Robert Serban biografia
Robert Serban opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SERBAN ROBERT.

Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 4 octombrie 1970 in Drobeta-Turnu Severin. Este fiul scriitorului si publicistului Ion Serban Drincea si al profesoarei Valeria Serban. Dupa studiile liceale terminate la Liceul Industrial Energetic nr. 6 din Drobeta-Turnu Severin, a absolvit in 1995 Facultatea de Constructii a Universitatii "Politehnica" din Timisoara.

Pe toata durata studentiei este membru si conducator al cenaclului literar "Pavel Dan" al Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara. in perioada 1996-l997 este coordonatorul cenaclului literar al Asociatiei Scriitorilor din Timisoara, filiala a Uniunii Scriitorilor din Romania.

In 1983 debuteaza publicistic in ziarul "Viitorul" din Drobeta-Turnu Severin.

Debutul editorial are Ioc in 1994 cu volumul de versuri Fireste ca exagerez publicat la Editura Excelsior din Timisoara.

Colaboreaza cu grupaje de poeme si articole de opinie la revistele: "Orizont", "Luceafarul", "Romania literara", "Contrapunct", "Echinox", "Familia", "Poesis", "Unu", "Forum Studentesc", "Agora" (SUA) s.a. Colaboreaza cu grupaje de poeme traduse la revistele iugoslave "Ovde", "Eterna" si "Impuls". Dupa debut, publica volumul de versuri Odyssex (Ed. Marineasa, 1996) si volumul de interviuri Piper pe limba (Ed. Brumar, 1999).

Este prezent in antologiile Casa Faunului (Ed. Hestia, 1995), Zona. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '90 (Ed. Marineasa, 1997), O mie si una de poezii romanesti (Ed. DU Style, 1997), Antologia copilariei (Ed. Emia, 1998). Este inclus cu un grupaj de poeme traduse in antologia de poezie Vid Tystnadeiis Bord / La masa tacerii alcatuita de Ion Milos (Ed. Symposion, Stockholm, 1998).
A obtinut urmatoarele premii: marele premiu "Nichita Stanescu" (Timisoara, 1993), premiul pentru debut in poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania (1994), premiul pentru poezie al Editurii Vlasie (Pitesti, 1994), premiul Clubului Intelectualilor (Oravita, 1995). in 1995 a beneficiat de o bursa a Fundatiei Soros.
In 1994 a participat la simpozionul international "Tranzitia si noile fete ale literaturii" de la Novi Sad (Iugoslavia). A calatorit in Franta, Italia, Germania, Ungaria.

Lucreaza ca si redactor-sef adjunct al cotidianului "Monitorul de Timisoara" si cadru universitar la Facultatea de Jurnalistica a Universitatii "Banatul" din Timisoara.

Din 1995 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Alexandru Ruja (in volum Parte din intreg, Ed. de Vest, 1994); Ioan Moldovan - Timisoara in trei poeti ("Familia, nr. 5/1995); Cornel Ungureanu - Avangardele, de la Adrian Derlea la Robert Serban ("Orizont", nr. 8/1996); Doru Branea -Cei care vin - Robert Serban ("Cuvintul", nr. 7/1996); Rodica Draghin-cescu - Titlul purtator de noroc ("Contemporanul", nr. 27/1996); Olimpia Berea - in Dictionarul scriitorilor banateni (Ed. Amarcord, 1996); Mircea Barsila - Robert Serban sau copilaria cu masura ("Calende", nr. 5-6/1997); Daniel Vighi - Literatura locului ("Orizont", nr. 1/1997); Adrian Tion - Mesaj din Logoludia ("Tribuna", nr. 20-21/1998); Paul Cemat ("Observator cultural", nr. 18/2000) s.a.

Referinte critice:


"Unitatea de viziune si expresie in Fireste ca exagerez este data de un anumit ritm al textelor, ca de o fredonare melancolic-ironica, prin care poetul reuseste sa-si compuna o sintaxa lirica proprie, devenita marca a talentului sau incontestabil."
(Ioan Moldovan, "Familia", nr. 5/1995)

"Angoasat cu masura, sincer si expansiv pina la, aproape, indiscretie, bonom si senzual, Robert Serban si-a asezat poezia sub semnul echilibrului. Autor antiextremist, provocator din calcul, el e un tehnician atestat si subtil care reactualizeaza, in alte tonalitati si cu alte unelte, fireste, un temperament liric asemanator cu cel al lui, de pilda, Philippide."
(Doru Branea, "Cuvintul", nr. 7/1996)

"Robert Serban cultiva un ironism temperat de un lirism delicat, sophrosyne, ii ziceau grecii pagini, un fel de cumpatare, sanatate a cugetului; noi i-am zice, aici, o cumpatare lirica. Poetul nostru stie ca are slabiciunea asta a delicatetii, si. ca sa nu fie «prea delicat», isi bruscheaza versul, i se pune de-a curmezisul."
(Daniel Vighi, "Orizont", nr. 1/1997)

"Dense si laconice, aproape lipsite complet de podoabe, poemele lui Robert Serban se infatiseaza, voit, drept un amestec bine cumpanit de ironie si melancolie, de porniri fruste si efluvii gratioase, de profunzimi si stari artificiale (sau de « sera») cu valori contrapunctice."
(Mircea Barsila, "Calende", nr. 5-6/1997)


Copyright © Contact | Trimite referat