Sorin Antohi biografia


Sorin Antohi opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

ANTOHI SORIN

Eseist.
De asemenea, istoric al mentalitatilor si politolog.

S-a nascut la 20 august 1957 in Tirgu-Ocna. Este absolvent al Facultatii de Filologie (sectia engleza - franceza) a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. La inceputul anilor '90, a urmat cursuri de specializare in istorie la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris.

In perioada studentiei face parte din grupul de eseisti ieseni reuniti in jurul revistei "Dialog" din Iasi, alaturi de Luca Pitu, Dan Petrescu, Liviu Antonesei, Valeriu Gherghel, Andrei Corbea.

Debuteaza editorial cu volumul Utopica. Studii asupra imaginarului social, aparut in 1991 la Ed. Stiintifica din Bucuresti.

Colaboreaza cu articole, recenzii, studii, traduceri la: "Echinox". "Dialog", "Opinia studenteasca", "Viata Romaneasca", "Fahrenheit 451", "Revista de istorie si teorie literara", "Litere, Arte & Idei" (supliment al ziarului "Cotidianul"), "Euresis", "Contrapunct", "22", "Sfera politicii". "Polis" si la reviste de specialitate din strainatate.

Dupa volumul de debut, a publicat volumele: Civitas imaginalis. Istorie si utopie in cultura romana (Ed. Litera, 1994); Exercitiul distantei. Discursuri, societati, metode (Ed. Nemira, 1997; editia a 1l-a, Ed. Nemira, 1998).

A coordonat impreuna cu Aurelian Craiutu volumul colectiv Dialog si libertate. Eseuri in onoarea lui Mihai Sora (Ed, Nemira, 1997).

In colaborare cu Mona Antohi, a tradus din franceza si engleza pentru Editura Humanitas carti semnate de: Pierro Mancnt, Alain Besancon, Katherine Verdery. A colaborat cu studii si eseuri la volume colective, printre care: La Revolution frantaise et Ies Roumains (coord. Al. Zub, Ed. Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi, 1989) si Romania versus Romania (coord. Gabriel An-dreescu, Ed. Clavis, 1996). A prefatat sau postfatat volume semnate de Ioan Petru Culianu, Michel Foucault s.a.

In 1998 a publicat in Franta, in traducerea lui Claudc Karnoouh si a Monei Antohi, volumul Stigmate et utopie. Imaginaire culturel et realite poli-tique dans la Roumanie moderne ( L'Harmattan, Paris).
Este detinatorul premiului revistei "Sfera politicii" pentru cea mai buna carte romaneasca a anului 1997.

In perioada noiembrie 1990 - decembrie 1992 a beneficiat de o bursa pentru inalta specializare stiintifica a guvernului francez.

A predat cursuri de istoria ideilor si teoria istoriei la: University of Michigan, Ann Arbor; Universitat Bielefeld; Universite Paul Valery - Montpellier III; Central European University, Budapesta. in ultimii ani a predat istoria ideilor si teoria istoriei la Universitatea din Bucuresti si a fost prorector al Universitatii Central Europene (Central European University) din Budapesta. Asupra scrierilor autorului au formulat opinii critice: Adrian Marino (in volum Politica si cultura. Pentru o noua cultura romana, Ed. Polirom, 1996);Mircea Mihaies (prezentare pe coperta IV a volum Exercitiul distantei. Discursuri, societati, metode); Liviu Antonesei, Ion Bogdan Lefter.
Aurelian Craiutu, Cristian Preda, Mihai Sora, Dan C. Mihailescu s.a.

Referinte critice:


"Sorin Antohi face parte dintr-un prim (si inca subtire) lot de tineri savanti romani prin care putem spera sa ne racordam la contemporaneitatea europeana. Dezinvolt, implicindu-se cu egala lejeritate in filosofic in istorie si filologie, ca si in politologie sau sociologie. Sorin Antohi poate constitui un adevarat model de rapida adaptare la () postmodernism."
(Mircea Mihaies. prezentare pe coperta IV a voi. Exercitiul distantei, Ed. Nemira, 1998)

"Nu o data i-am laudat () lui Antohi elasticitatea eruditiei si forta eleganta cu care se misca printre discipline, ideologii, metode, tipuri de discurs."
(Dan C. Mihailescu)