Ion Barbu - referate - viata si activitatea lui Ion Barbu

Ion Barbu (1895 - 1961)

Ion Barbu
Se pare ca poetul Ion Barbu a avut un apetit senzual iesit din comun. Unele aluzii la senzualitate si sexualitate in poemul sau "Uvedenderode" si in "Ritmuri pentru nuntile necesare (in editia originala Jazz band pentru nuntile necesare).

Ion Barbu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Domnisoara Hus [Poezie]
Isarlik [Poezie]
Nastratin hogea la isarlik [Poezie]
Oul dogmatic [Poezie]
Riga Crypto Si Lapona Enigel [Balada]Ion Barbu

Ion Barbu - Etapele creatiei poetice
Ion Barbu - viata, opera
Poezia lui Ion Barbu
Riga Crypto si Lapona Enigel
-comentariu literar - referat, rezumat
Viata

Matematician si poet, Barbu s-a nascut la Campulung-Muscel. Fiul unic al magistratului C. Barbilian si al Smarandei. Studii elementare si gimnaziale in oraselul natal, Darmanesti-Roman, Pitesti. Liceul la Bucuresti, unde este remarcat de prof. Gh. Titeica, la un concurs al Gazetei matematice. Din 1914 - student la matematici. Dupa licenta (1921) i se acorda o bursa in Germania. Doctoratul in 1929 cu teza Reprezentarea canonica a adunarii functiilor ipereliptice. Apoi se afirma ca matematician si devine profesor titular la Universitatea din Bucuresti (din 1942). Stralucita vocatie matematica se materializeaza in 80 de studii, apreciate in tara si strainatate. Cu numele sau adevarat sunt consacrate asa-zisele "spatii Barbilian" in geometrie.

Dan Barbilian de pe actul de nastere si din universul matematic este aceeasi persoana cu Ion Barbu, pseudonimul sau literar, inscris la loc de cinste in istoria literaturii romane.

Ca poet, debuteaza in Literatorul (1918). Colaboreaza la Sburatorul si E. Lovinescu il semnaleaza cititorilor ca un "poet nou". Preocupat mai mult de matematici, ne-a lasat putine opere literare: Dupa melci (1921), Joc secund (1930), iar dupa moarte au aparut Ochean (1966), Pagini de proza (1968).

Pleaca in lumea de dincolo, la 11 august 1961, rapus de o criza hepatica. A doua zi, salcia din fata casei (strada C. Davilla 8), cantata de poet ca un copac sfant, se prabuseste la o furtuna. Acolo, la radacina salciei, isi ingropase cainii credinciosi...
Opera si activitatea lui Ion Barbu- viata si opera

Fenomenul artistic barbian s-a nascut in punctul de interferenta al Poeziei cu Matematica, de aceea poezia lui este cu mult deosebita de cea a lui Arghezi si Blaga, intrucat gradul ei de dificultate e mai mare. Mai exact spus, intelegerea poetului asupra a ceea ce trebuie sa fie poezia e mai aproape de conceptia unor poeti moderni si singulari ca Stephane Mallarmé sau Paul Valéry, decat de conceptia mai generala, impusa de romantism. Apoi nu trebuie uitat ca poetul a fost debutat de un matematician si ca modul lui de a gandi in spiritul abstract al matematicii s-a impus si in planul reprezentarilor poetice. Ion Barbu insusi afirma: "Ca si in geometrie, inteleg prin poezie o anumita simbolica pentru reprezentarea formelor posibile de existenta… Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, asa ca, ramanand poet, n-am parasit niciodata domeniul divin al geometriei."Intr-un interviu acordat lui Felix Aderca, din 1927, creatia lui Ion Barbu era impartita de acesta in patru etape: parnasiana, antonpanesca, expresionista si saradista. In studiul din 1935, Introducere in poezia lui Ion Barbu, Tudor Vianu reducea aceasta clasificare la doar trei etape: parnasiana, baladic - orientala si ermetica. Aceasta din urma impartire a devenit clasica.

Dupa Melci (1921)

Dupa melci

Joc Secund (1930)

[Din ceas, dedus...]
Timbru
Grup
Inecatul
Orbite
Statura
Increat
Izbavita ardere
Poarta
Lemn sfant
Legenda
Aura
Mod
Secol
Margini de seara
Steaua imnului
Suflet petrecut
Dioptrie
Desen pentru cort
Edict

Uvedenrode

Paunul
Paralel romantic
Riga Crypto si Lapona Enigel
Oul dogmatic
Ritmuri pentru nuntile necesare
Paznicii
Infatisare
Falduri
Uvedenrode

Isarlak

Domnisoara Hus
Isarlak
In memoriam
Incheiere

Addenda

Umanizare


Crezi ca lipseste ceva din opera lui Ioan Barbu? Nu ai gasit un referat, comentariu, rezumat, eseu sau caracterizare?
Poti sa ne contactezi si ne spui ce lipseste - Contact
Poti sa ne trimiti tu un referat daca crezi ca ne lipseste - Trimite referat


Referate Ion Barbu
Copyright © Contact | Trimite referat