaritate. () Parabola si micul realism se infrunta, parind a-si imparti egal teritoriul si bunurile. O sinteza a lor nu se intrevede deocamdata"
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 11/1993)

"Talent debordant si precis, de cea mai pura speta romaneasca. Cel mai tinar maestru din traditia scriitorilor nostri inzestrati cu auz pentru vorbirea (publica sau interioara) a conationalilor si cu imaginatie deliranta pentru surprinderea cotidianului."
(Bogdan Ghiu, "Expres", nr. 16/1993)

"Impresia, cumva socanta, a prozei lui Razvan Petrescu, este marcata de ceea ce s-ar putea numi «rezistenta fata de repere». () Autorul scrie un fel de proza de situatie si stare psihologica, nucleul narativ omogenizindu-se prin captarea unui flux halucinant de mesaje discontinue, mizind pe o vizualizare, cinematografica aproape, a unei ravasiri afective de o extrema violenta. () Forta prozei sale creste din aceasta acuitate extraordinara, o acuitate fara scrupule a unei identitati care-si da jos toate mastile, agatindu-se de disperata speranta a unei fiinte care, marturisindu-se, se mintuieste. () Din asemenea autoscopie in care bisturiul ajunge pina la freamatul ultimei celule, se ridica si farmecul straniu al unei proze remarcabile si prin faptul ca si-a luat inima-n dinti ca sa nu semene cu nimeni si nimic. O proza puternica, alaturi de tipare si conventii, singura si provocatoare. O proza cu singe rece"
(Radu Calin Cristea, Radio Europa Libera, dec. 1993)

"Razvan Petrescu, liderul actual in domeniul prozei scurte, tinde sa-si duca metoda la perfectiune. () Prozele sale sint atit de bogate in sugestii si. in acelasi timp, atit de bine strunite si echilibrate la nivelul fiecarui palier, incit ai senzatia ca viciul lui Dumnezeu a devenit acum telecomanda.


Copyright © Contact | Trimite referat