Romulus Demetrescu biografia

Romulus Demetrescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DEMETRESCU Romulus, se naste la 10 dec. 1892, Roman - moare in 24 dec. 1972, Bucuresti. Critic si istoric literar.

Scoala primara in orasul natal; Liceul National din Iasi (absolvit in 1913); licentiat al Facultatii de Litere si Filosofie a Univ. din Iasi (1918). Dr. in filosofie cu teza Teoria cunoasterii in istorie (1925). Prof. la Liceul „Petru si Pavel" din Ploiesti, pina in 1920, cind absolva si Seminarul Pedagogic din Iasi; prof. la Liceul „G. Baritiu" si la Seminarul Pedagogic din Cluj (1920-l940); asistent la catedra de psihologie (din 1923) si la Seminarul Pedagogic al Univ. din Cluj (din 1930); prof. la Liceul „Spini Haret" din Bucuresti (din 1940). Colaboreaza la Viata noua.

Cele trei Crisuri, Ramuri, Societatea de miine, Transilvania, Abecedar, insemnari iesene, Familia. Preocupari literare. Pagini literare etc. A publicat manuale pentru scolile secundare: Elemente de logica si metodologie (1922), Tratat elementar de logica (1922) si Limba romana (1946). Postum, apare volum insemnari critice (1979).

Volumul Insemnari critice (1979), organizat in patru sectiuni (studii literare si comentarii despre scriitori romani, pe genuri), epuizeaza aproape contributia lui Romulus Demetrescu la o disciplina pe care a practicat-o ca alternativa la criza morala a inceputului de veac. Dupa 1930, apar in Europa primele semne ale haosului: manifestari de anarhism, intoleranta si dictatura politica.

Critica literara fiind judecata a „ceea ce exista literar" si judecatile ei fiind „cerinte ideale" (valori recunoscute numai in idealitatea lor), firesc, actul interpretarii nu este posibil decit in conditii de libertate absoluta. Un articol din revista Abecedar (1933) se intituleaza chiar Apologia libertatii. Lectia neamurilor este transferata din istorie in lumea ideilor si de aici in cea a operei de fictiune, cu convingerea ca o mare literatura si o renastere morala nu mai sint posibile in limitele individualismului hibrid. Romanul este, din aceasta perspectiva, o ierarhie a faptelor, si nu a experientelor individuale: inflorescenta lui e determinata, intre altele, de insasi succesiunea fazelor de evolutie: individ - grupuri sociale - clase -societati - epoci. Publicind doar in periodice ardelene si preocupat cu prioritate de scriitorii provinciei, Romulus Demetrescu este, in general, considerat un scriitor regional.

Pentru el insa Ardealul nu e decit o ilustrare a idealului logic: literatura lui se integreaza literaturii nationale si se afirma, in final, sub forma general romaneasca. Prototipurile sint O. Goga, Emil Giurgiuca, Mihai Beniuc, I. Agarbiceanu", L. Rebreanu, V. Papilian si I. Vlasiu. Ele stau in pagina de carte alaturi de Mihail Sadoveanu, T. Arghe-zi, I. Pillat si Camil Petrescu, fiindca, intr-un model cultural extrem de generos, criticul este convins ca nazuintele noii generatii se clarifica prin contemplarea dezinteresata a valorilor spirituale.

OPERA:
Elemente de logica si metodologie, Cluj, 1922;
Tratat elementar de logica. Bucuresti, 1922 (ed. II, 1947);
Limba romana, pentru clasele I-IV de liceu, Bucuresti, 1946;
insemnari critice, ed. ingrijita de N. Antonescu si D. Danciu, Cluj-Napoca, 1979.


REFERINTE CRITICE:
V. Fanache, in Steaua, nr. 3, 1980;
Mircea Popa, in Tribuna, nr. 41, 1980.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani