Octavian Goga - referate - viata si activitatea lui Octavian Goga

Octavian Goga (1881 - 1938)

Octavian Goga - Octavian Goga, mesianismul poeziei
" Nu stiu absolut deloc pentru ce trebuie sa facem ceva in lumea aceasta, pentru ce trebuie sa avem prieteni si aspiratii, sperante si visuri. N-ar fi de o mie de ori mai preferabila o retragere intr-un colt indepartat de lume, unde nimic din ceea ce alcatuiese zgomotul si complicatiile acestei lumi sa nu mai aiba nici un ecou? Am renunta atunci la cultura si la ambitii, am pierde totul si n-am castiga nimic. "Octavian Goga opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Rugaciune [Poezie]

Octavian Goga
Referate:
Noi - rezumat, comentariu - poezia Noi - doina culta
Oltul - comentariul, referat
Rugaciune - comentariu, referat
Din Larg - Octavian Goga - comentariul literar
Viata

Nascut
1 aprilie 1881
Rasinari, judetul Sibiu

Decedat
7 mai 1938
Ciucea, judetul Cluj

Tabel cronologic
1819 S-a nascut Ion Bratu, bunicul dinspre mama al lui Octavian Goga.
1851 S-a nascut, la 28 martie, Iosif Goga, tatal poetului, in comuna Craciunel de pe Tarnave, din parinti tarani.
1856 S-a nascut, la 2 octombrie, Aurelia Bratu, mama poetului.
1868 Protopopul Ion Bratu il intalneste pe Mihai Eminescu, care se afla pe atunci prin Ardeal, si-1 ajuta material.
1878 Moare Ion Bratu, bunicul poetului.
1878-1879 Iosif Goga e invatator in comuna Rasinari, judetul Sibiu.
1880 Iosif Goga se casatoreste, la 27 ianuarie, cu invatatoarea Aurelia Bratu.
Primavara Iosif Goga e ales preot in Rasinari, unde va ramane pana la sfarsitul vietii.
1881 1 aprilie Se naste, la Rasinari, judetul Sibiu, Octavian Goga, intaiul mare poet al generatiei Unirii de la 1918.
1883 15 septembrie Se naste Victoria, sora lui Octavian Goga.
1886 18 octombrie Se naste Claudia (Maria), sora lui Octavian Goga.
1888 11 decembrie Se naste Eugen Iosif Goga, care va fi si el scriitor (e autorul romanului Cartea facerii).
1892 Octavian Goga intra in internatul liceului unguresc din Sibiu.
1893 14 mai Goga scrie primele versuri dedicate romanului, care "de dimineata pana seara tot lucra necontenit /Dar cu toata osteneala/ tot este nepretuit".
1894 Are loc la Cluj procesul Memorandumului.
1898 Apare prima poezie a lui Goga, semnata Octavian, in Revista ilustrata (an. I, nr. 5-6, mai-iunie, p. 107).
Apare a doua poezie a lui Goga in "Familia" lui Iosif Vulcan (Oradea, an XXXIV, nr. 44, p. 13, noiembrie).
1899 Goga trece la liceul romanesc din Brasov.
1900 Goga isi ia bacalaureatul.
Vara Goga viziteaza pentru prima data Bucurestiul.
11 septembrie Se inscrie student la Facultatea de litere si filozofie de la Universitatea din Budapesta.
1902 1 iulie Apare la Budapesta revista "Luceafarul", unde Goga isi publica majoritatea poeziilor.
Apare in "Luceafarul" (nr. 11, 1 decembrie) poezia devenita romanta, Batrani.
1903 Vara La Rasinari, Goga incepe sa traduca si sa publice in "Luceafarul" celebrul poem dramatic al lui Madach Imre, Tragedia omului. Apare poezia Casa noastra, semnata Nic. Otava, in "Luceafarul" (an. II, nr. 14-15, 1 august).
1904 Moare invatatoarea Victoria, sora poetului, care i-a inspirat poezia Dascalita, publicata in "Luceafarul".
Goga termina studiile. Facultatea de litere si filozofie a Universitatii din Budapesta ii elibereaza un Absolutorium. Apare in "Luceafarul" (an. III, nr. 4, 15 februarie, p. 91-92) celebra poezie Oltul, semnata Nic. Otava. Despre geneza acestei poezii Goga scrie in Fragmente autobiografice. Poezia i-a facut lui Caragiale o impresie exceptionala. Apare poezia Dascalita, semnata Nic. Otava ("Luceafarul", an. III, nr. 7, 10 aprilie, p. 151).
1905 Apar in "Luceafarul" antologicele poezii: Plugarii, Lautarul, Dascalul, Rugaciune, Clacasii.
Apare volumul Poezii, Budapesta, Institutul tipografic si de editura "Luceafarul". Volumul cuprinde 48 de poezii si pe coperta poarta anul 1906. Volumul acesta a fost reeditat apoi de "Minerva", Bucuresti, 1907; in "Biblioteca pentru toti", nr. 286, Sibiu, 1910, si in primul volum antologic, tiparit de "Cultura Nationala", Bucuresti, 1924, care cuprinde si volumele Ne cheama pamantul (1909), Din umbra zidurilor (1913), Cantece fara tara (1916). A fost apoi introdus in toate editiile ce au urmat. Cuprinde 48 de poezii: Rugaciune, Plugarii, Noi, Oltul, Casa noastra, Apostolul, Dascalul, Dascalita, Batrani, Reintors, Departe, Dorinta, Zadarnic, De-o sa mor, In codru, Dimineata, Pe inserate, De la noi, Cantaretilor de la oras, Sara, Lautarul, A murit..., La groapa lui Laie, Cantece, I, II, III, IV, V, VI, VII, Pribeag, Pace, Cade-o lacrima, Singur, Parasiti, Ruga mamei, Zadarnic, La stana, Toamna, Copiilor, I, II, Parasit, Despartire, Invins, Solus ero, Noapte, Clacasii, Asteptare.
24 decembrie Moare Iosif Goga, tatal poetului, care a fost probabil prototipul preotului din poezia Apostolul.
1906 Apare in "Viata romaneasca" poezia cu o puternica nota sociala Un om. 16 iunie Are loc logodna lui Octavian Goga.
1907 Au loc rascoalele taranesti, care-i vor inspira lui Goga mai multe poezii, precum: Cain, O tara stiu, Cosarul si se vor resimti in intreaga atmosfera a volumului Ne cheama pamantul, publicat in 1909.
1908 Apare revista lui Octavian Goga "Tara noastra".
1909 Apare volumul de versuri Ne cheama pamantul, in Editura "Minerva", 1909. A fost retiparit in volumul antologic de Poezii din 1924, precum si in toate editiile ce au urmat. Cuprinde 49 de poezii: Fecunditas, Prapastie, Cantecele mele, Inviere, Cosasul, Portret, De demult..., Colinda, Un om, Zile rele, Graiul painii, Cain, Otara stiu, In munti, Prima lux, Cantorul Cimpoi, Strainul, Mi-a batut un mos la poarta..., Scrisoare, Lacas strabun..., Ion crasmarul, Acasa, Nepotrivire, Asfintit, Carmen, 0 raza, Iubirea mea, Fior, Noi ne-ntalnim, Rapsodie, Trandafiri, Esti singura, Sufletul, A fost odat'..., Revedere, Rasuna toaca..., Cantece, I, II, III, IV, V, VI, Mos Craciun, Sonet, Sonet, E sarbatoare, Tempora, Frumoasa cea din urma, Poezie.
1912 Goga e inchis in temnita din Seghedin pentru indraznetele sale articole patriotice. Acolo scrie poeziile Eu stiu un basm si Poetul.
Semnata Octavian Goga, cu indicatia Seghedin, poezia Poetul a aparut in "Luceafarul", an. XI, nr. 10, 4 martie 1912, p. 196, si a fost reprodusa in volumul Din umbra zidurilor (1913). Nu numai indicatia Seghedin, care o insoteste, ne indica faptul ca a fost scrisa in temnita, ci si urmatoarea insemnare, cu titlul Goga in temnita, publicata in "Luceafarul", nr. 7, din 12 februarie 1912: "In sfarsit, dupa multe amanari din cauza hartuielilor cu d-1 Vaida, poetul Goga a intrat in temnita Seghedinului, pentru a-si implini pedeapsa de o luna. A plecat in tacere, fara alai si fara sa-1 insoteasca strigatele de durere si de indignare ale poporului a carui patimire a invesnicit-o in poeziile lui." O. Goga a fost inchis pentru un articol publicat in revista "Tara noastra", in care "scria raspicat, se spune in insemnarea respectiva, despre mizeriile noastre interne si despre asupririle clasei feudale din Ungaria".
1913 Apare volumul de versuri Din umbra zidurilor in Editura "Minerva", Bucuresti, 1913. A fost introdus in volumul de Poezii, 1924, si in toate editiile ce au urmat.
Cuprinde poezia Revedere si alte 62 de poezii, impartite in patru cicluri: a) Din umbra zidurilor: Oaspe vechi, Agonie, Paris, Ziva, Notre Dame, Felinarul, In muzeu, Cinquecento, Mama, Matusa mea, Oameni; b) Canta apele: La mal, Aeternitas, Furtuna, Mare moarta, De profundis, Lacul, Mama Venerei eterne, Eu stau la mal, Scrisoarea ta..., Gandeste-te, Scirocco; c) Coarde vechi: Poet, Vorbeau azi-noapte doua ape, Doina, Voi veniti cu mine, Inima, Stramosii..., Carmen laboris, Scrisoare, Mos Craciun, Eu stiu un basm...; d) Clipe: Trage-ti oblonul..., Cantecele mele, Poetul, Mi-am facut un cantec, Un trandafir se stinge, Pacat, Taina, Toamna noua, Ma-ntorc din nou, Lacrimi, Cantece, I, II, III, IV, V, VI, VII, Tacerea ta..., Singuratate, Coboara toamna..., Singur, Sonet, Amurg, In brazi, Blestem, O lacrima, La moarte, Cum zbori cu trenul, In drum, Mostenire, O clipa, Asteptare, Noapte, Apus, Pe-un album, Mors magna.
1914 Apare in volum piesa Domnul Notar si se joaca pe scena Teatrului National din Bucuresti.
1916 Apare volumul Cantece fara tara, in Editura C. Stefea, Bucuresti, 1916. A fost retiparit in volumul de Poezii, 1924, si in toate editiile ce au urmat.
Urmeaza apoi cele 35 de poezii pe care le cuprinde volumul: Fara tara, Asteptare, Pajurei cu doua capete, Tara mea de suflet, Sangele, In pacea muta, 10 mai 1915, Atunci, Portretul, Trenurile, Apostolul, Flamma mundi, In mormant la Arges, Bal la palat, Pribeag strain, Latinitatea striga din transee, Neutralul, Unui orb, Lupul, Boboteaza, Trecea convoiul mortuar, Aducerile-aminte, In suflet simt o teama cum s-asterne, Lui Petofi, Unui scriitor vandut, Noapte, I, II, III, Doi frati, Pribeag, Hora valurilor, I, II, Poveste, Sufletul, Dies illa. Octavian Goga ia parte la primul razboi mondial si scrie ciclul de versuri Razboi.
1919 Goga e ales ministru al Instructiunii in guvernul de Uniune Nationala. Vaduva poetului ungur Ady Endre ii ofera spre vanzare proprietatea minunata de la Ciucea (intre Cluj si Oradea).
1923 Goga e ales membru al Academiei.
1924 Goga obtine premiul national de poezie.
1928 Apare piesa Mesterul Manole.
1928-1938 Goga scrie foarte rar versuri, e absorbit de politica si de gazetaria la zi.
1938 Intors de la Cluj, la Castelul sau de la Ciucea, poetul sufera un puternic atac cerebral, paralizandu-i partea dreapta a corpului. Peste doua zile, la 7 mai, se stinge din viata (58 de ani). 28 mai Moare Aurelia Goga, mama poetului.
1939 Apare volumul postum Din larg - poeme postume. Editura Fundatiilor; cuprinde 6 cicluri: a) Din larg, b) Razboi, c) Noi, d) Astazi, e) In sat, f) Traduceri.


Opera si activitatea lui Octavian Goga - viata si opera
Scrierile cele mai importante:

Poezii (1905)

Carbunii
Rugaciune
Plugarii
Oltul
Noi
Dascalul
Dascalita
Batrani
Reintors
Departe
Pe inserate
Sara
Pribeag
Pace
Parasit
Solus ero
Noapte
Dorinta

Ne cheama pamantul (1909)

Cantecele mele
Cosasul
De demult...
Graiul painii
In munti
Strainul
Scrisoare
Asfintit
Rasuna toaca
Cantece

Din umbra zidurilor (1913)

Revedere
In muzeu
Cinquecento
La mal
De profundis
Lacul
Doina
Inima
Eu stiu un basm
O lacrima
Mostenire
O clipa

Cantece fara tara (1916)

Fara tara
Asteptare
Sangele
In pacea muta
In mormant la Arges
Lupul
Sufletul

Din larg (1939) (poeme postume)

Din larg
Profetul
Ceahlaul
O ramura intarziata
Trecutul
Apus
Mare aeterna
In mine catodata


Crezi ca lipseste ceva din opera lui Octavian Goga? Nu ai gasit un referat, comentariu, rezumat, eseu sau caracterizare?
Poti sa ne contactezi si ne spui ce lipseste - Contact
Poti sa ne trimiti tu un referat daca crezi ca ne lipseste - Trimite referat


Referate Octavian Goga
Copyright © Contact | Trimite referat