Vasile Fanache biografia

Vasile Fanache


Vasile Fanache opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

FANACHE Vasile, se naste la 5 apr. 1934, comuna Ghirdoveni, judetul Prahova.
Critic si istoric literar.

Fiul lui Petre Fanachesi al Ioanei (n. lonescu), tarani.

Liceul "Spiru Haret" din Buzau (bacalaureatul in 1952); Facultatea de Filologie a Univ. din Cluj (licenta in 1958).

Debuteaza cu critica literara in revista Steaua (1959). Cercetator la Acad. RSR, Filiala Cluj (1958-l963).
Doctor in filologie cu teza Poezia lui Mihai Beniuc (1969).

Conf. univ. la Facultatea de Filologie a Univ. din Cluj-Napoca; lector de limba si literatura romana la Univ. Sorbona din Paris (1976-l979).Colaboreaza la Steaua, Tribuna, Familia, Revue Roumaine etc. Dupa bibliografia "Gind romanesc " si epoca sa literara (1973), publ ica studii de critica si istorie literara, adunate in volum intilniri (1976) si eseul Caragiale (1984). A alcatuit antologia Gorunul lui Horea (1973).

Integrat prin spirit si metoda in noua scoala clujeana de critica si istorie literara, care a mostenit de la cea veche rigoarea cercetarii si studiul sistematic, Vasile Fanache continua in mare masura activitatea lui Ion Breazu si Ion Chinezu, fiind legat, ca si acestia, de traditia literaturii ardelene, interesat mai cu seama de perioada interbelica. Criticul demonstreaza ca dupa marele act al Unirii, exaltarea valorilor provinciei nu avea numai cauze istorice, ci si motivatii estetice. Provincia trebuia inteleasa ca o redi-mensionare a acelui "localism creator" prin care aceasta se sincroniza cu valorile nationale si chiar universale. Poezia lui Mihai Beniuc (1972), o prima cercetare exhaustiva, radiografiaza principalele volume, teme si motive, atitudini sufletesti si structuri lirice, autorul Cintecelor de pierzanie fiind raportat nu numai la traditia sociala transilvana (Cosbuc, O. Go-ga. Lucian Blaga, Aron Cotrus), dar si la filoane ale poeziei universale. Desi aflat in fata unei creatii in desfasurare, deci fara o perspectiva temporala, Vasile Fanache delimiteaza pertinent in poe-zia lui Beniuc partea viabila de cea caduca. " Gind romanesc" si epoca sa literara (1973) studiu, bibliografie si documente inedite-este o lucrare istoriografica si bibliografica ce atesta acribie si pasiunea cercetarii.

Bazat pe o informatie bogata, autorul analizeaza cu obiectivitate contextul social, politic si literar in care a aparut revista. Se subliniaza rolul unor personalitati in renasterea si emanciparea culturala din Transilvania de dupa Unire, formarea unei noi constiinte istorice, politice si estetice, "intilnirea" cu fenomenul literar si cultural interbelic din Transilvania si cu citiva reprezentanti care l-au ilustrat se diversifica in volumul Intilniri (1976). Desi sumarul denota preferinta autorului pentru scrierile literare ardelene, citeva articole, ca si unele studii publicate in reviste, arata ca Vasile Fanache se indreapta spre fenomenul literar general romanesc, precum si spre cel francez. O prima concretizare a acestei noi orientari este eseul Caragiale (1984), structurat pe trei coordonate: studiul unei teme ("Caragialiana «lume, lume»"), al unor personaje care populeaza "Lumea iesita din titini" si, in fine, analiza unui aspect formal al operei lui I.L. Caragiale, si anume ironia.

Pentru argumentarea ideilor sint folosite deopotriva schitele, nuvelele si teatrul, care, spune Vasile Fanache , au in subtext, o unitate mai profunda decit se crede indeobste.

OPERA:
Poezia lui Mihai Beniuc. Bucuresti, 1972;
"Gind romanesc " si epoca sa literara, cuyint inainte de acad. D. Prodan, Bucuresti, 1973;
intilniri, Cluj-Napoca, ]976;
Caragiale, Cluj-Napoca, 1984.


REFERINTE CRITICE:
I. Gutan, in Transilvania, nr. 4, 1972;
D. Micu, in Contemporanul, nr. 34, 1972;
Al. Dima, in Steaua, nr. 3, 1974;
AI. Dobres-c»,in Convorbiri literare, nr. 10, 1976;
G.Dimisia-nu, Opinii literare, 1978;
V. Felea, Prezenta criticii, 1982;
C. Cublesan, in Transilvania, nr. 11,1984;
S. Duicu, in Vatra, nr. 10, 1984;
Dana Dumitriu, in Romania literara, nr. 30, 1984;
FI. Manolescu, in Contemporanul, nr. 23, 1984;
T. Tihan, in Steaua, nr. 7, 1984.