Teodor Baconsky biografia


BB

Teodor Baconsky opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Baconsky Teodor

Eseist.

S-a nascut la 14 februarie 1963 in Bucuresti.

Este fiul poetului A.E. Baconsky si al Ioanei Postica, licentiata in filologie.

Pe linie paterna, familia autorului cuprinde mai multe generatii de preoti ortodocsi din Bucovina. Pe linie materna, familia are origini basarabene.

A absolvit liceul de filologie - istorie "Zoia Kosmodemianskaia" din Bucuresti (1981) si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti (1986). Este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor la Universitatea Paris-Sorbona (1991 - 1994).

A fost corector la tipografia Institutului Biblic al Bisericii Ortodoxe Romane, redactor al revistelor teologice "Biserica Ortodoxa Romana" si "Glasul bisericii" si consilier la Ministerul Culturii (1990). Dupa intoarcerea din Franta a fost director al Editurii "Anastasia" (1995) si a tinut cursuri de antropologie religioasa la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti. In 1997 a fost redactor-sef al departamentului "Viata spirituala" din Televiziunea Romana.

Debuteaza editorial in 1996 cu volumul Le rire des Peres. Essai sur le rire dans la patristique grecque (Desclee de Brouwer, Paris), tradus in limba romana cu titlul Risul patriarhilor. O antropologie a deriziunii in patristica rasariteana (Ed. Anastasia, 1996).

Colaboreaza la urmatoarele publicatii: "Studii teologice", "Biserica Ortodoxa Romana", "Glasul bisericii", "Mitropolia Olteniei", "Vestitorul ortodoxiei", "Renasterea", "Dilema", "Secolul 20", "Transilvania", "Cuvantul". "Vatra", "Romania literara", "22", "Vineri", "Romania libera", "Ziua", "Orizont", "Martor", "Contrapunct", "Sfera politicii", "Revue theologique de Louvain", "Religioni e societa" (Florenta), "Social Compass" (Londra), si la posturile de radio sau televiziune: Europa Libera, BBC, Radio Romania International, Radio Romania Cultural, PRO TV, Tele 7abc, Radio Vaticana, Sat 2000 (Roma), Telepace (Vatican).

Dupa volumele de debut, a publicat urmatoarele volume: lacob si ingerul. 45 de ipostaze ale faptului religios (Ed. Anastasia, 1996) si Ispita binelui. Eseuri despre urbanitatea credintei (Ed. Anastasia, 1999). A fost bursier al guvernului francez (1991 - 1994-) si al Colegiului Noua Europa (1995-l996).Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani