Vasile Spiridonica biografia

Vasile Spiridonica
Vasile Spiridonica opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SPIRIDONICA Vasile, se naste la 12 aug. 1909, comuna Cristesti, judetul Iasi - moare in 12 febr. 1988, Bucuresti.

Poet si prozator.

Fiul lui Gheorghe Spiridonica, agricultor si al Ilenei (n. ?). A urmat cursul inferior de liceu, Scoala de Arte si Meserii si Scoala de Economie din Bucuresti. Profesor de scoala medie, functionar la C.F.R. Brasov.

Functionar superior de stat (inspector special in Ministerul Comunicatii lor, subdirector la Oficiul presa, traduce si documentare). Inspector al teatrelor (1942-l946), sub directia L. Rebreanu , V. Eftimiu si N. D. Cocea . A redactat Buletinul C^F.R. (1933-l934), a fondat si condus revista de avangarda Front literar (1936-l939). Redactor la Curentul, Ardealul, Tribuna, Tribuna literara, secretar de redactie la revista Claviaturi (194l-l943).

Debuteaza cu poezie in ziarul Orasul nostru din Iasi (1929). Colaboreaza la Frize, Viata literara, Pamintul, Santier, Cuvintul liber etc, tiparind doua plachete de versuri: Oglinzi de v/s (1935) si Mari de fum (1938). Dupa 1944, intrerupe partial activitatea literara, publicind doar volum Idoli cu masca (1982), care include, cu preponderenta, povestiri si nuvele aparute intre anii 1936 si 1943, colaborind sporadic la Tribuna, Ramuri, Tomis, Steaua, Romania literara etc.

Incercind sa se integreze in tendintele novatoare ale literaturii interbelice, Vasile Spiridonica propune, prin Oglinzi de vis (1935) si Mari de fum (1938), o poezie aflata la intersectia unor directii lirice divergente: de o parte, versul cantabil, caligrafiind starile crepusculare si tristetile melancolice, folosind o prozodie usor desueta, de alta parte, versuri strabatute de vagi ecouri simboliste sau de unele indrazneli avangardiste.

Un ciclu dedicat uzinei tradeaza preferinta autorului pentru suferinta umana si problematica sociala. Romanul Feroviarii, din care Vasile Spiridonica a tiparit in presa interbelica unele fragmente si care ambitiona sa devina un fel de fresca a luptelor muncitoresti, a ramas neterminat. Bruioane din acesta au trecut in povestirile si nuvelele din Idoli cu masca (1982), care investigheaza lumea feroviara interbelica, intr-o maniera ce aminteste de Al. Sahia . Unele fragmente cu caracter documentar, reportericesc, intre personaje aparind si nume reale ca M. Sadoveanu sau Panait Istrati . Desi majoritatea acestor povestiri si nuvele se citesc cu interes, mai ales din cauza intrigii cu caracter politist, ele au dezavantajul unui stil tern, fara stralucire.

OPERA:
Oglinzi de vis, poeme, Calarasi, 1935;
Mari de fum, poeme, Brasov, 1938;
Idoli cu masca, nuvele, Iasi, 1982.


REFERINTE CRITICE:
O. Sulutiu, in Familia, nr. 3, 1938;
N. Antonescu, in Astra, nr. 9,1982;
R. Ciobanu, in Transilvania, nr. 1, 1983;
L. Valea, in Ateneu, nr. 10, 1983;
N. Scurtu, in Romania literara, nr. 8, 1988.


Copyright © Contact | Trimite referat