Vladimir Munteanu biografia


Vladimir Munteanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MUNTEANU VLADIMIR

Prozator.

S-a nascut la 22 august 1951 in Sibiu.

A decedat la 26 ianuarie 1993 in aceeasi localitate.

A absolvit liceul "Octavian Goga" din Sibiu in . iar in 1974 Facultatea de Matematica din Cluj.

A frecventat cenaclul revistei 'Transilvania".

Debuteaza publicistic in 1981 in revista "Vatra" cu proza. Debutul editorial are loc in 1988 in volumul colectiv Doisprezece prozatori (Ed. Dacia).

A colaborat la revistele: "Transilvania". "Vatra", "Viata Romaneasca". "Euphorion", "Contemporanul", "Contrapunct", "Romania literara" s.a. Dupa debut, a publicat urmatoarele carti: in preajma legendei (roman. Ed. Dacia, 1989); Depozitia (roman, volum I, Ed. Dacia; volum II. Biblioteca Euphorion, 1992); Cartea muntelui in deriva (roman. Biblioteca Euphorion. 1994, postum).

Este detinatorul premiului revistei "Viata Romaneasca" la concursul de proza scurta "Li viu Rebreanu" (1983).

A fost membru al Uniunii Scriitorilor.
Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Vasile Andru - Alte voci, alta istorie ("Cronica", 1989); Mircea Ivanescu - Un debut remarcabil ("Transilvania", nr. 2/1990); George Nistor - in registru simbolic ("Viata Romaneasca", nr. 4/1990): Mihai Dragoiea ("Familia". 1993): Ioana Parvulescu ("Romania literara". 1994) s.a.

Referinte critice:


"[in preajma legendei] este o carte dificila pentru ca ceea ce exprima si propune ea cititorului este o intimplare neobisnuita, izbucnind si desfa-surindu-se intr-un spatiu strict interior, pe coordonate care nu au nimic de-a face cu epica inteleasa conventional si evoluind mai putin in functie de reactiile si initiativele unor caractere, ci din asumarea si trairea in profunzime a unor intrebari si obsesii sufletesti. () Dar ea este in mod evident o prima carte, cu elanurile, febrele si caracteristicile unei lucrari de inceput. Aici intra stilul, precipitat, nervos, gifiitor si, trebuie s-o spunem, de multe ori atit de tensionat din dorinta de a spune daca nu lot, in orice caz cit mai mult, si poate din orgoliul unui ginditor constient de urgenta si justetea mesajului sau. incit nu mai accepta ceea ce lui i se par concesii facute intelegerii mai incete sau insuficientei atentii - si pregatiri - a cititorului."
(Mircea Ivanescu, "Transilvania", nr. 2/19901

"Ceea ce-l individualizeaza pe Vladimir Munteanu in rindul scriitorilor generatiei sale este capacitatea, rar intilnita, de a nu mai face distinctie intre arta si stiinta - fara sa practice literatura SF. Aceasta tine de dubla formatie a sa: matematician si scriitor. Pentru autor, cele doua domenii se afla intr-o strinsa osmoza: arta este produsul luciditatii si poate genera «stiinta», dupa cum stiinta, in straturile inefabile ale ei, are o profunda poeticitate."
(George Nistor, "Viata Romaneasca", nr. 4/1990)