Protectia impotriva coroziunii - galvanizarea, metalizarea, difuziunea, cufundarea in metal topit, placarea, oxidarea, fosfatarea referat


Protectia impotriva coroziunii

 

 

 

Desi exista metale si aliaje care prezinta o buna rezistenta la coroziune, acestea sunt de obicei scumpe. De aceea s-au stabilit diferite metode pentru a proteja contra coroziunii metalelor uzuale, usor accesibile.

Cauzele coroziunii fiind variate, si metodele de protectie sunt variate; ele se pot clasifica in cateva categorii mari :

 

  • Straturi protectoare

  • Inhibitori si pasivizatori

  • Conditionarea mediului coroziv

  • Protectia catodica

27432tpt41fbg6s

Straturile protectoare. Acestea sunt cele mai vechi si mai aplicate metode de protectie.Dupa natura lor, ele pot fi : metalice, anorganice si organice.

  1. Straturile metalice pot fi obtinute prin diferite procedee : galvanizare, metalizare, difuziune, cufundare in metal topit, placare etc.

 

Galvanizarea - consta in depunerea unui strat prin electroliza. In general, pentrtu acoperirea fierului se foloseste zincul, cromul si plumbul.

Metalizarea - consta in aplicarea unui metal protector, in stare topita si pulverizata pe suprafata care trebuie protejata. Ea se face cu flacara oxiacetilenica in care se topeste o sarma din metalul ce trebuie depus, pulverizarea fiind facuta cu aer comprimat. pb432t7241fbbg

Difuziunea – consta in tratarea suprafetei unui metal cu un metal de protectie; la temperatura inalta la care are loc operatia, la suprafata metalului se formeaza un strat protector alcatuit dintr-o solutie solida a celor doua metale.

Cufundarea in metal topit – se face de obicei pentru acoperirea fierului cu un metal care are punctul de topire mai mic, metale ca plumbul, staniul sau zincul.

Placarea - consta in presarea sau laminarea, la cald, a doua metale diferite. Metalul care trebuie placat se toarna intr-o forma captusita cu metalul protector, dupa care se lamineaza. Aderenta stratului protector la metalul de baza se face datorita fortelor mecanice si datorita difuziunii.

 

b) Straturile anorganice sunt si ele de diferite tipuri. Astfel, suprafata obiectului metalic se poate supune unor tratamente chimice pentru obtinerea unei pelicule ce prezinta o buna rezistenta la coroziune.

Oxidarea - consta in formarea pe suprafata metalica unei pelicule din oxidul metalului, sub actiunea aerului. Adeseori stratul natural de oxid creste cand metalul este supus unor tratamente speciale cu oxidanti puternici sau pe cale electrochimica.

Fostfatarea – consta in formarea pe suprafetele obiectelor metalice o pelicula protectoare formata din fostfatul metalului respectiv. Acesta se realizeaza prin introducerea metalului in solutii acide de fostfati de fier, de zinc sau de mangan.

 

c) Straturile organice formeaza un izolant intre metal si mediul corosiv.Ele trebuie sa fie adezive, continue si impermeabile.

 

Inhibitori si pasivizatori. Inhibatorii sunt substante care, adaugate mediului corosiv, micsoreaza sau chiar anuleaza viteza de coroziune. Nu exista reguli generale asupra naturii inhibitorului. Pasivizatorii actioneaza asupra metalului modificandu-i potentialul fata de solutia in care este introdus.

Conditionarea mediului corosiv. Uneori coroziunea metalelor poate fi atenuata daca se indeparteaza componentele corozive din mediul din care vine in contact metalul.

Protectia catodica. O noua metoda de protectie contra coroziunii o reprezinta indrumarea fluxului de electroni in directia opusa aceleia in care are loc coroziunea metalului, prin crearea

in mod artificial a unui cuplu galvanic special.

Prin aplicarea metodelor moderne de protectie impotriva coroziunii se economisesc anual mii de tone de materiale metalice, care altfel ar fi distruse. De aceea, dezvoltarea tehnicii moderne pune in fata tehnicienilor si a oamenilor de stiinta nu numai sarcina de imbunatatire a calitatilor materialelor existente, ci si aceea de descoperire a celor mai eficace mijloace de protectie a acestora.

 

~ Bodo}{ cls a Xb mi ~

 

 

 


loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Cauta referat
Scriitori romani