Razvan Radulescu biografia


Razvan Radulescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

RADULESCU RAZVAN
Prozator.
De asemenea, scenarist de film si publicist.

S-a nascut la 23 octombrie 1969 in Bucuresti.
Provine dintr-o familie de ardeleni pe linie materna si olteni pe linie paterna.

Dupa studiile liceale terminate in 1987 la sectia de matematica - fizica a Liceului "Gheorghe Lazar" din Bucuresti, a absolvit in 1994 Facultatea de Limbi straine a Universitatii din Bucuresti, sectia Limba si literatura franceza - Limba si literatura romana.

In 1998 absolva si Academia de Muzica din Bucuresti, sectia Regie de opera. in ultimii ani s-a specializat in operare pe computer, layout si design computerizat, in timpul studentiei (perioada 1988-l989) frecventeaza cenaclul "Univer-sitas" condus de criticul si profesorul Mircea Martin.

Este membru fondator al cenaclului "Central" al Facultatii de Litere din Bucuresti (alaturi de T.O. Bobe, Svetlana Carstean si Cezar Paul-Badescu), unde isi desfasoara activitatea literara in perioada 1992-. intre 1994-l998 participa, cu unele pauze, la intilnirile cenaclului "Litere" al aceleiasi facultati condus de poetul Mircea Cartarescu.

Debuteaza publicistic in 1997 in revista "artPanorama" din Bucuresti cu proza Masinistul.

Debutul editorial are loc in 1995, in volumul colectiv Tablou de familie (impreuna cu Sorin Ghcrgut, T.O. Bobe, Cezar Paul-Badescu, Minai Ignat si Svetlana Carstean) publicat la Editura Leka Brincus din Bucuresti, in care semneaza proza inchipuita existenta a lui Raoul D. Rizoiu. Colaboreaza cu proza si articole de opinie la revistele: "Adevarul literar si artistic", "Luceafarul", "22", "Dilema" s.a., precum si la ziarul "Cotidianul". Dupa debut, publica volumul de proza Viata si faptele lui Ilie Cazane (Ed. Cartea Romaneasca, 1997). Este prezent cu proza Viata lui losif Baliga in antologia Chef cu femei urite (cele mai bune povestiri din anii 1995-l996) alcatuita de Dan-Silviu Boerescu (Ed. ALL, 1997). Este co-aulor al scenariului pentru filmul Marfa si banii (2001).

Impreuna cu ceilalti autori din Tablou de familie este detinatorul premiului pentru cel mai bun volum colectiv acordat de revista "Tomis" (1996) si, individual, al premiului pentru debut in proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (1998).

Lucreaza ca si director artistic la revista "Domnul Goe" - divizia pentru copii, a publicatiei "Academia Catavencu" din Bucuresti. Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Ruxandra Cesereanu ("Adevarul literar si artistic", 1994); Ioana Parvulescu - Sase! ("Romania literara", nr. 35/1995); Andrei Bodiu ("Dilema", 1996); Paul Daian ("Dilema", 1996); Vitalie Ciobanu - Simptome ale literaturii noi ("Contrafort", 1996, 1997); Dan-Silviu Boerescu - Generatia '90 - aripa tinara (in volum O slabiciune pentru pisici, Ed. Allfa, 1997); Gabriel Dimisianu - Debuturi premiate ("Romania literara", nr. 30/1998); Ion Manolescu, Ovidiu Nimi-gean, Rodica Draghincescu, Angela Marinescu, Gheorghe Iova s.a.

Referinte critice:


"Razvan Radulescu este deplin format ca prozator. Textul sau, inchipuita existenta a Iui Raoul D. Rizoiu, este al unui scriitor stapin pe arta naratiunii si care se grabeste incet: isi dozeaza efectele cu voluptate () Tocmai pentru ca, in loc sa aprinda reci focuri de artificii, exerseaza pina la virtuozitate un tip de proza aproape balzaciana (contracarat de stiinta dialogului si a intersectarii discursurilor, de o perspectiva naratoriala ironica) () ii prevad lui Razvan Radulescu un viitor sigur in literatura romana."
(Ioana Parvulescu, "Romania literara", nr. 35/1995)

"in succintul roman al lui Razvan Radulescu [Viata si faptele lui Ilie Cazane] realismul prezinta fisurari, sparturi prin care isi fac loc infiltratii onirice sau pur si simplu navaleste supranaturalul. () Dar acestea sint elemente care doar fisureaza, cum spuneam, realismul prozei lui Razvan Radulescu, fara sa ajunga a-l dizloca. Curgerea vietii obisnuite din deceniile sase si sapte o capteaza aceasta proza in reprezentari debordind de concretete, curgerea vietii de la suprafata precum si pe aceea din subteranele societatii, acolo unde Securitatea era atotstapinitoare, schilodind trupuri si suflete, mutiiind existente, fringindu-le (). Razvan Radulescu este un foarte talentat tinar prozator, un nou sosit de care literatura noastra contemporana poate lega mari sperante."
(Gabriel Dimisianu, "Romania literara", nr. 30/1998)