Sorin Preda biografia
Sorin Preda opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Nevazuta viata a batranului Jurvale [Roman]
     Caracterizarea personajelor: Batranul Jurvale
Partial color [Roman]
     Caracterizarea personajelor: Traian DaiaMara

PREDA SORIN
Prozator.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 12 decembrie 1951 in Bucuresti.

Dupa incheierea cursurilor liceale la Bacau, a absolvit in 1974 Facultatea de Limba si literatura romana a Universitatii din Bucuresti.

Isi incepe activitatea literara la cenaclul "Lucian Blaga" din Bacau. A fost membru al cenaclului "Junimea" condus de criticul si profesorul Ovid S. Croh-malniceanu si al gruparii literare "Noii" (alaturi de Fgeorghe Craciun, loan Flora, Gheorghe Iova, Mircea Nedelciu, Gheorghe Ene, Emil Paraschivoiu si Constantin Stan) care, intre 197l-l973, editeaza revista de perete omonima.

Debuteaza publicistic in 1972 in revista "Amfiteatru" cu proza scurta Paza.

Debutul editorial are loc in 1981 cu volumul de proza scurta Povestiri terminate inainte de a incepe (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza cu proze scurte, reportaje, articole de opinie la revistele: "Luceafarul", "Ateneu", "Tomis", "Amfiteatru", "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Contrapunct", "Formula AS" s.a. si la ziarul "Scinteia tineretului".

Dupa debut, publica volumele de proza: Partial color (roman, Ed. Cartea Romaneasca, 1985); Plus-minus o zi (roman, Ed. Militara, 1988).

Este prezent cu proza scurta in antologiile Desant '83 ingrijita de Ovid S. Crohmalniceanu (Ed. Cartea Romaneasca, 1983; editia a Ii-a, Ed. Paralela 45, 2000) si Generatia '80 in proza scurta alcatuita de Gheorghe Craciun si Viorel Marineasa (Ed. Paralela 45, 1998) si cu articole teoretice si de opinie in volumul ingrijit de Gheorghe Craciun Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice (Ed. Vlasie, 1994; editia a II-a, Ed. Paralela 45, 1999). Este prezent cu povestiri traduse intr-o antologie de proza scurta publicata la Moscova (1985).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru proza al revistei "Luceafarul", premiul pentru proza al revistei "Amfiteatru", premiul pentru proza al revistei "Ateneu", premiul pentru proza al CC al UTC. Calatoreste in calitate de ziarist sau de turist in Franta, Polonia, Ungaria, Grecia.
Lucreaza ca si redactor la saptaminalul "Formula AS" si profesor la Facultatea de Jurnalistica din Universitatea Bucuresti.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Despre proza autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu -Povestiri terminate inainte de a incepe ("Romania literara", nr. 25/1981); Ioana Rauschan - Povestiri terminate inainte de a incepe ("Orizont", 11 dec. 1981); Gheorghe Craciun ("Astra", 1982); Ion Bogdan Lefter - Un prozator: Sorin Preda ("Viata studenteasca", nr. 19/1982) si Romane colorate ("Viata Romaneasca", nr. 8/1986); Val Condurache - Noul val (II) ("Convorbiri literare", nr. 9/1985); loan Holban - Pahar Berzelius ("Cronica", 13 sept. 1985); Radu G. Teposu ("Flacara", nr. 38/1985); Mircea Iorgulescu, Ovid S. Crohmalniceanu, Eugen Simion, Cristian Livescu, Al. Th. Ionescu, Cornel Moraru, Valeriu Cristea, Mihai Ungheanu s.a.

Referinte critice:


"Cine citeste Povestirile lui Sorin Preda isi da lesne seama ca are de-a face cu un prozator, nu cu un poet, chiar daca subiectul si personajele sint altfel lucrate decit in nuvelele lui D.R. Popescu sau Fanus Neagu. Titlul volumului denota, in ironia lui ascunsa, ca autorul este constient de maniera folosita. Povestiri terminate inainte de a incepe: fara intriga, deci, factor clasic in declansarea actiunii, ceea ce inseamna si fara subiect logic desfasurat. «Actiunea» se confunda cu «interpretarea» ei, isi contine cu alte cuvinte comentariul. Si chiar atunci cind, destul de rar, avem impresia ca lucrurile decurg ca in proza traditionala, trebuie sa fim circumspecti: planurile se amesteca: realul cu posibilul, infimpiatul cu neintimplatul, obiectivul cu dorinta si cu visul."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 25/1981)

"Simtul amanuntului este desavirsit la Sorin Preda si romanul Partial color abunda in superbe pagini de observatie minutioasa, in care compasiunea ironica fuzioneaza cu nostalgia malitioasa. in multe privinte, romanul e o povestire autoreferentiala, chiar daca miza e a faptului de viata, a epicului pur (). Fiind conceput, in prima lui parte, ca o relatare autobiografica a personajului, romanul nu se da in laturi de la a cerceta viata de fiecare zi in cele mai mici amanunte, cu veleitarii ei de provincie care recita la chefuri «Regina ostrogotilon>, cu desfrinate initiate in arta culinara, cu batrini erotomani si parinti vanitosi, cu oficialitati arogante si gaunoase (). Pe scurt. Partial color este un roman scris cu finete si vibratie discreta, fiindca pe fondul unei experiente de viata reflectia si parodia livrescului, analiza si gustul pentru tipologie se asaza intr-un strat dens si consistent."
(Radu G. Teposu, "Flacara", nr. 38/1985)

"intr-o perioada dominata de fragmentarism, ironie si abstractizare, Sorin Preda se intoarce la Freud, citeaza masiv din Introducere in psihanaliza, dovedind ca artistul e un nevrotic ratat si ca angoasa acestuia poate fi comunicare si pre-text epic."
(Ioan Holban, "Cronica", 13 sept. 1985)

"Partial color () se dezvolta cursiv de la un capat la celalalt, fara vreo bruscare de cine stie ce ordin, liniar, lipsit pina si de bifurcari sau paralelisme ale subiectului. il citesti usor, purtat de stilul fluent si iute, pulsind egal, mereu la aceeasi cota. Un fel de roman de dragoste. Romanul unui cuplu divortat.
Inselatoare, constanta stilistica nu e - totusi - un rezultat al purei si simplei liniaritati expozitive, ci un efect de naturalete. Altfel, fraza are o reteta bogata. Pagina e hasurata printr-o scriitura elastica, in care prozatorul a amestecat abil, uneori in acelasi enunt, stilul indirect liber cu fragmentul introspectiv si cu cite o replica de dialog (precedata de puncte de suspensie), in asa fel incit lumea exterioara si cea interioara, comportamentismu! si analiza, dialogul si monologul interior se impletesc si fac corp comun. () Ramine de adaugat o mentine despre cinismul afisat al personajului-narator, despre permanenta sa tendinta de persiflare, urmarea fiind adoptarea dezinvolta a unei atitudini narative ironice si extrem-sarcastice."
(Ion Bogdan Lefter, "Viata Romaneasca", nr. 8/1986)


Copyright © Contact | Trimite referat