Vasile Spiridon biografia

Vasile Spiridon opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Spiridon Vasile.
Critic literar.

S-a nascut la 14 februarie 1958 in Versesti-Girov (Bisfrita-Nasaud). Este fiul lui Constantin Spiridon si al Mariei (nascuta Pislaru).

Este absolvent al Liceului Industrial de Chimie, Piatra-Ncamt (1978) si al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii Bucuresti (sef de promotie 1989). A fost membru al Cercului de critica literara al Universitatii Bucuresti condus de Eugen Simion.

Este coordonator al cercului de critica literara din cadrul Universitatii Bacau.

A fost operator chimist la Combinatul de ingrasaminte Chimice Piatra-Neamt si profesor stagiar la Scoala Generala nr. 5, Piatra-Neamt. intre 1996-l999 a fost lector de limba romana la Universitatea din Bordeaux.

Debuteaza publicistic in "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»" in 1989.

Debutul editorial are loc in 1993 cu volumul Cuprinderi (Ed. ALL).

Colaboreaza la revistele: "Luceafarul", "Familia", "Ateneu", "Poesis", "Romania literara", "Viata Romaneasca", "Caiete critice", "Convorbiri literare". "Vatra", "Zburatorul", "Astra", "Antiteze", "Hyperion", "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Suplimentul literar si artistic al «Tineretului liber»" s.a.
A mai publicat, in colaborare, volumul Provincia fara frontiere (Ed. Panteon, 1994).

A obtinut urmatoarele premii: premiul I al Uniunii Scriitorilor din Romania la Concursul National de poezie si critica "Porni Luceafarul" (Botosani, 1991), premiul pentru critica al revistei "Poesis" (1992), premiul pentru critica al revistei "Luceafarul" (1992), premiul pentru debut editorial al revistei "Poesis" (1993).

Este membru al Societatii Scriitorilor din Neamt, al Gruparii de la Piatra-Neamt si al Grupului interdisciplinar de reflectie (Bucuresti), in prezent este lector univ. la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bacau.

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Cristian Livescu -Vasile Spiridon - «Cuprinderi» ("Antiteze", nr. 3/1993); Anton Horvath ("Steaua", nr. 12/1993); Anton Horvath - Vasile Spiridon, "Cuprinderi" ("Steaua", nr. 12/1993); Dan-Silviu Boerescu - Modelul Eugen Simion ("Luceafarul", nr. 13/1994); Ioana Bot - Schimbare de voce ("Tribuna", nr. 10/1994); Emil Manu - Vasile Spiridon - "Cuprinderi" critice ("Viata Romaneasca", nr. 3-4/1995) s.a.

Referinte critlce:

"In general, Vasile Spiridon e un prudent in demersul critic, trebuindu-i lungi volute explicative sau de tatonare pentru a avansa o constatare sau o interpretare certa. Acest didacticism laborios poate duce la decantare sintetica, la «cuprindere» intr-o asertiune a unui autor «dezvoltat» indelung, dar si la uscaciune, pericol pe care Vasile Spiridon il evita deocamdata, intrind in mici polemici pe care si le creeaza in textul critic spre a-l inviora".
(Cristian Livescu, "Luceafarul", nr. 2/1993)

"Causeria, eleganta exprimarii, abundenta figurilor din critica franceza postbelica, continua invaluire deopotriva a temei analizate, dar si a cititorului, dar si multe alte indicii stilistice, il dezvaluie pe Eugen Simion drept veritabil coautor al acestei carti. () Si Vasile Spiridon se apropie de text cu pas usor, ce parca se cufunda permanent intr-un covor de metafore, fandind cu gratie printre truisme."
(Dan-Silviu Boerescu, "Luceafarul", nr. 13/1994)

"Marturisim ca, de la inceput pina la sfirsit, cartea este o delectare intelectuala oferita de un autor cultivat, cu o mina sigura si cu gindire critica ferma.() Vasile Spiridon uzeaza de un stil usor neologistic, pastrindu-se intr-o incontinenta neretorica, asigurind in acest cadru neconceptiv un minimum de impresionism."
(Emil Manu, "Viata Romaneasca", nr. 3-4/1995)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani