Viorel Marineasa biografia

Viorel Marineasa opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MARINEASA VIOREL.

Prozator.
De asemenea, publicist, editor.

S-a nascut la 2 septembrie 1944 in satul Tipari, comuna Costei (Timis). Este fiul lui Vasile Marineasa. fost notar, si al Liviei Marineasa. in 1968 a absolvit Facultatea de Filologie (sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura germana) a Universitatii din Timisoara.

In perioada studentiei si intre anii 1973-l989 activeaza in cadrul cenaclului "Pavel Dan" al Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara. intre 1976 si 1989 este membru al cenaclului revistei "Forum studentesc" al Centrului Universitar Timisoara, iar intre 1985-. frecventeaza cenaclul literar al Casei Universitarilor din acelasi oras. Din 1982 participa si la sedintele cenaclului revistei "Orizont" si al Asociatiei Scriitorilor din Timisoara.

Debuteaza publicistic in 1972 in revistele "Familia" si "Tribuna" cu poezie. Debut editorial individual in 1988, cu romanul Litera alba (Ed. Facla), precedai de debutul in volumul colectiv Drumul cel mare (Ed. Facla, 1985). in care autorul este inclus cu proza scurta Unchiul. Colaboreaza cu proza scurta, poeme, fragmente de roman si articole de opinie la revistele: "Orizont", "Viata romaneasca", "Interval". "Familia". "Contrapunct". "Echinox". "Ruphorion", "22", "Dilema". "A treia Europa". "Forum studentesc". "Tribuna". "Luceafarul", "Tomis", "Paradox". "Vatra". "Neue Literatur" s.a. Dupa volumele de debut, autorul publica: in pasaj (roman. Ed. Militara. 1990); Unelte, arme, instrumente (proza scurta. Ed. Cartea Romaneasca. 1992); Rusalii '. Fragmente din deportarea in Baragan (monografie de istorie contemporana. Ed. Marineasa. . in colaborare cu Daniel Vighi): Dicasterial (proza scurta. Ed. Arhipelag, 1995); Deportarea in Baragan. Destine, documente, reportaje (Ed. Mirton. . in colaborare cu Daniel Vighi si Valentin Samanta): O cedare in anii "20 (proza scurta. Ed. Paralela . 1998). Este coautorul a doua importante antologii de literatura romaneasca: Zona. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '. in colaborare cu Gabriel Marineasa (Ed. Marineasa, 1997) si Generatia '80 in proza scurta, in colaborare cu Gheorghe Craciun (Ed. Paralela 45, 1998).

Este prezent cu proze scurte traduse in reviste sirbesti si slovace.

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru proza al Cenaclului revistei "Orizont", premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Timisoara (1982, 1992, 1994), premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO (1995). premiul de excelenta al Asociatiei Scriitorilor din Timisoara (1996), premiul revistei "Tomis" si al Asociatiei Scriitorilor Dobrogea (1996).

A participat la numeroase colocvii si intilniri de specialitate in strainatate: Eurocon (Poznan, 1976); congrese internationale de literatura si arta Sl-(Varsovia, 1978): Belgrad (1993); Viena (1993); Reuniunea poetilor europeni (Ryaumont, Franta, 1994); lecturi de proza la Literaturwerkstattberlin (Berlin. 1998).

A beneficiat de o bursa Tempus la Ecole de Journalisme, Marsilia (1998). in 1998 a fost profesor invitat la Chisinau, la cursurile de vara organizate de Fundatia Soros din Moldova.

In prezent autorul este lector la Facultatea de Litere, Filosofie si Istorie, sectia Jurnalistica, a Universitatii de Vest din Timisoara: redactor la revista "Orizont", Timisoara; consilier editorial la Editura Marineasa. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Mircea Mihaies - Anchetatorul apatic ("Orizont", nr. 22/1988); Radu Calin Cristea - Un personaj si interpretul sau: Beca si Marineasa ("Familia", nr. 10/1988); Cristian Moraru - Un Macondo banatean ("Transilvania", nr. 10/1988); Ion Simut - Doi naratori in conflict ("Romania literara", nr. 43/1990); Caius Dobrescu -Irascibilitate si tandrete ("Interval", nr. 4-5/1990 si in volum Modernitatea ultima. Ed. Univers, 1998); Cornel Ungureanu - Co-lectiile lui Viorel Marineasa ("Orizont", nr. 14/1992); Dan-Silviu Boerescu (in volum La noapte, pe strada Toamnei, Ed. Phoenix, 1993); Ion Bogdan Lefter - Actualitatea culturala romaneasca (panoramic editorial. Radio Europa Libera. 10 sept. 1994): Tania Radu - Lumea asta nu-i a noastra ("Cotidianul". 20 febr. 1995); Cornel Moraru - Radacinile realului ("Vatra", nr. 5/1996); Monica Spiridon -Banatul paradigmatic ("Viata Romaneasca", nr. 5-6/1996); Adrian Otoiu (in volum Trafic de frontiera. Proza generatiei '80, Ed. Paralela . 2000) s.a.

Referinte critice:


"un univers greu de traditie, un univers al lumilor celor mai diferite intersectindu-se intr-un spatiu artistic contrapunctic. unde bemolii si diezii, sublimul si ridicolul, vechiul si noul, albul si negrul, traditionalul si modernul. nationalul si internationalul nu se amesteca pentru a se neutraliza si estompa (), ci, interesant, spre a da pregnanta unui mediu anume. De aceea Banatul lui Viorel Marineasa nu este un no man's land etnic sau cultural, ci mai curind un Hinterland estetic, domeniu privilegiat al fictiunii. Un fel de Macondo autohton in care pluralitatea destinelor istorice sau culturale ne apare ca «mediu de cultura» ideal al literaturii."
(Cristian Moraru. "Transilvania", nr. 10/1988)


"Proza lui Viorel Marineasa isi are radacinile in memorie, dar si intr-o experienta, deopotriva a scrisului si a imaginatiei livresti intertextuale, proiectata adesea intr-un plan supraindividual de referinta. Eroii, printre acestia si autorul-narator, apartin unei lumi «care vrea sa se faca stiuta», cum scria cindva Cornel Ungureanu, si aceasta lume se identifica, in buna parte, cu un spatiu geografic si cultural nesubstituibil, explorat cu minutie infinitezimala de prozator. Acesta imbina o vocatie autentica a inregistrarii neutre a faptelor si mediilor, «ca intr-un film», cu una analitica, mai degraba reprimata, din care persista totusi vibratia intensa a unei constiinte febrile, tensionate si mereu nelinistite."
(Cornel Moraru, "Vatra", nr. 5/1996)

"Vorbind de companii, de afinitati, cred ca ar fi locui sa spun ca proza [lui Viorel Marineasa] mi se pare ca se afla acolo unde ii este locul cu adevarat, daca o asociem cu literatura unor Krleza, Orkeny lstvan. Esterhazy Peter, Danilo KiS, Bohumil Hrabal sau Milan Kundera. Profetesc pe propria-mi raspundere ca va veni un moment cind creatia dlui Marineasa () va fi considerata ca apartinind organic acelei subtile si pasionante reinventari a Europei Centrale incepute cindva, la modul donquijotesc, de Czeslav Milosz. Nu este vorba de o simpla influenta, de propagarea unui front de unda, ci de un proces care s-a produs simultan in mai multe puncte ale acestui vast spatiu cultural."
(Caius Dobrescu, "Vatra", nr. 5/1996)

"Subliteratura poate fi pe cit de periculoasa, pe atit de fascinanta; autorul timisorean se joaca atent cu acest foc. Proza mai degraba anti-epica din Unelte, arme, instrumente primeste din cind in cind cite un impuls epic prin implantarea unor nuclee narative senzational iste () toate plastografiind convingator «gustul indoielnic al romanelor foileton»".
(Adrian Otoiu, in voi. Trafic de frontiera. Proza generatiei '80.
Ed. Paralela . 2000)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani