Rebreanu Dan biografia

Rebreanu Dan

Rebreanu Dan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

REBREANU DAN (numele la nastere: Dan Mircea Rebreanu), se naste la 15 dec. 1933, Cluj. Prozator.

Fiul lui Traian Rebreanu, avocat, si al Ofeliei (n. Balota). Liceul „C. Brediceanu" din Lugoj (1948-l952), apoi Facultatea de Filologie a Univ. din Cluj (1956-l961). Profesor la scoala generala din Balda si la liceul din comuna Sarmasu, judetul Mures (196l-l969).

Din 1970, redactor la revista Tribuna.

Debuteaza in Orizont (1966).

Debut editorial cu volum Daca vrei sa fii barbat (1968). Colaboreaza la Steaua, Luceafarul, Romania literara. Tribuna etc. Piesa de teatru Cocosul de tabla a fost reprezentata, in stagiunea 1975/1976, la Tirgu Mures, Brasov si Piatra Neamt. Alte voi.: Iepurele sub acoperis (1973), impuscatura (1974), Un loc printre voi (1976) si Miraj (1986). Observator al virstei tineretii, Rebreanu Dan manifesta predilectie pentru proza de analiza, utilizind formule narative modeme.

Intrat in literatura cu o discretie niciodata violentata ori abandonata, Rebreanu Dan isi scrie si—si cizeleaza prozele intr-un soi de expectativa prelungita (de altminteri, pseudo-romanul Un loc printre voi (1976) teoretizeaza vag pe marginea asteptarii ca solutie de fortat misterul existential eclipsat de cenusiul conventiilor: „Putem sta asa oricit, cel putin atita invatasem, sa astept fara sa dau impresia ca mi-am pierdut calmul. Nici un segment de timp pe care altii te obliga sa-I parcurgi intr-un anumit mod nu e, de obicei, atit de lung incit sa nu-i dai de capat mai inainte chiar ca ei sa observe ca ai sosit, purtat in barca de fier a rabdarii", si: „Soarele-mi urca pe genunchi, restringind spatiul umbrit. M-am ridicat, sa fac citiva pasi.

Trecea la mare distanta, prin curte, un camion ostenit, tirindu-se si stimind praful ca un bondar lipsit de aripi. L-am urmarit fara interes, pina cind a intepenit linga una din cladirile galbui. Distingeam, dinspre hala de sortare, un vuiet scazut, ritmic, ca un oftat repetat la scurte intervale si am pornit-o intr-acolo, fara un motiv evident.

Tot asa de bine puteam sa ramin pe loc. Eram singurul care se plimba prin curtea imensa si lucrul avea, in sine, ceva nelinistitor." Asa incit inovatiile sale, surprinzatoare astazi, n-au fost recunoscute ca atare la vremea lor, devenind trasaturi definitiv adjudecate de optzecisti. De pilda, maniera cinematografica, trecind dintr-o carte in cealalta cu mici variatiuni, era deja utilizata la debut, in . Autorul trece de la conditia de martor din proza obsedantului deceniu la cea de spectator, obiectivitatea implicata a primului fiind inlocuita de subiectivitatea detasata a celui din urma. Spectatorul asista calm la manifestarea spectaculara a fiziologicului (vezi Caragiale , cel din nuvele), sensibil intr-un grad exacerbat la cantitatea de imagine semnificanta si semnificativa pe care gestul diurn o poate incapea. R, se apropie de Ion Cristoiu , cel din Personaje de rezerva, vizualizind magia semi-treziei, somnolenta ca stare a tuturor posibilitatilor, dar si de Sorin Titel cu povestirile sale prevestitoare, intretinind un suspans discret, difuz. Insa cel mai apropiat pare sa-i fie Emilian Balanoiu (Absentii de la dragoste, 1970), al carui personaj marturiseste: „Am constatat ca se poate trai neglijind cu buna-stiinta tot ce vrei si dupa bunul tai plac".

Jucata lipsa de interes, detasarea minuiesc aparatul de filmat cu o dexteritate remarcabila, in panoramari cel mai adesea fin, chiar liric-descriptive, urmate de prim-planuri in stare sa scoata din anonimat gestul banal si sa-l preschimbe in instrument ideal pentru incheieri tipologice subtextuale. Infuzia de umor, si el sfatos si avar-somnolent, o ierarhizare si dispunere moralista a detaliilor capabila sa evite purul didacticism, precum si un echilibru intre traditional si modem care-l ajuta sa presimta toate piruetele prozei textualiste, dar sa le utilizeze in doze farmaceutice fac din Rebreanu Dan un prozator interesant si rezistent la eroziunea inevitabila a modelor. Daca vrei sa fii barbat (1968) e un volum de schite si nuvele, cu un ton de reportaj, amuzat de propriile incursiuni in jurul unor caractere obisnuite. Iepurele sub acoperis (1973), volum salutat de D. Rebreanu Dan Popescu ca adevaratul debut al prozatorului, ii dezvaluie, cu accente inedite, inclinatia de cronicar, modest, dar aplicat, al vremii sale, galeria de personaje fiind si de aceasta data privita cu speranta descoperirii senzationalului sufocat de banalitati si stereotipii.

Ici-colo, alunecari in oniric experimenteaza proiectarea in suprarealitatea grea de intelesuri a unor gesturi cenusiu-diurne. Personajele sale sint singuratice, fantaste, reticente, iar socialul, un hatis plin de amenintari si atractii, deopotriva. impuscatura (1974) reuneste un manunchi de povestiri cazone. Romanul Un loc printre voi (1976) se compune dintr-o alternanta atent orchestrata a citorva voci (Gabriel, Filipa, Cipau Erculean, Tereza) in stare sa relativizeze perspectiva, s-o imbogateasca prin rasfringerea realului in oglinzi paralele. Miraj (1986) este un volum alcatuit din cinci nuvele, inscris in maniera deja obisnuita a prozatorului, cu un plus de exercitiu liber cu limbaje si psihologii.

OPERA:
Daca vrei sa fii barbat, schite si nuvele, Bucuresti, 1968;
Iepurele sub acoperis, nuvele, Cluj, 1973;
impuscatura, povestiri, Bucuresti, 1974;
Un loc printre voi, roman, Cluj-Napoca, 1976;
Miraj, nuvele, Cluj-Napoca, 1986.


REFERINTE CRITICE:
V. Andriescu, in lasul literar, nr. 6, 1969;
L. Raicu, in Romania literara, nr. 27, 1969;
M. Iorgulescu, in Luceafarul, nr. 28, 1973;
S. Titel, in Romania literara, nr. 32, 1973;
E. Uricaru, in Steaua, nr. 16, 1973;
M. Ghitulescu, ibidem, nr. 4, 1976;
I. Cocora, in Tribuna, nr. 4, 1976;
S. Titel, in Romania literara, nr. 32, 1977;
M. Ghitulescu, 0 panorama..;
Ioana Bot, in Tribuna, nr. 2, 1987.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani