f Vasile Garnet - biografia lui Vasile Garnet referate
Vasile Garnet biografia


BB

Vasile Garnet opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

GARNET VASILE.

Poet.
De asemenea, prozator, eseist.

S-a nascut la 3 februarie 1958 in Hanasenii Noi (Leova), Republica Moldova, intr-o familie de muncitori.

Este absolvent al Facultatii de Ziaristica a Universitatii din Chisinau (1983).

Debuteaza publicistic cu proza in revista "Literatura si arta" (1986).

Debutul editorial are loc in 1988 cu romanul Martorul (Ed. Literatura artistica. Chisinau).

Colaboreaza la reviste literare si culturale din Republica Moldova si din Romania: "Convorbiri literare". "Romania literara", "Dilema". "22". "Vatra". "Cuvantul", "Basarabia", "Literatura si arta", "Contrafort" s.a. in germana, poeziile sale au aparut in revista "Neue literatur" din Frankfurt pe Main. Dupa volumul de debut, publica volumele de poezie: Peisaje bolnave (Ed. Literatura artistica, 1990) si Personaj in gradina uitata (Ed. Hypcrion. Chisinau. 1992).

Este prezent in urmatoarele antologii: Portret de grup. O alta imagine a poeziei basarabene (intocmita de Eugen Lungu, Ed. Arc, Chisinau, 1995). Une antologie de la poesie moldave (editie bilingva franceza - engleza. L'Esprit des Peninsules. Paris, 1996), Romanian Poets of the '80s and '90s (alcatuita de Andrei Bodiu, Romulus Bucur si Georgeta Moarcas, Ed. Paralela 45, 1999).

In 1992 a obtinut premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania pentru volumul Personaj in gradina uitata.

A fost beneficiarul unor burse in Germania (1995) si in SUA (1998).

A intreprins calatorii in scopuri culturale in Finlanda. Italia. Franta. In vara anului 2000 a reprezentat Republica Moldova in cadrul proiectului "Lileraiur Express Europa" (Trenul literaturii europene), in prezent, autorul este directorul revistei "Contrafort" din Chisinau. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si al PEN-Club International.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Alex. Stefanescu -Valoarea fragmentului ("Romania literara", nr. 34/1990): Gheorghe Grigurcu - Trei poeti basarabeni ("Dreptatea", nr. 215/1990); Adriana Iliescu - Situarile in fantastic ("Luceafarul", nr. 28/1991): Eugen Lungu Singur in cartier ("Basarabia", nr. 2/1991); Traian T. Cosovei - Cimpia Borges ("Contemporanul", nr. 28/1992); Vitalie Ciobanu - Arta de a descrie ("Literatura si arta", nr. 38/1992): Laurentiu Ulici - Un basarabean la zi ("Romania libera", nr. 947/1993); Florin Manolescu Exercitii de singuratate ("Luceafarul", nr. 9/1993); Aurel Pantea - Reveria metodica ("Vatra", nr. 6/1994); Andrei Turcanu - Reflectii pe marginea unui debut literar (in volum Bunul simt, Ed. Cartier, 1996) s.a.

Referinte critice:


"Vasile Garnet are, desigur, ca toti moldovenii un sentimentalism de fond. irepresibil. insa o acuta constiinta estetica il determina sa-si regindeasca inclinatia spre reverie si duiosie, sa o valorifice de pe o pozitie emancipata. El supune - s-ar putea spune - sentimentalismul unui «tratament tehnic», pentru a-l moderniza. Este exact ceea ce fac si la noi multi dintre poetii ieseni. Solutia predilecta la care recurge Vasile Garnet este fragmentarea fluxurilor anamnezice. Reconstituirea trecutului isi pierde acea cursivitate care ii face pe poetii sentimentali sa semene cu niste povestitori si capata un ritm alert, o discontinuitate provocatoare."
(Alex. Stefanescu, "Romania literara", nr. 34/1990)

"Poetul e un navigator solitar ce cauta in precedentul cultural suportul unui principiu moral () si, deopotriva, conturul sensibil al propriei individualitati imprastiate intre carti si amintiri. intre viata citita si viata traita. Ceea ce ma surprinde la acest poet este siguranta cu care se misca printre modele culturale fara a fi citusi de putin livresc ori artificial. imi place aceasta poezie de o virilitate stapinita ce isi tradeaza autenticitatea prin excelentul decupaj al imaginilor Vasile Garnet mi se pare un poet remarcabil, subtil si rafinat. Mai mult, el este foarte sincronizat cu poezia generatiei '. astfel incit, cind de o parte si de alta a Prutului nu vor mai exista literaturi "paralele", numele sau - am incredintarea - va figura in orice antologie a poeziei tinere."
(Traian T. Cosovei, "Contemporanul", nr. 28 10921

"In fine, exista la Vasile Garnet o tehnica a degradeurilor poetice, prin care, oricit ar fi ele de diferite, straturile poeziei se regasesc acordate pe acelasi portativ, caci ironia e mereu amendata de sentimentalism, sentimentalismul prin discretie si discretia prin ironie, intr-un cerc bine reglat de lirism care este in acelasi timp si minor, si punctual, si infinit, si profund omenesc"
(Florin Manolescu. "Luceafarul", nr. 9/1993)
loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani