Sina Danciulescu biografia

Sina Danciulescu

Sina Danciulescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DANCIULESCU Sina (pseudonimul Eufrosinei Le-onte), se naste la 20 sept. 1934, comuna Ciupercenii Vechi, judetul Dolj. Poeta. Fiica lui Virgil Danciulescu, inginer silvic, si a Elenei (n. Boiangiu), prof. de menaj. Scoala elementara la Babeni (1942-l946), Rimnicu Vilcea (1946-l947) si Craiova (1947-l948); Liceul Teoretic din Bistrita-Vilcea (1948-l949) si Liceul „Elena Doamna" din Craiova (1949-l952); licentiata a Facultatii de Lb. si Literatura Romana a Univ. din Bucuresti (1957). Dr. in filologie (1985). Prof. de lb. romana Ia Rojiste-Dolj (1957); metodista la Casa Regionala a Creatiei Populare din Craiova (1958-l960); asistent univ. la Institutul Pedagogic (1960-l966) si la Univ. din Craiova (1966-l987).

Colaboreaza la revista Steaua, Scrisul banatean. Viata Romaneasca, lasul literar. Romaniei literara, Ramuri, Analele Universitatii din Craiova etc.

Colaboreaza in volum colective: Sub semnul revolutiei (1959), Caiet de poezie (1964), Patos contemporan (1965), implinire (1966), Contin uitate (1970), 46 scriitori in dialog cu judetul Dolj (1977), Ramuri - volum jubi-liar (1980), Almanahul Ramuri (1983).

Debut publicistic cu poezii in Steaua (1957); debut editorial cu volum de versuri Ploaie in aprilie (1964). Alte volum de poezii: Hora de mina (1968), Sub umbrela mea roz (1973). Zilele una cu alia (1982) si Cum (1984). Autoare a unui studiu critic despre Poetica minulesciana (1986). Premiul Asoc. Scriitorilor din Craiova (1982).

Un „bacovianism ameliorat. temperat, scutit de angoase" (Al. Piru") caracterizeaza volumul de debut al poetei {Ploaie in aprilie, 1964), dar si o parte a volumelor ulterioare. Motivele si temele lirice, imprumutate din fondul comun al poeziei simboliste sau al celei traditionale, sint tratate intr-o maniera moderna, poeta fiind dotata cu un pronuntat simt al muzicalului si decorativului. Un ochi estetizant prezideaza aceste compozitii in care e evocat un itinerar afectiv din care nu lipsesc melancoliile, nostalgia dupa o virsta a puritatii primare, desi poeta mimeaza un militantism febril. Un univers al transparentei e creionat in pasteluri delicate sau in poeme declarative, in care persista citeva dintre motivele poeziei qnilor '. In volumul de debut sint cintate „stepele" („stepe-nverzite ale Ucrainei"), „noile sonde", veteranii „in lupta cu inertiile", „minerii voinici", „locomotiva electrica" etc, intr-un spatiu al confesiunii Detracate, in care se impune atractia pentru manifestarile spontane si elementare, cu „explozii vitale de culoare si senzualitate" (Zoe Dumitrescu- Busulenga). Altadata, ochiul retine „ogoare de smarald ca intr-un goblen", peisaje imaginare dominate de aceeasi propensiune spre decorativ si sinestezie {Valea cu liliac).

Nu lipsesc nici sugestiile livresti, D. fiind o cerebrala ce are ingeniozitatea exprimarii plastice, a punerii in pagina a unor motive literare binecunoscute. Iata o viziune sepul-crala a toamnei, in care domina motivul simbolist al clopotelor: „

Clopote, clopote peste timpul furat
cind padurile-si tirasc mistretul in singe -
n-am sa-ti mai pot aminti
n-am sa mai pot plinge"Culoarea locala a provinciei oltenesti e surprinsa cu acelasi ochi de pictor, amintind viziunea unui Tuculescu:

„Flutura aripi, ritmuri, culori.
Jocul oltenesc e virtejul spre soare,
spirale de diafane stergare,
scin-tei in camasi si tulpine, fosnind ca izvoarele,
vilnice iscind curcubeiele"


Volumele ulterioare debutului (Hora de mina, 1968; Sub umbrela mea roz, 1973; Zilele una cu alia. 1982; Cum, 1984) nu modifica decit partial modul de perceptie estetica, dar tentatia de a cerebraliza, de a pune accentul pe dramatismul existential, pe problematizarea filosofica devine preponderenta. Poeta isi aliniaza sensibilitatea la ultimele experimente lirice de la noi, unele dintre poemele sale amintind indeaproape modalitatea ironica si ludica a generatiei '80, ca in aceasta radiografiere a cotidianului, din volumul Cum:

„Pilpiie intunericul de luna
arborii spala singele meu
intru chemarea rudelor -
Oh! rudele lumea aceasta pacoste
si eu naravul ei
steaua de colt si iasca
dimineata care vine si nu vine inca
norocul totdeauna echivoc
noi care sintem
si ceea ce sintem nu se vede
parca am fi ai nimanui di iar suflet azi -

Cind scriu pierzind vremea
in loc sa curat cartofi;
cind ma port in cuvinte
in loc sa ma imbrac frumos
intemeindu-ma doar pe relatii
ca o fiinta de os!"

(Textocen-irism).

Intelectualismul marcat al poetei se verifica si in cartea de „interpretari critice" Poetica minulesciana (1986). In poezia lui Ion Minulescu e decelata „o traiectorie dinamic-baroca a simbolismului in modernismul secolului", fiind descrise cu minutie si pasiune solutiile originale aduse la modernizarea sensibilitatii lirice moderne.

OPERA:
Ploaie in aprilie, pref. de Zoe Dumitres-cu-Busulenga, Bucuresti, 1964;
Hora de mina. Bucuresti, 1968;
Sub umbrela mea roz, Craiova, 1973;
Zilele una cu alta, Craiova, 1982;
Cum, Craiova, 1984;
Poetica minulesciana. Interpretari critice, Craiova, 1986.


REFERINTE CRITICE:
D. Micu, in Gazeta literara, nr. 36, 1964;
Zoe Dumitrescu-Busulenga, in Luceafarul, nr. 4, 1964;
Veronica Porumbacu, in Romania libera, nr. 6150, 1964;
S. Foarta, in Orizont, nr. 6, 1964;
N. Manolescu, in Contemporanul, nr. 25,1964;
F. Firan, De la Macedonski la Arghezi, 1975;
Al. Piru, in Ramuri, nr. 7, 1975;
C. M. Popa, Replay, 1980;
I. Constantinescu, I. Deaconescu, Poeti olteni contemporani, 1982;
F. Firan, Profiluri si structuri literare, 1986.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani