Sorin Ghergut biografia
Sorin Ghergut opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

GHERGUT SORIN.

Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 11 octombrie 1973 in Bucuresti.

Este fiul unei familii de medici (tatal - chirurg si mama - psiholog).

A absolvit in 1996 Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, sectia Limba si literatura romana Limba si literatura franceza. in 1998 obtine titlul de master in specialitatea Limba Romana contemporana la aceeasi universitate.

In timpul studentiei participa la intilnirile cenaclurilor "Litere" si "Central" ale Universitatii din Bucuresti, devenind apoi membru al "Clubului Profesionist de Lectura" de la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti.

Debuteaza publicistic in 1989, cu un grupaj de versuri in "Suplimentul literar-artistic al «Tineretului liber»".

Debutul editorial are loc in 1995, in volumul colectiv Tablou de familie, publicat la Editura Leka-Brancus din Bucuresti (impreuna cu Svetlana Carstean, Razvan Radulescu. Mihai Ignat. Cezar Paul-Badescu, T.O. Bobe).

Colaboreaza la: "Suplimentul literar-artistic al «Tineretului liber»", "Adevarul literar si artistic", "Suplimentul literar al ziarului «Azi»". "Literatura si arta" (Chisinau), "Echinox", "Litere noua". Art-Panorama" s.a. Dupa debut, publica volumul de poezie Time Out (Ed. Timpul, 1998). Este prezent in volumul colectiv Marfa (Ed. Salut, 1996), alaturi de Dan Mircea Cipariu. Florin Dumitrescu. Bogdan O. Popescu si Dan Plesa.

Este detinatorul premiului "Generatia '90" acordat de ziarul "Azi" si al premiului pentru cel mai bun volum colectiv, acordat de revista "Tomis" (1996). A fost nominalizat la premiul pentru debut al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO (1995) si la premiul national "Mihai Eminescu" pentru volum de debut in poezie (1999). La invitatia asociatiei "Action Poetique Infime" a sustinut lecturi la Centrul International de Poezie din Marsilia (1994).

A fost redactor (publicist-comentator) si redactor-sef al revistei "Tribuna invatamintului" din Bucuresti. Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Mircea Cartarescu (prefata la volumul colectiv Tablou de familie, Ed. Leka-Brancus, 1995) si in volum Postmodernismul romanesc (Ed. Humanita.v 1999): Ioana Parvulescu - Sase! ("Romania literara", nr. 35/1995): Dan C. Mihailescu - La alt aer, alte diamante ("22", nr. 45/1995); Dan-Silviu Boerescu - Generatia '90 - aripa tinara ("Luceafarul", nr. 39/1995) si Cind cerul incape pe doua dischete ("Contemporanul. Ideea europeana", nr. 5/1999); Tania Radu - Un debut in grup sau fals tablou de familie ("Litere, Arte & Idei" ["Cotidianul"], 16 oct. 1995); Vitalie Ciobanu - Semne ale literaturii noi ("Contrafort", nr. 6/1996); Laurentiu Ulici - Debuturi (II) ("Curentul", 27 ian. 1999); Paul Cernat - Meniu de carti ("Vineri", suplimentul literar al revistei "Dilema", nr. 16/1999); Radu Garmacea - O recreatie cu Ghergut ("Romania literara", nr. 37/1999).

Referinte critice:


"Anvergura frondei inteligente practicate de Ghergut () o da si infruntarea cu intreg patrimoniul ca-si-sacru al rostirii & simtirii autohtone. (..:) Masura detasarii (auto)ironice de model(e) mai este elocvent data si de razboiul tandru-neconcesiv pe care Ghergut il duce cu intertextualitatea. principalul mod de structurare a poeziei romane postmoderne."
(Dan-Silviu Boerescu. "Contemporanul. Ideea europeana", nr. 5/1999)

"Sorin Ghergut nu este insa in nici un caz un simplu autor de parodii inteligente; el reuseste sa alunece, pe spatii mici, de la un registru stilistic la altul, sa stearga granitele dintre citate, locuri comune si jocuri de cuvinte si sa le topeasca in discursuri (). Poezia lui Ghergut atrage de la bun inceput ca entertainment superior, prin acrobatiile intertextuale si umorul absurd. Recitita, ea dezvaluie o poetica profund baroca. Sub masca vesela, colorata, inteligenta exista spleen autentic. «Poantele» finale argheziene. intotdeauna memorabile, anihileaza furia, frustrarea, melancolia din coqnil poemului."
(Radu Garmacea. ""Romania literara", nr. 37/1999)


Copyright © Contact | Trimite referat