Traian Lalescu biografia


Traian Lalescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

LALESCU Traian, se naste la 10 mart. 1920, Bucuresti - moare in 15 oct. 1976, Bucuresti.
Poet.

Al patrulea copil al matematicianului Troian Lalescu (1882-l929) si al Ecaterinei (n. ?). Familia Lalescu e originara din comuna Cornea.

Urmeaza Liceul "Spini Haret" din Bucuresti si studii de drepl la Univ. din Bucuresti. Debut cu versuri in revista liceului, Vlastarul.

Colaboreaza la Universul literar. Front literar. Festival, Mladite etc; debut editorial cu volum Lumina trista (1939), urmai de placheta Lanterna magica (1941, scrisa in colab. cu St. Baciu). Dupa o lunga tacere revine in literatura cu volum semiantologic Dantela veche (1972).

Poezia lui Traian Lalescu se distinge prin tonul ei elegiac-melancolic. de un retorism ce ameninta sa alunece in facil si mimetism: Surisul, Ploaie provinciala, in volumul Lumina trista'(1939). Preponderent minora, lirica aceasta se rascumpara totusi prin tonul juvenil si ludic din citeVa mici poeme incluse in Lanterna magica (1941). ce-lebrind euforia "primului poem", figura unui Don Quijote al adolescentei furate de toate mirajele sau peisajul autumnal intr-o mica statiune montana (Toamna, acolo); dar mai cu seama amestecul de ironie-duiosie si melancolie din Generatie:

"Ne-ai chemat odata, domnule fotograf. in curte
Si ne-ai rugat sa stam o clipa cuminti.
Ne-am inchis nasturii uniformei prea scurte,
Priveam aparatul dumitale cu inima-n dinti.
Toti visam, toti elevii nebuni din clasa a 1l-a B
(Dumneata ne-ai prins visele pe o bucata de carton)
Lumea era toata a noastra pe-atuncea. Ehe,
Pazeam cerul in fiecare seara cu totii planton.

[]

Unde esti, domnule fotograf, sa ne admiri,
Sa ne arati cum sa stam si cum sa zimbim?".


In Dantela veche (1972), poetul selecteaza o parte dintre poemele plachetelor mai vechi, adaugindu-le citeva cicluri noi: Deazi, Album, Carnet-acestea din urma mult mai palide, conventionale si eterogene. Suita cea mai reusita e a sonetelor din Album, poezie retro in maniera pillatiana. reinviind atmosfera, interioarele si lucrurile vechi, amplificata printr-o lirica funambulesca si fantezista: motivele ei sint Mosii.

Circul, cinematograful mut, boema (cafeneaua), inclusiv personajele ei cvasijegendare (Ionel Teodoreanu. . Minulescu). in Ballo in maschera. Ultimul gondolier. Primul Ford, Dantela veche e o prelungire a jocului imaginativ din cronica rimata a lui A. Mirea: aceeasi impresie de cioburi colorate, intr-o similara comedie a "mastilor", amestec de lacrimi si umor nostalgic. Ma gindesc la tata (1978) e o frumoasa evocare a figurii parintelui-matematician. proiectata pe fundalul vietii familiale si a unor amintiri din copilarie, duioase si hazlii, relatate intr-o tonalitate cald-confesiva.

OPERA:
Lumina trista, versuri, Bucuresti, 1939;
Lanterna magica, versuri, in colab. cu St. Baciu, portrete si ilustratii de G. Tomaziu, Bucuresti, 1941;
Dantela veche, versuri. Bucuresti, 1972;
(cu semnatura Traiau Tr. Lalescu) Ma gindesc la tata, me-moriaiistica, cuvint inainte de Ed. Nicolau, Bucuresti, 1978.


REFERINTE CRITICE:
A. Goci, in Romania literara, nr. 51,1972: Al. Ruja, in Orizont, nr. 32,1972.