Virginia Musat biografia

Virginia Musat

Virginia Musat opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MUSAT Virginia (pseudonimul Victoriei Ghinju), se naste la 17 mart. 1948, Craiova.

Poeta, eseista si istoric literar.

Debuteaza cu versuri in revista Ramuri, iar editorial in 1976 cu volum Orion, constelatia mea, urmat de Ars amandi (1980) si De fata cu desavirsirea (1983). Este si autoarea unor (micro)monografii sobre, documentate, corecte: C. Stere - scriitorul (1978). Mihaii Sadoveanu, scriitor si corespondent de razboi (1978), Vasile Carlova (1981).

Dupa un debut cuminte cu Orion, constelatia mea (1976), care promitea o evolutie echilibrata, fara mari cotituri ori experimente-soc, a poeziei sale, Virginia Musat publica doua carti de istorie literara: C. Stere - scriitorul (1978) si Mihaii Sadoveanu, scriitor si corespondent de razboi (1978). in amindoua, ca si in Vasile Carlova (1981), surprinzatoare este nu perspectiva exegetica, nici capacitatea de sinteza ori analiza nuantata, ci acribia cu care sint adunate, inventariate, catalogate toate datele accesibile despre subiectul in cauza.

Cu pasiune de colectionar, Virginia Musat scormoneste biblioteci si arhive, fiseaza exhaustiv si ordoneaza formal intreaga documentatie, in ignorarea aproape deplina a ierarhiilor valorice, a greutatii unei probe fata in fata cu cealalta, a eventualelor grile inedite de interpretare. Nici un loc comun nu e incomodat in aparenta sa eternitate.

Un ton pe jumatate didactic - fiindca o afirmatie ex cathedra cere fermitate si enunt raspicat -, corect, egal cu sine, o fraza ingrijita, fara sclipiri fac ca (micro)monografiile autoarei sa intereseze cu precadere din punctul de vedere al informatiei - bogata, exacta -, nu al viziunii propuse. Despre Mihaii Sadoveanu se spune tot ce intra sub titlu, cu o atentie excesiva acordata granitelor subiectului. Monografia despre C. Stere - scriitorul, cea mai consistenta dintre cartile autoarei, convoaca date referitoare la biografia de exceptie a ideologului poporanismului, acorda spatii generoase criticului si eseistului, romancierului, izbutind sa surprinda figura complexa, fascinanta a unei personalitati puternice, insa mereu in maniera corect-descriptiva, monotona, deja proprie. Fiind vorba de un om politic, unele linii ale portretului sint privite, firesc, de altminteri, prin lentile datate. Locurile comune ale ideologiei sint respectate la fel de sirguincios si impersonal. Micromonografia despre Vasile Carlova pune laolalta informatia la zi despre „primul poet modern" si despre cele cinci poezii ale sale, tot atitea inceputuri.

Contextul social-politic favorabil poetului, influentele detectabile in poezia sa, inriurirea asupra altor poeti romani sint rinduite intr-o lucrare sobra, riguroasa, alba. Previzibila si delicata este si poezia din volumele urmatoare: Ars amandi (1980) si De fata cu desavirsirea (1983). Iedera este moneda forte intr-un teritoriu liric gratios, obsedat de agatari, incolaciri, arcuiri. Iubirea ca parazitare a celuilalt, pe dinauntru -„Ce chip sa dau iubitului din mine?" - cade in replica pe dos crengii (de la Salzburg) stendhaliene. Vag devoratoare („Sint prinsa ca o planta suitoare/ De trupul tau inalt si zvelt. Iubite") sau sufocanta (parintii si fiul sint „doua plante infasurate pe acelasi copac"), iubirea este un delicat, gratios infern al tandretei. in „spatiul ingust dintre cuvint si sine", poezia Virginiei Virginia Musat se strecoara suava, insinuanta si mereu cuminte, chiar si atunci cind iedera numeste „timpul ametitor de dincolo" („Ciudate iederi ne impresoara").

OPERA:
Orion, constelatia mea. versuri, Bucuresti, 1976;
C. Stere - scriitorul, Bucuresti, 1978;
Mihail Sadoveanu, povestitor si corespondent de razboi, pref. de Al. Piru, Bucuresti, 1978;
Ars amandi, versuri. Bucuresti, 1980;
Vasile Carlova, Bucuresti, 1981;
De fata cu desavirsirea, versuri. Bucuresti, 1983.


REFERINTE CRITICE:
L. Ulici, Prima verba, II. 1978;
N*. Antonescu, in Steaua, nr. . 1981;
Elena Tacciu. in Romania literara, nr. 6, 1981;
A. Goci, in Romania literara, nr. 17, 1984.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani