Rodica Draghincescu biografia


Rodica Draghincescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DRAGHINCESCU RODICA

Poeta, prozatoare.
De asemenea, publicista.

S-a nascut la 29 noiembrie 1962 in Buzias (Timis).

Este fiica lui Pavel Draghincescu, mecanic, si a Anci-Steluta Draghincescu, casnica.

Dupa absolvirea Liceului de Filologie - Istorie din Timisoara, a urmat cursurile Facultatii de Filologie (sectia franceza -romana) a Universitatii de Vest din Timisoara, absolvita in 1986.

A debutat publicistic in 1986 in revista "Luceafarul" cu poezie. Debutul editorial are loc in 1993 cu volumul Aproape cald (versuri, Ed. Plumb, 1993). Colaboreaza la: "Romania literara", "Luceafarul", "Contemporanul. Ideea europeana", "Convorbiri literare", "Cronica", "Viata Romaneasca", "Astra", "Vatra", "Tribuna", "Orizont" , "Tomis", "Poesis", "Ramuri", si la reviste literare din Franta ("Phreatique". "Jointure", "Promefhec", "Art et poesie", "Sud" etc.) si Belgia, Italia, Elvetia. Anglia, SUA.

Dupa cartea de debut, publica volumele: Fiecare avem sub pat niste fotografii de care ne este rusine (versuri, Ed. Marineasa, 1995); Distanta dintre un barbat imbracat si o femeie asa cum e (roman, Ed. Marineasa, 1996); Obiect de lux ascutit pe ambele parti (versuri, Ed. Cartea Romaneasca, 1997); Ah! (antologie de versuri, Ed. Vinea, 1998); Craun (roman, Ed. Paralela 45, 1999).

Volumul Gateau de terre (Ed. Augusta. 1999) cuprinde versuri scrise in franceza si o serie de poeme traduse din volumul Aproape cald (1993). A tradus in limba franceza volumul Ne tirez plus! / Nu mai trageti! (Ed. L'Etoile d'argent. Bruxelles, 1992) de Veronica Blaj. Este prezenta cu selectii de poeme in antologii aparute in Italia - Fleurs de lune (Roma, 1995), Franta - Christal (Ed. Puymeras, 1992), Germania. Este detinatoarea urmatoarelor premii: premiul special al Festivalului International de poezie "Goccia di luna" (Pomezia, Italia, 1995), premiul revistei "Tomis" pentru poezie (1986), premiul revistei "Tomis" si al filialei Uniunii Scriitorilor din Dobrogea (1996), Marele Premiu "Geo Bogza" acordat de Uniunea Scriitorilor si Editura "Vinea" (1998) si premiul special al celei de-a doua editii a salonului international de carte din Oradea (1998). A calatorit in Franta, la Paris si Strasbourg (1995). in 1996 a participat la festivalul de poezie de la Virset, in Banatul sarbesc, si la festivalul de poezie de la Luxemburg.

Lucreaza ca si cercetator stiintific la Academia Romana - Institutul "Titu Maiorescu" din Timisoara si lector la catedra de limbi romanice a Universitatii din Timisoara.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Asociatiei Romane de Comparatistica si a Societatii oamenilor de stiinta din Bihor.

Au formulat opinii critice despre cartile scriitoarei: Alex. Stefanescu -Avangardism tirziu ("Romania literara", nr. 12/1995); Dan-Silviu Boerescu (prefata la volum Distanta dintre un barbat imbracat si femeie asa cum e, Ed. Marineasa, 1996); Al. George - De la sinele autorului la minele cititorului ("Luceafarul", nr. 1/1997); Marin Mincu (in volum Poezia romana actuala. O antologie comentata, volum 1, Ed. Pontica, 1998), Al. Cistelecan (prefata la volum Ah!, Ed. Vinea, 1998), Gheorghe Grigurcu - Amorul sacru si amorul profan ("Romania literara", nr. 34/1998), Vasile Baghiu - Stilul epatant ("Poesis", nr. 7-8/1998); Gheorghe Glodeanu (in volum Dimensiuni ale romanului contemporan, Ed. Gutinul, 1998); Mircea Mihaies (prezentari pe coperta IV la volum Aproape cald. Distanta dintre un barbat imbracat si o femeie asa cum e si Craun), Nora Iuga - Poezia care palmuieste ("Romania literara", nr. 40/1998); Iulian Boldea - Intoleranta si idealism ("Discobolul", nr. 1/1998); Angela-Anisia Deak - Ritual perfect ("Viata Romaneasca", nr. 4-5/1998); Catrinel Popa - Gateau de terre ("Observator cultural", nr. 5/2000) s.a.

Referinte critice:


"Fracturate, nervoase, amarui-ironice, poemele Rodicai Draghincescu sint fragmente dintr-un discurs deturnat: nici confesive, desi frapant autobiografice, nici comunicative, desi pline de detalii acut personalizate, ele sugereaza fara sa dezvaluie si indica fara sa arate. E o poezie a nevazutului, a «de nemarturisilului», in care copilaria si prezentul sint aduse in acelasi prezent derutant, intretesindu-se si contrazieindu-se cu o abia ascunsa malitie. () Rodica Draghincescu recupereaza nu doar o lume, un spatiu si un tip de sensibilitate din care femininul se copilareste cu gratie, ci si o gravitate, un tragism disimulat in strategii retorice prin care, ascunzindu-se, eul profund al autoarei ne arata doar fata pregatita pentru spectacolul disimularii."
(Mircea Mihaies, prezentare pe coperta IV a voi. Aproape cald,
Ed. Plumb, 1993)

"Apropierea de roman o da complicatia naratologica: autorul cocheteaza explicit cu rolul expiant al personajului-narator si dezvolta o relatie epistolara cu un personaj-martor, de rezerva, a carui implicare biografica este evidenta in plus, metatextul prolifereaza nestingherit, «romanul despre roman» substituindu-se permanent tramei conventionale (femeia singura in fata oglinzii prozei), fiind secondat la tot pasul de discursul teoretico-Iivresc, uneori agasant prin insistenta cu care tine sa verifice o sumedenie de aluzii (culturale) pierdute."
(Dan-Silviu Boerescu, prefata la voi. Distanta dintre un barbat imbracat si o femeie asa cum e, Ed. Marineasa, 1996)


"Biografia textuala substituie biografia corporala prin subtile distilari si filtrari intre text si real. Poezia redevine o stare de gratie controlata dupa ce a trecut prin forja textualista. Prin optiunea sa ferma de a-si livra intreaga experienta existentiala textului, Rodica Draghincescu refuza discursul feminin traditional, socind prin mobilitatea registrelor experimentale, pronuntat postmoderne; ea este prima poeta care se «dezbraca» in text, neinhibata de vreo retorica."
(Marin Mincu, in voi. Poezia romana actuala. O antologic comentata,
voi. I, Ed. Pontica. 1998)

"O poezie iritata, tradind mai curind dezacordul decit armonia cu lumea scrie Rodica Draghincescu si in volumul Obiect de lux ascutit pe ambele parti (), volumul in care se poate percepe o adevarata voluptate a nega-tivitatii, ca si o celebrare a spasmului fiziologic, cu o sensibilitate lirica hi-pertrofica. In aceeasi masura in care se leapada de idealitate, de suav, de candoarea metaforelor calofile, poezia Rodicai Draghincescu isi regaseste impulsul originar, amprenta sa specifica, marcata de precipitarea agresiva a expresiei, de facturarea fluxului liric si de refuzul oricarei «stilizari» afective sau stilistice, fapt care atrage dupa sine anume de-liricizare a expresiei, sub presiunea tot mai alerta a unei realitati mal formate."
(Iulian Boldea, "Discobolul", nr. 1/1998)

"Ce aduce nou Rodica Draghincescu in lirica anilor '? O nebunie lirica (), un intelect bine etajat (scrie eseuri, cronici literare, proza noncon-formista), cu experienta existential-lirica, dramatica, senzoriala, cu o ironie rasata, cu o causticitate care lasa bube adinci in melancolia celor dornici de bombonele, frisca si zaharuri lirice. Mai aduce aventura cuvintului, in concubinaj cu aventura ideilor filozofice, mistice"
(Angela-Anisia Deak, "Viata Romaneasca", nr. 4-5/1998)