Tinu Parvulescu biografia
Tinu Parvulescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PARVULESCU TlNU
Pseudonimul literar al lui Constantin Parvulescu. Prozator.
De asemenea, eseist, publicist.

S-a nascut la 2 septembrie 1967 in Lugoj (Timis).

Provine dintr-o familie de intelectuali, tatal fiind medic psihiatru, iar mama, psiholog. Dupa studiile liceale terminate la Liceul de Constructii din Timisoara, a absolvit in 1996 Facultatea de Litere a Universitatii de Vest din Timisoara, sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura engleza. Este doctorand
In literatura comparata al aceleiasi universitati.

Ca student, frecventeaza cenaclul literar "Pavel Dan" al Casei Studentilor din Timisoara. Ulterior devine membru al grupului de studii culturale "A treia Europa" din acelasi oras.

Debuteaza publicistic in 1994 in revista timisoreana "Orizont" cu un fragment de proza.

Debuteaza editorial in 1995 cu un roman. Prima-Vera, la Editura Marineasa din Timisoara.

Colaboreaza la presa locala din Timisoara si la revistele "Orizont", "Ariergarda", "A treia Europa" s.a.

Dupa debut, publica romanul Soapta piticului (Ed. Marineasa, 1999).

Este prezent cu proza in antologia ZONA. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '90, alcatuita de Viorel Marineasa si Gabriel Marineasa (Ed. Marineasa, 1997), si cu eseu in volumul Sacher-Masoch (Ed. Polirom, 1999). Dupa mai multe premii pentru proza obtinute la concursuri de creatie literara studenteasca, primeste in 1992 premiul "Eminescu" (Cluj). A facut calatorii de specializare sau turistice in mai multe tari din Europa, printre care Franta, Germania, Austria, Cehia (in 1992), Italia si din nou Austria (1998). Danemarca (1999).

Lucreaza ca si cercetator literar la Fundatia "A treia Europa" din Timisoara. Este membru fondator al Asociatiei Romane de Literatura Comparata si al Fundatiei pentru Teatrul National din Timisoara.
Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: llie Gyurcsik - intre romanul parabolic si lumile narcisiace ("Orizont", 17 febr. 1995); Ioana Parvulescu - Un roman primavaratic ("Romania literara", 10-l6 mai 1995); Cristina Ionica ("Observator cultural", nr. 8/2000); Daniel Vighi -rezentare pe coperta IV a volum Prima-Verba (Ed. Marineasa, 1995); Viorel Marineasa, Dorian Branea, Cornel Ungureanu s.a.

Referinte critice:


"Tinu Parvulescu nu se vrea un stilist (). Caracteristica principala a stilului e o dezarmanta si atotcuprinzatoare sinceritate. De la exclamatii exasperate si pina la halucinatii de tot soiul. Stilul accepta, favorizeaza o alternanta a planurilor specifica vietii oamenilor foarte tineri si artistilor: realitatea si imaginatia se fac simtite concomitent, de unde dificultatea de a ie distinge. Iar imaginatia lui Tinu Parvulescu e una ironica."
(Ioana Parvulescu, "Romania literara", 10-l6 mai 1995)

"La a doua sa carte, intitulata Soapta piticului. Tinu Parvulescu se arata a fi cel mai bun prozator ivit in deceniul noua in Timisoara (). Tinu Parvulescu scrie simplu, despre fapte (aparent) oarecare si te pune pe ginduri cu un soi de imponderabila, discreta si ironic-delicata amaraciune existentiala, pe care o stie aduce in pagina cu mestesug cert."
(Daniel Vighi)

"Tinu Parvulescu e adeptul unor solutii incomode: in loc sa debuteze cu proza scurta, a ales romanul, iar Prima-Vera nu este o carte oarecare. Ea poate fi citita si ca o re-scriere ironic-polemica a istoriei dintre Felix si Otilia, acum adusa la nivelul anilor '. Urmatorul volum. Soapta piticului, e tot un roman. Ca de atitea ori, autorul «se bate» (desi o face fara a gesticula abundent) cu anumite tipare, din care. adesea, nici o proza optzecista, ademenita de narcisism, nu a putut iesi. Caci aceasta ultima carte nu ne exaspereaza cu consideratiile insinuant-destepte ale vocii auctoriale. Miza lui Tinu Parvulescu este aceea de a scrie povestea omului mediu, prea putin tentat de parcurgerea dramei existentiale, dar si de implicarea deplina in social."
(Viorel Marineasa)


Copyright © Contact | Trimite referat