Stelian Tanase biografia




Stelian Tanase opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

TANASE STELIAN
Prozator.
De asemenea, analist politic, eseist, publicist.

S-a nascut la 17 februarie 1952 in Bucuresti.
Este fiul lui Ion Tanase, economist, si al Floarei Tanase, functionara
Dupa studiile liceale, a absolvit in 1977 Facultatea de Filosofie - Istorie a Universitatii din Bucuresti.

In perioada studentiei activeaza in cenaclul literar "Charmides" al Facultatii de Filosofie. Pina in 1989 a fost functionar la o Casa de cultura pentru tineret din Bucuresti, ocupindu-se, intre altele, de organizarea de concerte rock. in ianuarie 1990 fondeaza revista "22", pe care o conduce pina in decembrie . in 1991 infiinteaza saptaminalul "Acum", disparut dupa citeva luni. Din decembrie 1992 editeaza revista lunara de stiinte politice "Sfera politicii".

A fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social (decembrie 1989), al Aliantei Civice (1990) si al Partidului Aliantei Civice (1991, demisionar in 1995). in perioada 1992-l996 a fost membru al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, vicepresedinte al Comisiei de politica externa (1992-l995). in anii de facultate debuteaza publicistic in presa studenteasca.

Debuteaza editorial in 1982 cu un roman, Luxul melancoliei, aparut la Editura Cartea Romaneasca.

Pina in 1989 colaboreaza sporadic cu fragmente literare si eseuri la revistele "Romania literara", "Viata Romaneasca", "Vatra", "Echinox", "Amfiteatru" s.a. Dupa 1990 colaboreaza cu proza, eseuri, articole de opinie la revistele: "Contrapunct", "22", "Acum", "Timpul", "Orizont", "Dilema", "Sfera Politicii" s.a.

Dupa debut, publica romanele: Corpuri de iluminat, respins de cenzura in 1987 (Ed. Cartea Romaneasca, 1990; editia a Ii-a, Ed. Allfa, 1998); piayback, respins de cenzura in 1983 (Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1995). De asemenea, reediteaza Luxul melancoliei (editia a II, Ed. Prietenii Cartii, 1993). in paralel are o bogata activitate in domeniul analizei politice, istorice si sociale, publicind volumele: Socuri si crize (articole politice, Ed. StafT, 1993); Ora oficiala de iarna. Jurnal 1986-l990 (Ed. Institutul European, 1995); Sfidarea memoriei. Dialoguri cu Al. Paleologu (Ed. DU Style, 1996); Revolutia ca esec (eseuri politice, Ed. Polirom, 1997); Anatomia mistificarii. Procesul Noica - Pillat (Ed. Humanitas, 1997); LA vs. NY. Jurnal american (Ed. Polirom, 1998); Elite si societate. Guvernarea Gheorghiu-Dej 1948-l965 (Ed. Humanitas, 1998); Miracolul revolutiei. O istorie politica a caderii regimurilor comuniste (Ed. Humanitas, 1999). A beneficiat de burse de studii in Statele Unite ale Americii: la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington (1993 si 1994), la University of California, Los Angeles (1996), bursa Fulbright la New School for Social Research, New York (1997) si bursa Institutului de cercetare al Muzeului Holocaustului din Washington (1998).
Din 1990 a participat la numeroase dezbateri internationale pe teme ca: societatea civila, tranzitia in Europa de Est, statutul minoritatilor, posteo-munismul etc.

Lucreaza ca si conferentiar doctor la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii din Bucuresti si redactor-sef al revistei "Sfera Politicii".

Din 1990 este membru al Comitetului Director al Asociatiei Ziaristilor din Romania. Este vicepresedintele Asociatiei Romane de Stiinte Politice. Asupra prozei autorului au formulat opinii critice: Ioan Holban (in volum Profiluri epice contemporane, Ed. Cartea Romaneasca, 1987); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Romul Munteanu (in volum Jurnal de carti, 5, Ed. Libra, 1994); Adrian Marino (in volum Politica si cultura, Ed. Polirom, 1996); Dan C. Mihailescu - Detectivul polifonic ("22", nr. 17/1998); Z. Omea - Un document de epoca ("Romania literara", nr. 18/1998); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 49/1998); Al. loanide ("Romania literara", nr. 18/ 1999); Cristian Munteanu - Vremea revolutiilor ("Observator cultural", nr. 17/2000); Gelu Ionescu, Mircea Iorgulescu, Gheorghe Grigurcu, Nicolae Manolescu, Florin Manolescu, Eugen Simion, Cornel Ungureanu s.a.

Referinte critice:


"Urmarind cu deosebire actiunea mecanismului social asupra identitatii interioare a individului, Stelian Tanase scrie un roman remarcabil despre destinul unor oameni care se intorc la cumpana celor doua virste, adolescenta si maturitatea, pentru a gasi aici secretul iesirii din melancolie si al reintegrarii in fluxul vital al generatiei lor; scris cu acuratete, construit cu subtilitate si propunind o problematica deosebit de actuala. Romanul Luxul melancoliei este una din cele mai importante carti ale generatiei '80."
(Ioan Holban, in voi. Profiluri epice contemporane,
Ed. Cartea Romaneasca, 1987)

"Luxul melancoliei e un roman puternic, viguros, mustind de viata si tacind cu ochiul cititorului, insinuind o complicitate fina, sub care se deruleaza convulsii puternice, insa impecabil ascunse in jungla stufoasa a naratiunii."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)

"Stelian Tanase ramine in primul rind un cronicar de mentalitati si moduri de comportament. Intriga trece prin spatii intinerante, desenate cu frumoase pete de culoare, forfota elementara a tineretului masificat in cluburi cu muzica indicind inca o data retragerea unor generatii intr-o traire pur cantitativa. () Stelian Tanase da o transparenta totala acestei lumi triviale"
(Romul Munteanu, in voi. Jurnal de carti, 5, Ed. Libra, 1994)

"Cel mai bataios si mai constructiv in acelasi timp, cu o solida cultura politologica si stil sec, percutant, este romancierul (pina in 1989) Stelian Tanase. () stilul este fixat inca din volumul Socuri si crize, care reuneste articole din perioada 1990-l993: rapid, ritm si propozitii foarte scurte, de cea mai mare eficacitate. Scriitorul are in mod evident simtul conciziei si al ideii centrale aruncate pe loc in lupta."
(Adrian Marino, in voi. Politica si cultura, Ed. Polirom, 1996)

"Marele cistig al acestei carti [Anatomia mistificarii | - dincolo, fireste, de pregnanta documentara - este maniera polifonica in care este construita. Cititorii romanelor lui Stelian Tanase (Luxul melancoliei, 1982, Corpuri de iluminat, 1990, dar mai ales Play-back, 1995) isi aduc rara indoiala aminte de pasiunea autorului pentru tema cu variatiuni si laitmotivul muzical, de lentele ocoluri narative, invaluiri, captari concentrice de sensuri si evolutii ale caracterelor, de fixarea in carusel a unui personaj ori a unei idei, pentru a fi cercetata pe indelete, de jur imprejur. Exact asa se intimpla si aici"
(Dan C. Mihailescu, "22", nr. 17/1998)

"cartea lui Stelian Tanase despre revolutia din 1989 [Miracolul revolutiei] reconstituie cu precautie momentul prabusirii intregului sistem comunist, analizind pasii care au facut «miracolul» posibil. () intreg demersul lui Stelian Tanase demonstreaza, in fapt, ca la sfirsitul deceniului noua nu s-a produs nici un «miracol», caderea regimurilor comuniste fiind rezultatul unei dinamici a istoriei care, desi imposibil de prevazut in detalii, putea fi anticipata ca directie."
(Cristian Munteanu, "Observator cultural", nr. 17/2000)










Copyright © Contact | Trimite referat