Dictatorul Germaniei Adolf Hitler Ridicarea la Putere referat


                               Adolf Hitler

     Hitler Adolf (1889-1945), conducator al guvernului si al politicii germane si unul dintre cei mai puternici dictatori ai secolului 20, care a convertit Germania intr-o societate complet militarizata si a lansat cel de al 2 Razboi Mondial.Facand anti-semitismul un lucru de baza in propaganda si politicile sale, el a construit partidul nazist intr-o miscare in masa. Pentru un timp, a dominat o mare parte din Europa si din Africa de Nord. El a cauzat macelul a milioane de evrei si a altora pe care el ii considera inferiori.

  Primii ani

Hitler s-a nascut in Braumau am Inn, Austria, pe 20 Aprilie 1889, fiind fiul unui neimportant oficial al vamii si al unei tarancute. Un student slab, nu a terminat niciodata liceul. A optat pentru admiterea la Academia de Arte Plastice din Viena, dar a fost respins din cauza lipsei de talent. Stand in Viena pana in 1913, mai intai a trait intr-o pensiune pentru orfani, mai tarziu traind din micile castiguri din tablourile pe care le-a pictat. A citit vicios, developand convingeri anti-evreice si antidemocratice, o admiratie pentru individualitatea de neoprit si o grija pentru mase.

 In primul razboi mondial, Hitler, pe atunci era in Munich, se oferise voluntar in serviciul armatei bavariene. S-a dovedit un soldat dedicat si curajos, dar nu a fost niciodata promovat mai mult de clasa I soldat deoarece superiorii sai considerau ca nu avea calitati de conducere.

 Dupa infrangerea Germaniei in 1918, s-a intors la Munich, ramanand in armata pana in 1920.Comandantul lui l-a facut un ofiter de educatie, cu mandatul de a opri pornirile sale impotriva pacifistilor si ideilor democratice. In septembrie 1919, s-a alaturat partidului Muncitorilor Germani nationalist, si in aprilie 1920 a inceput sa lucreze cu timp complet pentru partid, acum redenumeste partidul in partidul national socialist al muncitorilor germani ( partidul nazist). In 1921, a fost ales presedinte al partidului (Fuhrer) cu puteri dictatoriale.

Ridicarea la putere

Organizand intalnire dupa intalnire, terorizand oameni politici cu grupuri de hoti ai partidului, Hitler a imprastiat ura sa rasiala si ingrijorarea pentru democratie. Curand a devenit o figura cheie in politica Bavariana, ajutat de oficiali inalti si oameni de afaceri. In noiembrie 1923, un timp de haos economic si politic, el a condus o revolta ( Putsch) in Munich impotriva post razboiului Republici Weimar, proclamandu-se cancelar al noului regim autoritar. Fara suport militar, oricum, Putsch-ul s-a prabusit.

 Ca lider al complotului, Hitler a fost trimis la 5 ani de inchisoare si a petrecut 8 luni scriindu-si autobiografia Main Kampf. Eliberat pentru purtare buna generala, in decembrie 1924, el si-a reconstruit partidul fara interferente de la cei al caror guvern a incercat sa-l darame. Cand Marea depresie a lovit in1929, explicatia sa ca un complot comunist – evreiesc a fost acceptata de multi germani. Promitand o Germanie puternica, servicii si glorie nationala, el a atras milioane de alegatori. Reprezentatia nazismului in Reichstag (parlament) a crescut de la 12 locuri in 1928 la 107 in 1930. In timpului urmatorilor 2 ani, partidul a ramas expansionist, beneficiind de someri crescanzi, si cu teama de comunism, increderea lui Hitler in sine si sfidarea rivalilor sai politici. Niciodata , cand Hitler a fost pus cancelar in ianuarie 1933, el era asteptat sa fie o usoara unelta de afaceri mari.

Dictatorul Germaniei

 Odata in putere, oricum, Hitler imediat s-a stabilit ca dictator. Milioane de anti-nazisti erau dusi in lagare de concentrare si orice semne de nesupunere pedepsite. Un act care dadea posibilitati a trecut de o legislatura temporara, lasandu-l sa nazifeasca birocratia si judecatoria, inlocuind toate uniunile muncitoare cu un Front Muncitor german controlat de nazisti, si a exilat toate partidele politice in afara de al sau. Economia, media, si toate activitatile culturale au fost aduse sub autoritate nazista facand tipul de viata independent  sa se bazeze pe loialitatea lui sau ei.

Hitler s-a bazat pe politia sa secreta, Gestapo-ul, si punand-o in inchisori si lagare pentru a-si intimida oponenti, dar cei mai multi germani l-au sustinut cu entuziasm. Armamentul sau a scos someria, un program recreational ambitios a atras muncitori si angajati, si politica sa externa a reusit sa impresioneze natiune. El astfel a reusit a reusit sa transforme poporul german in unelte pliabile, el mai avea nevoie sa stabileasca regula germana pete Europa si alte parti ale lumii. Descredizand bisericile cu incarcari de coruptie si imoralitate, impunandu-si propiul sau cod moral. A scos conceptul de egalitate umana si a pretins superioritatea rasiala a germanilor. Ca la cursele profesioniste, li s-a spus, ca aveau dreptul de domina toate natiunile si sa le supuna. Cresterea persecutiei brutale a evreilor era sa porneaca germanii pentru acest obiectiv.

Pregatindu-se in misiunea sa de a construi un imperiu, Hitler a lansat deschiderea rearmarii Germaniei(in ciuda tratatului de pace din primul razboi mondial), a trimis trupe in demilitarizatul Rhineland in 1936, si a anexat granita Austriei si a Cehoslovaciei in 1938. In martie 1939 a adus ce a mai ramas din Cehoslovacia sub control german. A venit de asemenea in ajutorul rebelilor lui Fracisco Franco in razboiul civil al Spaniei (1936-1939). Depasiti strategic si cu frica de razboi, nici un lider n-a oferit rezistenta miscarilor sale.

Al doilea razboi mondial

Hitler a realizat, oricum, ca alte miscari in continuare ar putea duce la un conflict european, si neezitant s-a pregatit pentru lupta, care el a crezut  ca va intari fibra morala a Germaniei.Avand neutralizata Uniunea Sovietica cu promisiunea unei parti din Polonia dupa infrangerea ei, a atacat Polonia in septembrie 1939. Polonezii au fost repede depasiti, si  aliatii lor, Marea Britanie si Franta, care au declarat razboi Germaniei, nu au facut nimic ca sa-i ajute.In primavara lui 1940, fortele lui Hitler cuceresc Danemarca si Norvegia si cateva saptamani mai tarziu Olanda, Belgia si Franta. Cucerirea Marii Britanii a fost oprita de Fortele Aeriene Roiale, care a invins germanii Luftwaffe.

Impins de ambitia si ura sa pentru comunism, Hitler s-a intors impotriva Uniunii Sovietice. Pentru a-si proteja flancul, mai intai a cucerit Peninsula Balcanica. Invazia USSR-ului in iunie 1941, i-a carat repede pe germani la portile Moscovei, dar in Decembrie au fost impinsi inapoi de rusi, exact cand Statele Unite a intrat in razboi.  Hitler a realizat ca razboiul era pierdut din punct de vedere militar, dar a continuat sa lupte in speranta ca va aparea vreo arma miraculoasa sau o manevra diplomatica care ar putea sa salveze situatia.

Timpul a trecut si infrangerea devenea mai clara, Hitler a refuzat sa se predea, simtind ca Germania nu merita sa supravietuiasca deoarece nu si-a indeplinit misiunea. Prin aceasta perioada, mai des, campania de a distruge evreii lumii a continuat si trenuri inteminabile au dus milioane de evrei la lagarele de exterminare, interferand serios cu efortul razboiul. Un complot al ofiterilor a incercat sa-l asasineze si sa sfarseasca razboiul, dar nu a reusit, terminanduse in 1944. In final, pe 30 aprilie 1945 , cu toata Germania plina de invadatori Aliati, Hitler s-a sinucis in buncarul sau din Berlin, la fel cum a facut si companioana sa, Eva Braun, cu care se casatorise cu o zi inainte.


loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Cauta referat
Scriitori romani