Sergiu Pavel Dan biografia

Sergiu Pavel Dan
Sergiu Pavel Dan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DAN Sergiu Pavel, se naste la 27 iun. 1936, Blaj. Critic si istoric literar, eseist.

Fiul lui Pavel Dan si al Giorginei (n. Giurgiu).

Licentiat al Facultatii de Filologie a Univ. din Cluj (1957). Prof. cadru didactic la Facultatea de Filologie a Univ. din Cluj (din 1964).

Debuteaza cu un art. despre Gh. Bogdan-Duica in Tribuna (1964). Colaboreaza cu studii si art. la Steaua, Echinox, Revue Roumaine si Vatra. Pentru volum de debut, Proza fantastica romaneasca (1975), o amplificare a lucrarii de doctorat, i se acorda Premiul "Bogdan Petriceicu Hasdeu" al Acad. in volum

Spiritul Romei (1979) analizeaza opera lui Titus Livius, Tacitus si Plinius cel Tinar, ultimele preocupari ale autorului indreptin-du-se tot spre antichitatea latina (Visul lui Sci-pio, 1983). A editat si prefatat opere de Dem. Theodorescu", Ion Minulescu si Pavel Dan.

Proza fantastica romaneasca (1975) este o prima contributie la acreditarea in literatura noastra a unui gen pe care autorul il defineste ca suma a categoriilor normalului si supranor-malului, evidentiind in acelasi timp varietatea relatiilor dintre acestea. Sub raport teoretic, Sergiu Pavel Dan opereaza delimitari fata de conceptia lui Tzve-tan Todorov sau a lui Roger Caillois. Nedetasat totusi de unele asimilari cum sint, spre exemplu, cele ale mirificului, edenicului si fabulosului, preluate din estetica basmului, fantasticul este conceput in independenta sa. Adecvat prin excelenta epicului, el nu isi dezminte originea si caracterul romantic, fiind acceptat ca "fenomen-reactie". Sergiu Pavel Dan il confrunta cu folclorul, cu suprurealismul, simbolismul si absurdul, avind in vedere o cit mai precisa individualizare si nu o confundare cu asa-numitul science fiction, cu proza poetica si alegorica, vizionara sau de analiza. Autorul realizeaza si o tipologie din perspectiva interactiunii, mutatiei si aparitiei categoriilor de referinta. Clasificarile si celelalte considerente teoretice sint ilustrate prin analize ale operelor unor scriitori romani. Desi eseul Spiritul Romei (1979) a surprins pentru ca aborda cultura clasica, totusi el isi motiveaza prezenta in sfera preocuparilor lui Sergiu Pavel Dan printr-un mai vechi interes fata de mostenirea latina. incercind o restituire a unui ideal de spiritualitate prin prisma scrierilor lui Titus Livius, Tacitus si Plinius cel Tinar (ca autor al Panegiricului lui Traiari), el releva existenta unei atitudini active si progresiste in istoriografia romana. Se apreciaza astfel ca la baza unei imagini adevarate a Cetatii Eterne trebuie sa stea ideile de libertate si de echitate, nu egotismul pragmatic si social.

De asemenea, se revendica originalitatea literaturii latine, precum si rolul ei major in promovarea valorilor Eladei: legalitatea sprijinita pe justitie e o nazuinta statornica a civilizatiei de care se ocupa. intregul demers al lui Sergiu Pavel Dan are drept scop sa demonstreze ca atentia acordata "spiritului Romei" echivaleaza cu un act de autocunoastere. Acelasi interes pentru "receptarea idealului latin de cultura si civilizatie", in Visul lui Scipio (1983).

OPERA:
Proza fantastica romaneasca, Bucuresti, 1975;
Spiritul Romei. O privire comparativa asupra gindirii politice si faptei unui popor (Titus Livius, Cornelius Tacitus, Plinius cel Tinar), Cluj-Napoca, 1979;
Visul lui Scipio. Istoria Romei ca poveste filosofica, Cluj-Napoca, 1983.


REFERINTE CRITICE:
G. Dimisianu, in Romania literara, nr. 38,1975;
L. Ulici, ibidem, nr. 48,1975;
N. Manolescu, ibidem, nr. 51, 1975;
M. Oprita, in Tribuna, nr. . 1980;
Veronica Mocanu, in Steaua, nr. 2, 1980;
M. lorgulescu. Prezent, 1985;
N. Stein-hardt. Escale.Copyright © Contact | Trimite referat