Ruxandra Cesereanu biografia
Ruxandra Cesereanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CESEREANU, RUXANDRA.

Poeta.
De asemenea, prozatoare, eseista si publicista.

S-a nascut la 17 august 1963, in Cluj-Napoca.

Fiica lui Domitian Cesereanu, critic si istoric literar, si a Aurorei Cesereanu. Este casatorita cu Corin Braga.

Dupa studiile liceale terminate in 1981 la Liceul de Stiinte ale Naturii din Cluj-Napoca, a absolvit in 1985 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din acelasi oras. in 1997 devine doctor in filologie cu o teza despre infernul concentrationar.

In timpul studentiei face parte din gruparea alcatuita in jurul revistei "Echinox", la care este redactor pina in . Dupa absolvire este profesoara de limba romana la scoli din Nasaud, Bistrita si Avrig. intre 1989 - 1990 este redactor al revistei "Ecran". Din 1991 este redactor al revistei "Steaua".

Debuteaza publicistic in revista "Tribuna", nr. 41/1981, cu poezie. Debutul editorial in poezie are loc in 1985, in volumul colectiv Alpha '85 (Ed. Dacia).

Colaboreaza cu poeme, proza si articole de opinie la revistele: "Tribuna", "Steaua", "Echinox", "Convorbiri literare". "Transilvania", "Vatra", "Romania literara", "Contrapunct", "Familia", "Euphorion", "Apostrof, "Poesis", "Cu-vintul", "Contrafort", "ArtPanorama". "Vineri", "Paralela 45", "22".

Dupa debutul in poezie, debuteaza in proza cu volumul Calatorie prin oglinzi (microroman, Ed. Dacia. 1989).

Urmeaza alte carti: Zona vie (versuri, Ed. Dacia, 1993); Gradina deliciilor (versuri, Ed. Echinox, 1993); Cadere deasupra orasului (versuri. Ed. Transpres, 1994); Purgatoriile (proza scurta, Ed. Albatros. 1997); Oceanul schizoidian (versuri, Ed. Ma-rineasa, 1998): Calatorie spre centrul infernului. Gulagul in constiinta romaneasca (eseu, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1998). Volumul Oceanul schizoidian a fost publicat mai intii in traducere in limba engleza sub titlul Schizoid Ocean (Ed. Sigmund Freud, Binghamton, S.U.A, 1997). in 1999 a publicat la Ed. Paralela 45, in "Colectia 80", seria Antologii, volumul Femeia-crueiat, iar in 2000 a publicat la aceeasi editura volumul Deliruri si delire. O antologie a poeziei onirice romanesti. Este prezenta cu grupaje de poeme in mai multe antologii romanesti printre care: Antologia poeziei romane de la origini pina azi, alcatuita de Dumitru Chioara si Ioan Radu Vacarescu (Ed. Paralela 45, 1998) si Romanian Poets of the '80s and '90s, alcatuita de Andrei Bodiu, Romulus Bucur si Georgeta Moarcas (Ed. Paralela 45, 1999). in 1998 a realizat pentru televiziune microeseul Treisprezece biserici.

Este detinatoarea premiului pentru poezie al Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca(1994).

A calatorit la Praga, Madrid, Atena, Nice, Paris, Barcelona, in prezent autoarea este redactor al revistei "Steaua" si lector asociat la Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Asociatiei Sindicale a Scriitorilor din Cluj-Napoca (ASIC) si a Fundatiei "Echinox".

Asupra poeziei autoarei au formulat opinii critice: Al. Cistelecan ("Luceafarul", nr. 21/1995); Romul Munteanu - Ruxandra Cesereanu si poemele unui oras mitic (in volum Jurnal de carti . Ed. Libra, 1996); Dana Mocanu - intre mistica si vis ("Vatra", nr. 4/1998); Alexandra Dumitrescu -Oceanul schizoid ("Familia", nr. 11/1998); Gheorghe Grigurcu - "indracirea" Ruxandrei Cesereanu ("Romania literara", nr. 6/1999); Aura Christi, Diana Adamek, Ion Cristofor, Virgil Stanciu, Octavian Soviany, Claudiu Constantinescu, George Vulturescu, Nicolae Oprea. Radu Andriescu. DanSilviu Boerescu, Ioan Moldovan, Carmelia Leonte, Simona-Grazia Dima, Vasile Baghiu. Simona Sora, Viorel Muresan, Nicolae Coande. Grigore Chiper s.a.

Referinte critice:


"Fara indoiala ca un poet tine sa se valideze mereu prin varietatea discursului sau literar. Dar poemele lungi sunt amenintate de o monotonie greu de evitat. De aceea si Ruxandra Cesereanu nu ezita sa-si largeasca registrele de limbaj, ca si cele de ordin tematic. Abordarea poeziei erotice se poate face in moduri foarte diferite. Dar a intra in competitie cu Cintarea Cintarilor. cum face autoarea, este in primul rind un act de mare indrazneala. Prin poezie, Clujul este erotizat la toate nivelele existentei sale. Dar, spre deosebire de textul biblic, Ruxandra Cesereanu evoca erosul in termeni de dorinta si actiune. Ea etaleaza un eu floral, o stare de expansiune a iubirii in plina combustie."
(Romul Munteanu, in voi. Jurnal de carti, 6, Ed. Libra, 1996)

"Extrem de feminina prin minutia cu care sunt descrise trairi si atentia pentru detaliu, tehnica poeziei Ruxandrei Cesereanu poate ti definita ca vadind un pointilism literar in care fiecare fraza reprezinta o unitate distincta cu substanta poetica si sens proprii, iar ansamblul se formeaza acumulativ, auditiv, neimpunand o structura asupra elementelor continute.
Deloc inhibata sau ezitanta in ceea ce priveste recuzita lingvistica si conceptuala, Ruxandra Cesereanu isi exteriorizeaza starile si fantasmele in forma unor masti ale eului liric ce vin sa inaugureze o mitologie personala schitata din simboluri si imagini canonice revigorate prin rasturnare."
(Alexandra Dumitrescu, "Familia", nr. 11/1998)

"Fiecare dintre prozele mai mult sau mai putin scurte reunite in Purgatorii-le Ruxandrei Cesereanu () graviteaza in jurul aceleiasi obsesii (ce se dovedeste o constanta a scrierilor sale): incercarea de construire migaloasa, mereu dintr-un alt unghi, a unor intermundii, spatii de frontiera cu legi lunecoase si imprevizibile. in care extremele se cauta si se amesteca pina la a se confunda."
(Dana Mocanu, "Vatra", nr. 4/1998)

"Poezia Ruxandrei Cesereanu e vadit una a absurdului. Ca in orice divort, fiecare din termenii binomului sau tinde a-si accentua identitatea. Punctul de vedere rational se manifesta in aceasta constructie glaciala, chiar infioratoare, de orori cultivate cu sistem, al carei delir e calculat, fabricat, spre deosebire de cel spontan, «inocent», al suprarealismului, in pofida interferentelor dintre aceasta incoerenta demonstrativa si dicteul automat. Chiar asumarea schizoidiei - titlul culegerii de care ne ocupam este Oceanul schizoidian - nu alcatuieste decit un factor al demonstratiei, o «reciclare» lucida a patologicului (schizoidia arc intre simptome si un exces al folosirii instrumentului rational). E limpede ca poeta isi traseaza un program strict al antivalorilor estetice si morale deopotriva, ca doreste a scandaliza prin discursul sau compact, plin de o verva luciferica. intr-un climat literar in care pina si scandalul a devenit o habitudine."
(Gheorghe Grigurcu, "Romania literara", nr. 6/1999)


Copyright © Contact | Trimite referat