Michelangelo referatIonescu Andrei   Clasa  a X-a A

 

                           Michelangelo

 

 

             Michelangelo Buonarroti (1475-1564) s-a nascut in localitatea Caprese din Toscana, o provincie a Italiei. Avea doar cateva saptamani cand familia lui s-a mutat la Florenta si l-a lasat in grijea unei doici. Probabil ca destinul a jucat un rol important pentru ca noua lui familie era una de pietrari. Michelangelo a afirmat el insusi ca interesul sau pentru sculptura a aparut in acele vremuri.

              Dupa ce a parasit scoala el a devenit ucenicul lui Dominico Ghirlandaio un pictor renumit de fresce din Florenta. Acesta si-a dat seama curand de geniul lui Michelangelo, si in 1489 l-a trimis sa studieze sculptura sub indrumarea lui Bertaldo.

              Nu dupa mult timp talentul lui Michelangelo a atras atentia lui Lorenzo de Medici care la vremea aceea conducea Florenta. Tanarul sculptor a locuit acolo, unde a astudiat la moartea lui Lorenzo. El s-a reintors apoi la tatl lui si la fel ca si contemporanul sau mai varstnic Leonardo da Vinci a inceput sa studieze cu mult drag anatomia. I s-a acordat chiar si privilegiul neobisnuit de a face disectii pe corpuri umane in biserica Santo Spirito, care compensa pentru sculptarea unui crucifix din lemn destinat preotului.

              In cursul anilor ce au urmat Florenta a devenit instabila politic. In anul 1494 orasul a fost cucerit de Carol, rege al frantei si Michelangelo a parasit orasul. In nul 1496 el a fosct invitat la Roma unde printre alte lucrari a sculptat Pieta. Aceasta statuie magnifica i-a adus multa faima.

              Michelangelo s-a intors la Florenta unde intre anii 1502-1504 a creat statuia inalta de 5m David noul papa, primul dintre cei 7 pentru care a lucrat, Iulius II, l-a invitat la Roma in anul 1505. Iulius i-a cerut sculptorului sa-i creeze un cavou. Acesta trebuia sa fie un monument impresionant cu peste 40 de statui. Lui Michelangelo i-au trebuit mai mult de 8 luni doar ca sa isi aleaga piatra. In tot acest timp papa a devenit din ce in ce mai nerabdator ca in final sa renunte la lucrare.                                                                                                                                                                                                                                        

      

              Foarte dezamagit Michelangelo a parasit Roma dar surprinzator de repede a fost invitat de Iulius. Mai rezonabil acesta i-a cerut artistului sa-i creeze o statuie enorma din bronz care sa-l reprezinte. Sprand ca dupa incheierea acestei lucrari va fi lasat sa lucreze la cavou artistul a fost din nou dezamagit de cererea lui Iulius II de a decora tavanul Capelei Sixtine. Michelengelo a protestat explicandu-i papei ca pictura nu era chiar pasiunea lui, dar insistentele cu care i se cerea lucrarea l-au convins pe artist care si-a inceput munca la celebra capodopera nu dupa mult timp Michelangelo a inteles marea provocare care i se oferise si totodata responsabilitatea enorma pe care o avea. El si-a concediat toate ajutoarele fiind hotarat sa duca singur munca la indeplinire. I-au trebuit 4 ani (1508-1512).

              In anul 1527 Roma se afla sub stapanirea lui Carol V, familia Medici fusese eliminata si Michelangelo se afla in situatia de a coordona constructia unor fortificatii. El a banuit ca fusese tradat si in anul 1952 a fugit la Venetia.

               La Roma a fost inscaunat Clement II si Michelangelo s-a reintors pentru a-si termina lucrarea la capele familiei Medici din Florenta. Michelangelo a mers apoi la Roma unde a lucrat la peretele altarului din Capela Sixtina a Vaticanului. El a creat Judecata de Apoi intre 1534-1541.

               Viziunea eroica

                Importanta realizarilor lui Michelangelo provine din intelegerea totala si atmiratia pe care o arata corpului uman si gradarii cu care stia sa le exprime. Gandirea renascentista plasa omul in centrul universului si toate celelalte lucruri erau masurate si cantarite in functie de acesta. Michelangelo a concretizat aceasta viziune tratand forma umana intr-un mod idealizat.

                 El a fost influentat de un pictor, Masaccio si de un sculptor, Donatello insa cea mai buna inspiratie a sa a reprezentat-o sculptura antica.

                  In Judecata de Apoi Michelangelo a utilizat contururile si formele corului uman pentru a releva emotiile traite de personajele portretizate. Unele personaje sunt pictate in atitudini contorsionate si criticii au considerat ca ele releva frustrari personale ale personajelor.

              El a studiat si cunostea pozitia fiecarui muschi os si tendon. Michelangelo nu  repetat o anumita pozitie a corpului in nici una din lucrarile sale fiind capabil sa memoreze toate detaliile unice.

              Arhitectul

               Artistul si-a dedicat ultimii 30 de ani de viata arhitecturii. Si in acest domeniu lucrarile lui au fost la fel de remarcabile ca si cele din sculptura.

                Papii succesivi i-au comandat numeroase lucrari. Cea mai importanta dintre ele a fost finalizarea bisericii Sf. Petru din Roma ale carei lucrari incepuseraa inca din 1506. La inceput el a refuzat sa se inhame la o sarcina atat de grea dar apoi a acceptat si s-a pus pe treaba.Din pacate el nu a reusit sa termine lucrarea inaintea mortii survenite la data de 18 februarie 1564.

                                         Bibliografie

             

                 ARBORELE LUMII-Revista de cultura generala pentru intreaga familie.

loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...
Cauta referat
Scriitori romani