Sorin Grecu biografia
Sorin Grecu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Grecu Sorin.

Poet.

S-a nascut la 6 februarie 1962 in Cluj. Este fiul lui Mihai Grecu si al Mariei Grecu.

A absolvit Liceul de Filologie - Istorie "Ady-Sincai" (1981) si Facultatea de Litere, sectia Romana - Engleza, a Universitatii "Babes-Bolyai"' din Cluj- Napoca.

In perioada studentiei si dupa absolvire a frecventa; cenaclurile "Echinox" (1980) si "Tribuna" (1979- 1984) din Cluj.

Intre anii 1982-l987 a fost paznic de noaplc la
cooperativa "Metalurgica" din Cluj. apoi muncilor necalificat si librar la Centrul de Librarii Cluj. Dupa 1990 este profesor de limba si literatura romana, jurnalist la "Patria", "Tribuna Ardealului'". "Dreptatea". "Ora" si angajat al Agentiei Mediafax. Din 1995 lucreaza in televiziune, la Cinemar TV Cluj si, ulterior, la ProTV Cluj.

Debuteaza publicistic cu poezie in revista "Tribuna" (1979). Debutul editorial are loc in 1985 in volumul colectiv Alpha '84 (Ed. Dacia. 1985).

Colaboreaza la revistele: "Steaua", "Vatra". "Echinox". "Amphitrion', "Dialog". "Amfiteatru", "SLAST", "Napoca universitara" s.a. Dupa debut, a publicat volumul de versuri Pudriera cu apa (Ed. Paralela . 1999).
Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul II la Festivalul "Nicolae Labis" (1980). Marele Premiu "Octavian Goga" (Ciucea. 1982). premiul II la Festivalul Artei si Creatiei Studentesti (Craiova, 1984). A calatorit in Ungaria si Italia, in prezent autorul este reporter la ProTV Cluj.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Nicolae Baciut ("Echinox"" nr. 1l-. 1980); Constantin Sorescu ("SLAST", 1980): Laurentiu Ulici ("Romania literara", 14 febr. 1985); Petru Poanta (in volum Dictionar de poeti. Clujul contemporan. Ed. Clusium, 1999); Ion Muresan. Ruxandra Cescrcanu.

Referinte critice:


"Cel mai tinar autor din placheta [Alpha '84] se anunta un poet interesant. de alura reflexiva dar si cu o proteica imaginatie, preocupat. in linia noii maniere, de afirmarea inteligentei in imagini cu sens aforistico-interogativ () si de confirmarea lirismului cu cerebralitatea."
(Laurentiu Ulici. "Romania literara". 14 febr. 1985)


"Singurul volum al lui S|orin|. G[rccu]. poate fi considerai numai strici tematic un debut. Poemele incluse aici nu mai au nimic cu tatonarile si indeciziile inceputului. Proba imediata a maturitatii consta in arta subtila a firescului, respectiv intr-o obstinata evitare a poetizarii si a oricarui fel de afectare (ironism, parodie, teatralitate, etc). Autorul se situeaza intr-un soi de postmodernism clasicizat, sublimind tehnicile si dindu-i transparenta discursului. Ca la multi optzecisti, sursa lirismului o constituie biografismul si confesiunea, adica realitatea imediata. Substanta acestei poezii vine din sentimentul candorii, al tandretei ultragiate."
(Petru Poanta, in voi. Dictionar de poeti. Clujul contemporan.
Ed. Clusium. 1999)


Copyright © Contact | Trimite referat