Romulus Bucur biografia


Romulus Bucur opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BUCUR ROMULUS.

Poet.
De asemenea, eseist, traducator, publicist.

S-a nascut in 11 mai 1956, in Arad.

Este fiul lui Constantin si al lui Sari Bucur, ambii functionari.


A absolvit in 1975 Liceul "Ioan Slavici" (actualmente "Moise Nicoara") din Arad, apoi, in 1980, Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti (specialitatea limba si literatura romana - limba si literatura engleza).

Isi incepe activitatea literara din timpul studentiei, ca membru al cenaclului "Junimea" al Facultatii de Limba si literatura romana, pe care il frecventeaza in perioada 1976 - .

Ulterior devine membru al "Cenaclului de Luni" (condus de profesorul si criticul Nicolae Manolescu), in care activeaza inca din a doua sedinta. Dupa 1980 este membru al cenaclului Uniunii Scriitorilor din Arad.

Debuteaza publicistic in "Romania literara" (1978) cu poezie, intr-un grupaj prezentat de Nicolae Manolescu. intitulat "Poeti-studenti din Bucuresti".

Debutul editorial are loc in 1982, cu volumul de grup Cinci (Ed. Litera), impreuna cu poetii Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Musina si Mariana Marin. Individual debuteaza in 1984, cu volumul de poezie Greutatea cernelii pe hirtie (Ed. Albatros).

Colaboreaza cu poeme si articole critice in revistele: "Amfiteatru", "Apostrof, "Arca", "Astra", "Ateneu", "Calende", "Conversatia", "Cronica", "Echinox", "Familia", "Haiku", "Intermedia". "Interval", "Orizont", "Paralela 45", "Poesis", "Romania literara", "Studii si cercetari lingvistice", "Tomis", "Vatra".
Dupa aparitiile care i-au marcat debutul editorial, publica volumele de poezie: Literatura, viata (Ed. Cartea Romaneasca, 1989), Dragoste & bravura (Ed. Marineasa, 1995), Cintecel(c) (Ed. Paralela 45, 1998) si volumul de cronici literare Poeti optzecisti (si nu numai) in anii '90 (Ed. Paralela 45, 2000). Este inclus cu grupaje de poezii in Antologia poeziei generatiei '80 alcatuita de Al. Musina (Ed. Vlasie, 1993), in culegerea Romanian Poets of the '80s and '90s (Ed. Paralela 45, 1999), pe care o si coordoneaza alaturi de Andrei Bodiu si Georgeta Moarcas, si in sectiunea antologica a volumului Experimentul literar romanesc postbelic (Ed. Paralela 45, 1998). Este prezent cu un articol teoretic in volumul Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice, ingrijit de Gheorghe Craciun (Ed. Vlasie, 1994; editia a Ii-a, Ed. Paralela 45, 1999). A publicat poeme in traducere in revistele: "Literae" (Canada), "Poetry Ireland Review" (Irlanda), "Quadrant" (Australia), "WP Journal" (Irlanda) si in antologiile Streiflicht. Eine Auswahl zeitge-nossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag, Kastellaun, Germania, 1994) si Gefahrliche Serpentinen, Rumanische Lyrik der Gegenwart (Druckhaus, Berlin, 1998). impreuna cu Mircea Cartarescu semneaza in Irlanda volumul Poetry At Annaghmakerring (Dublin, Dedalus Press, 1994). In 1998 ii apare in Marea Britanie volumul personal Ditties / Cintecele (Small Dancer Press).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1984), premiul pentru poezie al Filialei din Arad a Uniunii Scriitorilor din Romania (1995), premiul pentru poezie al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO (1998). A beneficiat in 1990 de o bursa in Franta oferita de "La Fondation pour une Entraide Intellectuelle Europeene". in 1993 a participat, impreuna cu poetul Mircea Cartarescu, la un atelier de traduceri in Irlanda, organizat de "Poetry Network" si de "Poetry Ireland Review". A luat parte la diverse schimburi culturale intre Arad si Republica Ungara (calatorii la Szeged, Bekescsaba, Gyula).

Lucreaza ca si lector la Catedra de limba si literatura romana a Facultatii de Stiinte de la Universitatea "Transilvania" din Brasov si redactor-sef adjunct la revista "Arca" din Arad.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania-ASPRO.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Eugen Simion - Sfidarea retoricii, retorica sfidarii ("Romania literara", nr. 42/1982; articol inclus in volum Sfidarea retoricii. Jurnal german, Ed. Cartea Romaneasca, 1985 si in volum Scriitori romani, IV, Ed. Cartea Romaneasca, 1989); N. Steinhardt - Virsta poetilor ("Orizont", nr. 6/1983; articol inclus in volum Critica la persoana intii, Ed. Dacia, 1983); Al Calinescu - Desene pe hirtie ("Cronica", nr. 8/1985); Cristian Moraru - Viteza maxima admisa ("Amfiteatru", nr. 5/1985); Simona Popescu - Fragilitate si forja ("Dialog", nr. 110-l11, dec. 1985 - ian. 1986); Gheorghe Grigurcu - Sarea poemelor ("Dreptatea", nr. 64/22 aprilie 1990); Aurel Pantea - Note dintr-un nesfirsit anonimat ("Vatra", nr. 8/1990); Al. Cistelecan - Cavalerism si lehamite ("Cuvintul", nr. 7/1995); Caius Dobrescu - Cum se redacteaza o scrisoare deschisa (D-lui Al. Cistelecan, vestit cintaret critic) ("Vatra", nr. 1/1996); Tiberiu Ciorba - Quark X Romi ("Familia", nr. 5/1998); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 47/1998) s.a.

Referinte critice:
>

"O poezie, asadar, anti-retorica, austera si densa, aflata nu o data la limita prozaicului, a narativului si a descrierii. O poezie a notatiilor brutal-concrete, dar care denunta iluzia ca «un plus de detalii reale / ar spori greutatea cernelii / pe hirtie» (). Romulus Bucur isi incepe aventura poetica intr-un punct in care alti autori si-o incheie pe a lor."
(Al. Calinescu, "Cronica", 1985)

"Poemul lui Romulus Bucur este unul fotografic. Imaginile se succed ca proiectate pe un aspectomat. Dupa mai multe fotografii se reconstituie o poveste, un topos, o drama. Sensul se formeaza si se ofera treptat, pe masura ce inaintam, asa cum in cartile de colorat desenul intreg se profileaza doar dupa ce colorezi fiecare parte cu cite o culoare."
(Simona Popescu. "Dialog", dec. 1985 - ian. 1986)

"Poetul e o varianta a lui Peciorin (dupa cum alte variante sint colegii sai de promotie). Cite versuri, tot atitea (aproape) strimbaturi din nas. Poetica sa devine o arta a grimaselor. Nimic nu-i convine, habitudinile scriptice ca si cele ale vietii curente se cuvin - nu-i asa? - luate peste picior, inlocuite cu rapid creionate caricaturi. Un eroism al negatiei, daca privim lucrurile printr-o prisma grava, un agreabil joc de societate, istet si elegant, daca le relativizam."
(Gheorghe Grigurcu, "Dreptatea", nr. 64/1990)

"Romulus Bucur se invirtc, de fapt, in cercul acelorasi stari, construind gratia din lehamite si elanul scriptura! din inertii. Perfectionist al deceptiei si entuziast al melancolici, poetul isi pune biografia - atit pe cea imediata cit si pe cea sublimata - la bataie intr-o lirica a impulsurilor taiate."
(Al. Cistelecan, "Cuvintul". nr. 7/1995)

"Cred ca un volum ca Dragoste & bravura exprima un fel de funda-mentalism poetic, o incredere in puterea literaturii de a inventa moduri de viata care este, acum mai mult ca oricind, de ordinul exceptionalului (). El crede in puterea specifica a poeziei de a atinge ceea ce este cu adevarat important si intelege sa discute cu lumea in care traieste (una a mizeriei est-europene amestecate cu computere si filme americane) printr-un limbaj cit e posibil de onest si dezinhibat. El isi propune sa propuna, sa imagineze un stil existential in care, dincolo de improbabilitatea adusa de exploziile unei sensibilitati in stare absoluta de libertate descoperi, ca un fel de limita a deconstructiei, cea mai pura morala stoica."
(Caius Dobrescu, "Vatra", 1996)