Sorin Stoica biografia


Sorin Stoica opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

STOICA SORIN
Prozator.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 27 iulie 1978 in Banesti (Prahova).
Este fiul lui Pascu Stoica, profesor de educatie fizica, director al Scolii generale Banesti, si al Georgetei Petre, profesoara de franceza.

Este absolvent al Liceului Teoretic "Nicolae Grigorescu" din Campina (1996). in 2000 a absolvit Facultatea de Jurnalism si stiintele comunicarii a Universitatii Bucuresti, iar in 2001 un masterat in stiintele comunicarii. A frecventat cenaclul de etnologie condus de Serban Anghelescu la Muzeul Taranului Roman.

Debuteaza publicistic in 2000 cu o povestire in revista "Vatra".

Debutul editorial se produce tot in 2000 cu volumul de proza scurta Povestiri cu injuraturi (Ed. Paralela 45).

Colaboreaza la revistele: "Vatra", "Dilema", "Partener", "Formula AS", •'Romanul", "Contrast" s.a.

Volumul de debut este pina in prezent singura aparitie editoriala a autorului, in prezent este preparator la catedra de Antropologie culturala din cadrul Facultatii de Jurnalism si stiintele comunicarii a Universitatii Bucuresti si redactor la ziarul "Partener" din Campina.

Au formulat opinii critice asupra prozei autorului: lulia Alexa - Povestiri cu injuraturi ("Romania literara", 26 nov. 2000); Paul Cernat - Blazonul injuraturii ("Observator cultural", 16 dec. 2000); Radu Cosasu - Dilema va recomanda ("Dilema", oct. 2000); Tudor Octavian - injura-ma frumos ("Academia Catavencu", oct. 2000); Sorin Preda - Un vapor care se clatina ("Observator cultural", nov. 2000) si prezentare pe coperta IV a volum Povestiri cu injuraturi (Ed. Paralela 45, 2000); Nicoleta Clivet - Optzecism pagubos ("Vatra", nr. 6-7/2001); Nicolae Savin - injuraturi ("Vatra", nr. 6-7/2001) s.a.

Referinte critice:


"Sorin Stoica e - cred, sper - posibilul lider al unei serii in care as include si alti virtuali prozatori care acum «isi fac mina» ca reporteri la «Dilema». Ma gindesc la foarte tinerii Catalin Manole sau Matei Florian. Interesant e ca acestia iui vin din laboratoare cenacliere filologice, ci au studiat / studiaza discipline precum stiintele comunicarii, jurnalistica (). Sorin Stoica are o slabiciune speciala pentru morometienii carora le place sa se bata pe burta cu cuvintele. O inteligenta scormonitoare si o luciditate mereu la pinda, cu apetenta pentru deconspirarea mecanismelor mentale. Mai e nevoie s-o spun? Sorin Stoica e un prozator pe care se poate conta."
(Paul Cemat, "Observator cultural", 16 dec. 2000)

"Un matur inainte de vreme e debutantul Sorin Stoica, autorul unei selectii de 11 povestiri, scrise sanatos, cu un acut vizavi la cititor. Sorin Stoica povesteste cu un limbaj plin de proprietate intimplari comune. Neobisnuit la el e aplombul dialogului, verosimilul raporturilor si simtul ridicolului. Daca prozele sale n-ar fi atit de realiste, am putea sa le numim comedii. Genul proxim e Morometii, dar nici prea departe de Moravia nu sintem.
Sa nu fi scris pe volum ca Sorin Stoica e un incepator, am fi putut jura pe o activitate de sertar de un deceniu."
(Tudor Octavian, "Academia Catavencu", 29 oct. 2000)

"in prozele lui Sorin Stoica se injura stiintific, cu rabdare si aproape filosofic."
(lulia Alexa, "Romania literara", 26 nov. 2000)