Cangurul referatNicolaescu Alexandra                                                        26.02.2004

 

 

Dubla nastere a cangurului

 

          Pentru marii canguri nu exista o perioada anime pentru imperechere. Ea poate sa aiba loc in tot cursul anului, dar este influentata de conditile de mediu, de umiditate, hrana imbelsugata sau uscaciune.femela devine matura sexual la un an si jumatate, iar masculul dupa doi ani.

          Dupa fecundare, embrionul se formeaza in uter, intre el si peretele acestuia neexistand nici o legatura, prin care sa poata sa fie hranit, lipsind placenta. Din aceasta cauza, dupa vreo luna de zile, embrionul, de fapt un fel de larva, masurand abia doi centrimetri si cantarind 0,8 grame, adica de 30.000 de ori mai putin decat mama sa, este expulzat din uter. Desi complet golas, are deja gheare la picioarele anterioare. Din momentul expulzarii, el devine eroul unei uluitoare aventuri. Va fi nevoit sa-si croiasca drum prin blana deasa de pe abdomenulmamei, sa gaseasca intrarea in marsupiu, sa patrunda in el si sa se prinda cu gura de unul dintre cele patru mameloane. Imediat, aceasta se umfla in gura embrionului, care atarna astfel pasiv si primeste, fara sa faca vreun efort, laptele hranitor. Daca totul decurge normal, daca embrionul ajunge in marsupiu, aventura nu dureaza mai mult de cinci minute. Pentru a-i inlesni intrarea, femela se aseaza pe spate si cu doua ore inainte de eliminarea embrionului, marcheaza un traseu ideal, folosind saliva. Mirosul acesteia ghideaza embrionul spre marsupiu. Cu toate acestea, el nu izbuteste intotdeauna sa-si atinga scopul ratacindu-se, uneori prin blana murind in mai putin de o ora. Daca escaladarea a fost incununata de succes, embrionul ramane atarnat de mamelon timp de 190 de zile, transformandu-se treptat intr-un adevarat pui, cu corpul acoperit de blana.

          Dupa sapte luni, incepe sa scoata capul din punga pe care o va parasi sa implinirea a 250 de zile, dar in care va reveni pentru a suge sau cand simte ca-l ameninta vreun pericol. Este intarcat dupa un an, cand cantareste deja 10 kg. Cand va ajunge la varsta adulta, daca este mascul, va avea peste 70kg si va masura aproape 2 metri inaltime. Femelele sunt mai mici, iar daca apartin speciei Macropus rufus, cangurul roscat, vor avea blana de un gri-albastrui, deosebindu-se de mascul.

loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...
Cauta referat
Scriitori romani