Ruxandra Ivancescu biografia

Ruxandra Ivancescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

IVANCESCU RUXANDRA.

Critic literar.

S-a nascut la 25 iulie 1963 la Brasov.

Este fiica lui Aurel lvancescu, inginer, si a Stelei Ivancescu, jurist. A absolvit in 1986 Facultatea de Filologie (sectiaRomana - Engleza) a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj.

A desfasurat o bogata activitate in cercurile stiintifice ale facultatii: "Cercul de folclor", condus de lect. univ. Nicolae Bot si "Cercul de literatura comparata si teorie literara", condus de prof. univ. Liviu Petrescu.

A participat la taberele nationale de folclor si la colocviul national studentesc "Eminescu". Dupa absolvire, este profesoara de scoala generala si traducatoare la intreprinderile "Tractorul" Brasov si "IAR" Ghimbav.

Dupa 1990 este redactor la cotidianul "Evenimentul zilei". profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Brasov si redactor la revista "Astra".

Debuteaza publicistic in revista "Echinox", in . Debutul editorial are loc in volumul Istoria didactica a literaturii romane, coordonai de Gheorghe Craciun (Ed. Magister, 1996).

Colaboreaza cu eseuri, cronici literare si recenzii la revistele: "Echinox", '"Interval", "Steaua", "Vatra", "Arca", "Astra" s.a.

Este prezenta in volumele colective: Dictionar de personaje literare (coordonat de Florin Sindrilaru. Ed. Paralela 45, 1998), 111 romane intr-o singura carte (co-autoare si coordonatoare, Ed. Paralela . 1998).

In 1999 publica volumul O noua viziune asupra prozei contemporane (Ed. Paralela 45).

In prezent autoarea este lector universitar la Universitatea "Transilvania" din Brasov.

Este membra a Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra scrisului autoarei au formulat opinii critice: Cornel Moraru Timpul "vrajit" al lecturii ("Vatra", nr. 4/2000); Iulian Boldea - O posibila viziune asupra prozei contemporane ("Vatra", nr. 4/2000); Dan Gulea ("Observator cultural", nr. 7/2000).

Referinte critice:


"Practicind un discurs critic deschis, nefixat in prejudecati ori scheme rigide, autoarea manifesta o egala disponibilitate fata de nume - in general consacrate - din toate generatiile literare postbelice () Desigur, congruente de gust si de structura intelectuala are, in primul rind. cu optzecistii. generatie din care ea insasi face parte. () Ruxandra Ivancescu are spirit critic si nu doar afinitati, se misca dezinvolt si fara complexe pe axa intregii literaturi romane contemporane (mai mult pe axa verticala decit pe cea orizontala)."
(Cornel Moraru, Timpul "vrajit" al lecturii. "Vatra", nr. 4/200(1)
'"Ruxandra Ivancescu vadeste, in asertiunile sale. un spirit critic echilibrat, ce se bazeaza pe o solida informatie teoretica; cu precizarea, doar. ca autoarea nu incearca sa epateze prin etalarea eruditiei sale. si, mai curind. isi construieste interpretarile printr-o resorbire a informatiei teoretice in enuntul critic transant si lipsit de orice «ambiguitate»."
(Iulian Boldea. O posibila viziune asupra prozei contemporane.

"Vatra", nr. 4/200(11

"autoarea isi construieste viziunea pornind de la 1945-l947 si ajungind pina la cel mai crud nouazecism. Eterogenitatea textelor analizate descumpaneste: jurnale (Mircea Eliade. Paul Goma), memorialistica a inchisorilor comuniste (Doina Jela, Petre Baicu), dar si romane, critica literara sau a mentalitatilor (Nicolae Breban, Mircea Cartarescu. Anton Sebastian Floratiu. Gheorghe Grigurcu, Cari E. Schorske, Virgil Nemoianu) Textele din volum au. in marea lor majoritate, aspectul unor cronici de carte. Interesante sint clamele conceptuale prin care autoarea isi «leaga» textele unele de altele. () Dincolo de imperfectiunile ei, cartea Ruxandrei Ivancescu [O noua viziune asupra prozei contemporane] reprezinta o promisiune a noii critici si. in acelasi timp. o provocare pentru orice cititor prin perspectiva pe care o ofera asupra scriiturii contemporane."
(Dan Gulea, "Observator cultural", nr. 7/2000)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani