Tudor Vlad biografia

Tudor Vlad opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VLAD TUDOR.
Prozator.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 25 mai 1959 in Cluj.

Este fiul criticilor si teoreticienilor Ion Vlad si Carmen Vlad (n. Cotutiu), profesori la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

A absolvit Liceul nr. 15 din orasul natal si, in 1983, Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii Bucuresti. in 1997 devine doctor in filologie al acestei universitati.

Este corector la revista "Tribuna" (1982-l985), apoi redactor (1985-l989), secretar general de redactie (1989-l991) si redactor sef-adjunct (199l-l999) la aceeasi revista. in perioada 199l-l999 este si redactor-sef al revistei "Transylvanian Review" a Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca (componenta a Fundatiei Culturale Romane).

Intre anii 1992 si 2000 este lector universitar la Departamentul de Jurnalistica al Universitatii "Babes-Bolyai", iar intre 1998 si 2000 este conferentiar universitar si sef de catedra.

Activeaza in cadrul cenaclului Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca, filiala a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Debuteaza publicistic in 1979 cu un fragment de proza aparut in revista "Tribuna".

Debutul editorial se produce in 1981 cu un roman, Al cincisprezecelea, aparut la Editura Dacia.

Colaboreaza cu proza si articole diverse la revistele: "Romania literara", "Tribuna", "Steaua", "Echinox", "Cinema", "Luceafarul", "Adevarul literar si artistic", "AEJMC News" s.a.

Dupa debut, publica romanele: Ascensiune nocturna (Ed. Cartea Romaneasca, 1984); Portile serii (Ed. Eminescu, 1987); Adunarea si scaderea zilelor (Ed. Albatros, 1988) si volumele de specialitate: Interviul. De la Platon la Playboy (Ed. Dacia, 1997); Fascinatia filmului la scriitorii romani (Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1997). Este editor si autor principal (in colaborare cu Lee B. Becker) al volumului Copyright and Consequences (New Jersey, Hampton Press, 2001). A ingrijit editii din scrierile lui David Prodan si ale lui Francisc Pali.

Este detinatorul premiului pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1981) si al premiului Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca, filiala a celei dintii (1997).

A calatorit la Berlin in calitate de membru al grupului trinational (franco -germano - roman) de cercetare a multiculturalitatii si a culturii minoritare (1992-l994), in Marea Britanie ca participant la Seminarul pentru studiul democratiei in tarile foste comuniste (1993), in Belgia ca participant la cursul "Managementul institutiilor culturale si de presa" (1993) si in Belarus ca instructor al World Free Press Institute (1999). in 1996 a fost profesor invitat la Universitatea statului Carolina de Nord, Chapel Hill (SUA), iar in perioada 1999-2000 a fost bursier Fulbright si profesor invitat la Universitatea statului Georgia, Athens (SUA).
Lucreaza ca si cercetator invitat la "James M. Cox Jr. Center for International Mass Communication Training and Research", Universitatea statului Georgia, Athens (SUA), consilier al ministrului Informatiilor Publice si director al World Free Press Institute din California (SUA).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Association for Education in Journalism and Mass Communication - AEJMC (SUA) si al Midwest Association for Public Opinion Researc - MAPOR (SUA).

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Valeriu Cristea - Un roman complex ("Romania literara", nr. 20/1985) si Adunarea si scaderea zilelor ("Romania literara", nr. 20/1988); Eugen Simion - Romanescul cotidianului ("Romania literara", nr. 17/1987); Ioana Bot - O zi care nu incepe bine ("Tribuna", nr. 21/1987); Ioan Holban - Resurse epice ("Cronica", nr. 33/1987); Petru Poanta - Un prozator rinar ("Steaua", nr. 10/1987); Gheorghe Glodeanu - Valentele cotidianului ("Tribuna", nr. 43/1987); Irina Petras - Adunarea si scaderea zilelor ("Steaua", nr. 12/1988); Cornel Ungureanu - Prozatori tineri II ("Orizont", nr. 38/1988); Val Condurache - Romanul ca aventura personala ("Convorbiri literare", nr. 1/1989); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); I. Negoitescu - Tudor Vlad, Ascensiune nocturna (in volum Scriitori contemporani, Ed. Dacia, 1994) s.a.

Referinte critice:


"Mi-a placut in mod deosebit aceasta carte a lui Tudor Vlad [Ascensiune nocturna], masiva, de o forta robusta si totusi complicata, intelectualizata, savant incifrata; ironica, persiflanta, ingrosat parodica, dar si grava, profunda, negatoare si afirmativa."
(Valeriu Cristea, "Romania literara", nr. 20/1985)

"A construi din autodistrugeri, iata un posibil nume al formulei romanesti cu care Tudor Vlad porneste spre cucerirea prozei contemporane."
(Ioana Bot, "Tribuna", nr. 21/1987)

"Carte despre proiect, despre fierberile tinarului carturar, bine sprijinita pe o parabola numita de titlu [Adunarea si scaderea zilelor], romanul lui Tudor Vlad propune pagini vii despre demnitate, eroism, viata, moarte."
(Cornel Ungureanu, "Orizont", nr. 38/1988)

"Originalitatea prozei de extractie sociala a lui Tudor Vlad sta in subminarea limbajului dogmatizat prin folosirea lui ostentativa, in spatele careia se ghiceste si o satira a mentalitatii retardate."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)
'Tudor Vlad este probabil, la ora cind scriu aceste rinduri, cel mai tinar romancier contemporan. Micul sau op, intitulat Ascensiune nocturna, nu-i dezminte tineretea () El este stapin insa pe tema tratata, care chiar daca e simpla este totusi politic delicata in conditiile impuse; dezvolta apoi o verva satirica foarte promitatoare si minuieste un stil intelectual ist de cel mai bun augur."
(I. Negoitescu, in voi. Scriitori contemporani, Ed. Dacia, 1994)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani