Ruxandra Balaci biografia


Ruxandra Balaci opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BALACI RUXANDRA

Critic de arta, curator.
S-a nascut la 22 februarie 1965 in Bucuresti.

Este fiica lui Alexandru Balaci, istoric literar, si a Ancai-Magdalena Balaci, scriitoare si traducatoare.

A absolvit in 1988 Facultatea de Istoria si Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice si Decorative "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, intre anii 1989 - 1994 a fost muzeograf-istoric de arta la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Din 1994 este coordonator (si fondator) al Departamentului de Arta Contemporana din cadrul Muzeului
National de Arta al Romaniei. intre anii 1995 - 1996 a fost director la Directia Arte Vizuale din Ministerul Culturii.

Este consilier pentru European Photographic Group (Gottingen) si al Fundatiei culturale META (Bucuresti), infiinteaza (impreuna cu Mihai Oroveanu) Fotogaleria Gad la Artexpo. Coaboreaza cu articole si eseuri de arta contemporana la publicatii din tara: "Arta". "Artelier", "Viata Romaneasca", "Contemporanul", "Contrapunct", "S.C.I.A.", "22" si din strainatate: "art press" (Paris), "IMAGO. Another European Photography" (Bratislava), "Arte in" (Venetia), "90Tal om Literatur och Konst" (Stockholm), "Manifesta 2" (Luxemburg). A tradus volumul Teoria restaurarii de Cesare Brandi (Ed. Meridiane, 1996).

Este curatorul a peste 50 de expozitii de arta contemporana, in publicatii din tara (in special la Departamentul de Arta Contemporana de la Muzeul National de Arta al Romaniei si la Artexpo) si din strainatate (Salonic, Aachen, Strasbourg, Bratislava).

E detinatoarea premiului acordat de Centrul International pentru Arta Contemporana pentru cel mai bun curator si critic al anului .

A efectuat stadii de specializare la C.N.R.S. - Centre d'Etudes Supeneures de Civilisation Medievale din Poitiers (1992) si la Linacre College (Oxford, 1996).

A beneficiat de o bursa de studii acordata de statul italian la Roma, Milano si Venezia (1997).

Lucreaza ca si coordonator al Departamentului de Arta contemporana la Muzeul National de Arta al Romaniei si co-director al revistei "Artelier". Este membra in board-ul fundatiei Artexpo si in Colegiul Director al revistei internationale "IMAGO" (Bratislava).