Vitalie Ciobanu biografia
Vitalie Ciobanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CIOBANU VITALIE

Prozator
De asemenea, eseist, publicist si actor.

S-a nascut la 4 mai 1964 in Floresti, judetul Soroca, Basarabia, intr-o familie de profesori.

A absolvit Scoala superioara de teatru "MHAT" de la Moscova.

Este primul interpret al lui Hamlet pe o scena profesionista din Basarabia (in 1996, intr-un spectacol in regia lui Mihai Fusu), rol pentru care a fost desemnat drept cel mai bun actor al anului in Republica Moldova.
Este licentiat in jurnalistica la Universitatea de Stat din Chisinau (1986).

A lucrat dupa absolvire la Editura I Hyperion din Chisinau ca redactor, apoi ca redactor-sef.

A debutat publicistic in revista "Convorbiri literare" (1990) cu un eseu.

Debutul editorial are loc in 1998 cu romanul Schimbarea din straja (Ed. Hyperion, Chisinau). Figureaza in volumul colectiv Momentul adevarului, alcatuit de Iordan Chimet (Ed. Dacia, 1996). Dupa volumul de debut, publica volumul de eseuri Frica de diferenta (Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1999).

In Romania, colaboreaza la revistele "Romania literara", "22", "Dilema", "Vineri", "Interval", "Apostrof, si in Basarabia la "Moldova", "Nistru", "Literatura si Arta", "Contrafort", "Sud-Est". Sustine o rubrica de scriitor la Radio Europa Libera (in cadrul emisiunii "Actualitatea din Republica Moldova") si "Tableta de vineri" la cotidianul "Romania libera". in 1991 a obtinut premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

A calatorit in Italia (1984), Austria (Viena, ca invitat la reuniunea "Fin de siecle" a revistelor de cultura din Europa, 1995), Mexic (Guadalajara, la Congresul Mondial al Scriitorilor, 1996) Franta (Strasbourg, la inaugurarea "Podului Europei", 1999). in vara anului 2000 a reprezentat Republica Moldova in cadrul proiectului "Literatur Express Europa 2000" (Trenul literaturii europene 2000). in prezent este redactor-sef al revistei "Contrafort", publicatie a tinerilor scriitori din Basarabia, fondata in .

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; membru al PEN-Clubului (filiala Chisinau).

Despre cartile autorului au formulat opinii critice :Vasile Garnet - Un debut remarcabil ("Literatura si arta", 1992); loan Lacusta ("Literatorul", 1992); Nicolae Popa - Despartirea uscatului de ape ("Suplimentul literar al ziarului «Sfatul tarii»", 1992); Carmen Musat - Criza identitatii si frica de diferenta ("Observator cultural", nr. 5/2000) s.a.

Referinte critice:


"Cronica a unei adinci crize morale si de identitate prin care trece eroul principal si, implicit, intreaga suflare romaneasca a epocii investigate, Schimbarea din straja ni se infatiseaza si drept o scriere polemica, ce refuza cu indrazneala tiparele traditionale ale romanului istoric. Autorul incearca sa acrediteze ideea (privita cu mult scepticism la noi) ca literatura de calitate ia nastere intotdeauna din literatura. Vitalie Ciobanu, un bun cunoscator al limbii romane (putini dintre scriitorii basarabeni se pot lauda cu asa ceva) prefera la prima sa carte o fraza arborescenta, exemplar etajata, cu usoare vibratii romantice. Scrisul sau este livresc, psihologizant, abundind in sensuri. Astfel, elementul analitic predomina in roman si, uneori, pe parcursul lecturii, ai impresia ca citesti un tratat romantai, un eseu epic despre conditia umana.
Aventura analizei sub microscop a unei intimplari este, eitcodata, mai impresionanta decit intimplarile propriu-zise. Adevarul acesta Vitalic Ciobanu ni-I demonstreaza cu destule argumente in romanul sau. Disponibilitatea lui pentru teoretizare si analiza ne face sa credem ca intr-un viitor nu prea indepartat, el va aborda cu acelasi succes eseul".
(Vasile Garnet, "Literatura si Arta". 1992)

"Romanul Schimbarea din straja, oricitor interpretari si reinterpretari s-ar preta, marcheaza poate cel mai important efort (constientizat) din ultimii ani ai prozei romanesti dintre Prut si Nistru de a prinde pasul prozei ce se scrie in Tara. Asistam la un proces de lunga durata in care pe parcursul anilor s-au implicat, depasind si lasindu-se depasiti, cei mai buni dintre prozatorii nostri, oferindu-ne in toata amploarea sa privelistea neincetatei despartiri a uscatului de apa. Si uscatul va continua sa tot iasa din apa, procesul va continua pina cind insula se va contopi cu restul pamintului formind un continent. Neindoielnic, Vitalie Ciobanu ne-a mai saltat cu citiva centimetri din apa, asigurind cu aparitia sa o atit de necesara "Schimbare din straja", potrivit careia, ni se spune in roman, sufletul parintelui ia locul celui care a murit inaintea sa, "ca sufletul vechiului mort sa se poata duce spre odihna vesnica". (Nicolae Popa, Suplimentul literar al ziarului "Sfatul Tarii", 1992)

"Vitalie Ciobanu ofera [in voi. Frica de diferenta] imaginea unui autor matur si rafinat, constient ca fatalitatea nu are nici un amestec in destinul individului sau al popoarelor, si ca, dimpotriva, destinul unei natiuni depinde de capacitatea de a actiona la nivelul lumii reale si nu in planul iluziilor sau miturilor fondatoare, a fiecaruia dintre reprezentantii sai. «Complotul mediocritatii» - indiferent ca se manifesta in viata literara sau in cea politica - si suficienta «gindirii» exhibata fara jena in presa il determina pe eseistul basarabean sa pledeze pentru o necesara si salutara coalitie a valorilor, capabila sa contracareze efectele nefaste ale confuziei si ale arbiirarului care domina in continuare societatea romaneasca."
(Carmen Musat, "Observator cultural", nr. 5/2000)


Copyright © Contact | Trimite referat