Atitudinea elevilor fata de matematica - referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Atitudinea elevilor fata de matematica Lucrare de licenta

Specificul cognitiv al matematicii ca disciplina scolara
A. Inteligenta ca aptitudine generala implicata în însusirea matematicii
B. Aptitudinea si inteligenta matematica
C. Atitudinea elevilor fata de matematica
D. Alti factori care influenteaza atitudinea elevilor fata de matematica

C. Atitudinea elevilor fata de matematica

„...la matematica am ramas corigent pentru ca am vrut eu; sau, mai exact, nu am promovat pentru ca nu am vrut. Nu mi-e rusine. Stiam de mult ca sunt cu desavârsire lipsit de vointa. Numai inocentii mei de colegi ma pot socoti un baiat voluntar, pentru ca citesc pâna noaptea târziu carti de stiinta... Trebuie ca e într-adevar foarte interesanta trigonometria, îmi spuneam eu, fara convingere. Dar de câte ori încercam sa citesc primul capitol, descopeream ori ca creionul nu e destul de ascutit, ori ca tabla de logaritmi nu e la îndemâna, s.a.m.d....Nu sunt decât un adolescent ca si toti ceilalti. N-am sa ajung niciodata nimic. Nu-i nimic de capul meu. Pacat de timpul pierdut cu scoala. N-am vointa nici cât un clapon. Toate acestea erau menite sa ma cutremure si sa ma îndragosteasca de trigonometrie. Trebuie sa învat, odata, temeinic, matematica. La vara, am vreme destula. E foarte inteligent ceea ce fac…Astfel, si anul acesta, ca întotdeauna, ramân corigent. Ceea ce era de asteptat. Si era ceea ce eu proorocisem, numai pentru mine, înca din iarna…Vanciu era un Dumnezeu!Ne-a pedepsit filosoficeste: ne-a promovat pe toti. Ma bucur de un lucru: ca îmi place matematica. Am observat astazi ca îmi place. Nu e grea: dimpotriva, are foarte multe parti amuzante. Din toamna ma apuc serios de matematica. Acum e un lucru hotarât. Acum m-am convins ca am vointa. O vointa de fier, imensa, nesfârsita. Si tot acum am înteles ca n-am învatat la corigenta pentru ca nu am voit… De aceea am sa învat matematica…Acum stiu cine sunt” ([ ], p. 120).

Atitudinea fata de matematica reprezinta mai mult decât o simpla dispozitie sau decât o forma de "a placea matematica". Se poate ca elevilor sa le placa matematica dar sa nu exteriorizeze acele tipuri de comportamente "standardizate". De exemplu, se poate ca elevilor sa le placa matematica si totusi sa continue sa creada ca rezolvarea de probleme înseamna întotdeauna gasirea solutiei corecte utilizând aceeasi cale de rezolvare. Unii elevi pot încerca diverse metode pentru rezolvarea problemelor dar nu se mai opresc sa reflecteze asupra solutiilor gasite. Altii sunt interesati de problemele mai deosebite, non- rutiniere. În timpul desfasurarii orelor de matematica atitudinile elevilor sunt reflectate în modul în care acestia pun întrebari sau raspund la ele, a felului în care abordeaza problemele si noile cunostinte.
Ca si inteligenta, atitudinea este o variabila psihologica reala, latenta dar neobservabila în mod direct si care se exprima în comportamente diferite, interpunîndu-se între motivele actiunii si efectuarea ei. Componentele atitudinilor sunt:
Ø cognitiva (cunostintele subiectului legate de obiectul atitudinii sau de proprietatile atribuite obiectului)
Ø afectiva (subiectului îi place/ displace obiectul atitudinii)
Ø conativa (comportamentul intentional legat de obiect)

În articolul sau (24, Aiken, p. 868), Aiken arata ca atitudinile fata de matematica au componente de ordin:- cognitiv (credinte, convingeri sau cunostinte legate de valoarea sau utilitatea matematicii).

-afectiv (emotional, motivational) : sentimente de placere/neplacere legate de matematica
-de performanta (comportamente sau actiuni) – mai putin investigate
Atitudinile fata de matematica tind sa se dezvolte de îndata ce copilul ia contact
cu acest domeniu. Totusi, în jurul vârstei de 11- 13 ani, ea pare a ocupa un loc privilegiat. În acest moment, atitudinile negative tind sa devina notabile, demne de semnalat. Factorii care determina formarea unei atitudini negative la aceasta vârsta nu sunt clar determinati, desi se pare ca cel mai mare rol îl are nivelul înalt de abstractizare al materialului de învatat. În plus, apar diferente legate de variabilele: sex, mediu social, mediu familial, relatia cu profesorul, etc. Unele studii (Fennema si Sherman- 1977, cf. 23) au aratat ca atitudinile negative, ca si rezultatele sub- mediocre la testele de matematica pe care le obtin fetele în gimnaziu -comparativ cu cele ale baietilor de aceeasi vârsta- se datoreaza mai degraba expectatiilor legate de rolurile sociale si experientelor mai reduse legate de sarcinile de învatare a matematicii, si nu lipsei unor abilitati/ capacitati înnascute a baietilor pentru acest domeniu. Gradul de diferentiere în care apar aceste discrepante variaza în functie de tipul de cultura sau tipul (profilul) scolii.
Atunci când rezultatele la scalele privind atitudinile fata de matematica sunt combinate cu cele obtinute la testele de aptitudini pentru matematica, ele pot constitui predictori privind achizitiile matematice. Finger si Silverman (cf. [35], p. 215) observa ca, în gimnaziu si în primii ani de liceu atitudinile fata de matematica sunt corelate cu performantele: daca atitudinea este pozitiva, atunci si performantele sunt înalte iar daca sunt negative, performantele sunt scazute. Experientele scolare la rândul lor pot contribui la modificarea atitudinii (în special la 14- 16 ani).
Spre deosebire de motiv – care energizeaza actiunea, o dinamizeaza-, atitudinea canalizeaza activitatea elevului spre sensul pe care acesta îl confera acelei activitati, trecînd-o prin propriul sau sistem valoric si imprimîndu-i aspecte personale ce tin de specificul propriei sale personalitati. Aceste particularitati individuale se reflecta în comportamentul exterior sub forma unor atitudini “pozitive” (atunci când elevul se implica în activitatile matematice, lucreaza cu acuratete, cauta metode de a-si perfectiona activitatea , este interesat, depune efort, etc.) sau “negative” (manifestate prin comportamentul de evitare a activitatilor matematice, dezinteres, lene, dezordine, etc.). Pe baza acestor atitudini elevul va plasa obiectele/ persoanele cu care interactioneaza într-o categorie sau alta (“placut”/ “neplacut”) si se va manifesta corespunzator. Polarizarile atitudinale nu sunt de sine statatoare ci se relationeaza într-un sistem complex împreuna cu scopurile, idealurile, motivele sale mai profunde, experienta de viata anterioara (în special cea legata de domeniul matematic), aspiratii, trasaturile sale de personalitate, etc. Atitudinile fata de matematica se origineaza în interactiunea elevului cu mediul familial, cultural, cu grupurile de egali, cu profesorul de specialitate si, la rândul lor, ele influenteaza personalitatea sa în formare.
Utilitatea practica a studiului atitudinilor este legata de relatia lor cu comportamentul actual investigat. În literatura psihosociala corelatiile între atitudini si comportamentele aferente sunt de 0,30- 0,60 ceea ce arata ca, în anumite împrejurari, comportamentele legate de o aceeasi atitudine difera.
Mc Guire (1985) demonstresza ca rareori variatia unei atitudini într-un comportament depaseste 10%. Printre factorii care determina inconsistenta între atitudini si comportament, Fishbein si Ajzen (1975) gasesc:
- instabilitatea intentiilor, în timp, sau aparitia unor alte intentii;
- absenta aptitudinilor/ deprinderilor;
- perceptia individuala a ceea ce subiectul considera a fi "comportament corespunzator";
- consecintele asteptate legate de manifestarea unui anumit tip de comportament;
- evenimente neasteptate care împiedica desfasurarea unui comportament;
- lipsa controlului asupra comportamentului respectiv.
În atitudini “se sintetizeaza toate laturile vietii psihice (cognitive, afective, volitive, motivationale, conative, etc) pentru a conditiona si determina comportamentul individului, pozitia sa fata de oameni, realitati, împrejurari, evenimente, situatii. Ele reprezinta dispozitii latente ale individului de a raspunde sau actiona într-o maniera sau alta la o stimulare a mediului […] fiind o pre- perceptie, pre- actiune, pre- judecata.” ([ ], p. 174).
Atitudinea se întemeiaza pe ratiune si pe convingere, pe trezire afectiva si pe participare volitiva. Atitudinea elevului fata de matematica înseamna o pozitie constienta, activa, bine motivata, a elevului fata de cerintele legate de aceasta disciplina si care se exprima prin considerarea acestor cerinte drept mijloace de afirmare si înfaptuire a propriilor aspiratii. În timp, aceasta atitudine ( ca parte componenta a atitudinii fata de învatare în general) devine o trasatura de personalitate care determina activitatea elevului la acest obiect scolar.

Pentru a realiza performante bune si foarte bune în domeniul matematicii, nu este suficient ca elevul sa posede doar aptitudini corespunzatoare (ne-am referit în paragrafele anterioare la inteligenta si la inteligenta matematica). Exista elevi care au aptitudini foarte bune si cu toate acestea rezultatele lor sunt sub asteptari, neobtinând performante corespunzatoare acestor aptitudini. Totodata, alte semne de întrebare se ridica atunci când descoperim elevi care au rezultate bune la matematica însa nivelul aptitudinilor lor la matematica este unul mediu sau sub medie. Relatia între atitudinea elevilor fata de matematica si capacitatile sale legate de ea, este una de tip dinamic si interactiv: elevii cu aptitudini scazute pentru matematica par sa aiba si o atitudine preponderent negativa fata de acest domeniu iar cei care au atitudini negative par sa fie mai putin dispusi sa faca eforturi pentru a-si îmbunatati abilitatile lor matematice. O posibila explicatie (sustinuta si de ) poate fi gasita în diferentele de ordin motivational. Gillis si Lee (cf. 26, p. 92- 99) arata ca ponderea factorilor de ordin motivational în ceea ce priveste învatarea matematicii este de 20- 25 %. Exista o legatura foarte strânsa între aptitudini si motivatie: aptitudinile specializate nu se pot dezvolta în absenta preocuparii pentru acel domeniu iar lipsa unor aptitudini corespunzatoare –chiar în prezenta interesului pentru acel domeniu- duce la eforturi sterile. Astfel, se presupune (cf. Skemp, apud ) ca aptitudinea matematica se dezvolta pe baza inteligentei generale datorita preocuparilor pentru matematica. Elevii care au atât o inteligenta buna cât si o motivatie pentru învatare puternica, obtin un nivel achizitional superior, în special atunci când nivelul anxietatii legat de un posibil insucces este scazut; cu toate acestea, un nivel scazut al inteligentei nu poate fi compensat de o motivatie puternica. Daca teama de insuces depaseste nivelul anticiparii succesului, aceasta poate avea un efect inhibitor asupra achizitiior.
Alti autori (H. G. Hofmann, J. Lompscher, H. Weck, apud ) considera ca o atitudine pozitiva fata de o activitate sustine dezvoltarea si progresul unor aptitudini legate de acea activitate. Atitudinile negative declanseaza mecanisme de evitare, de refuz, de blocaj fata de sarcina, determinând un randament sub posibilitatile aptitudinale ale elevului.
În formarea unor atitudini pozitive sau negative un rol important îl are tipul de relatie care s-a stabilit între sarcina si particularitatile de personalitate ale elevului ca si “existenta posibilitatii aparitiei lor datorita unor întâmplari sau greseli de educatie ori de alta natura.” ( , p. 143). Unii autori ( , p.55) afirma ca factorul hotarâtor în atasarea elevului de un anumit obiect scolar pare sa fie reusita la acel obiect; elevii vor “prefera, de regula, acele obiecte de învatamânt care le sunt mai accesibile si la care sunt ajutati efectiv sa reuseasca.” (idem).
Atitudinea preferentiala a elevilor fata de un anumit obiect de învatamânt este influentata de interactiunea unor factori:
- externi ( continutul disciplinei studiate, noutatea cunostintelor, caracterul atractiv si interesant al predarii, personalitatea profesorului, importanta sociala a obiectului studiat, opiniile parintilor, etc.)
- interni ( capacitatile si interesele cognitive ale elevilor, componentele motivationale de ordin afectiv, sentimentul de succes/ insucces trait de elev în urma aprecierii sale de catre profesor si a constientizarii pozitiei sale competitive în clasa, nivelul de aspiratie format în functie de capacitatea sa de autoestimare, etc.)
Daca matematica este “importanta” dar nu este preferata (situatie des întâlnita în rândul elevilor de liceu care sustin examenul de Bacalaureat la acest obiect) atunci elevii vor învata mai mult sau mai putin sistematic si profund în functie de nivelul de dezvoltare a sentimentului datoriei. Pe masura ce cresc, elevii parcurg un proces de constientizare a propriilor posibilitati si preferinte; catre sfârsitul scolii generale apar înclinatii bine diferentiate pentru unele sau altele dintre disciplinele studiate urmând ca în liceu aceste preferinte sa se rafineze si stabilizeze devenind atitudini.

a) Relatia atitudine- motivatie
Motivatia –cu rol de sustinere a acestui proces de diferentiere- poate deveni operanta doar în momentul constituirii atitudinilor la nivelul personalitatii; sursele motivationale sunt variate si bogate dar numai în timpul desfasurarii unei activitati relativ sustinute în domeniul matematicii si ea va duce la conturarea unei anumite atitudini legate de aceasta.
Matematicianul si psihologul R. R. Skemp (apud , p. 57) crede ca “reusita la matematica depinde de existenta unor motive suficient de puternice care sa- l orienteze pe elev spre asimilarea matematicii si sa- l sustina în învingerea greutatilor ivite în calea desfasurarii acestei activitati… Studiul matematicii pare sa correspunda unei trebuinte învatate (deci extrinseci !), derivate –în special în clasele mai mici-; ea poate fi un instrument util în satisfacerea altor sarcini cerute de alte activitati sau discipline.” (p. 58). Principala problema este cea a modului în care elevul ajunge la “trebuinta de matematica”. La elevii din clasele mai mari putem vorbi de o motivatie intrinseca; sunt elevii pentru care activitatea matematica în sine este placuta si interesanta, indiferent de scopurile mai mult sau mai putin îndepartate care pot fi realizate prin intermediul ei. “În cazul lor, bucuria cunoasterii, placerea intelectuala generata de cresterea posibilitatilor mintale, constientizate de elev prin rezolvarea cu succes a diferitelor tipuri de probleme, reprezinta forta interna care orienteaza si sustine eforturile elevului în învatarea matematicii. Motivatia este intrinseca atunci când însasi efectuarea activitatii aduce în mod nemijlocit satisfactia.” (idem). Procesul formarii motivatiei de tip intrinsec (si, corespunzator, a unei atitudini favorabile fata de matematica) începe înca din clasele cele mai mici si se încheie spre sfârsitul gimnaziului (odata cu aparitia motivelor cognitive propriu- zise) când apar trebuintele (intrinseci!) de performanta, de autodepasire, de autorealizare, de cunoastere, etc.
Ca indici ai interesului elevilor pentru activitatile matematice gasim:
- atentia concentrata pe parcursul desfasurarii activitatii
- persistenta în activitate
- dorinta de a relua activitatea (odata întrerupta)
- satisfactia data de activitatea respectiva (exprimata sau manifestata)
Atitudinile opereaza între trecut, aspectul actual si proiectia constiintei elevului. De aceea, în functie de comportamentul manifestat putem deosebi elevi la care se observa absenta unui sistem atitudinal (si care au o pozitie conjuncturala, neimplicata si oscilanta sau de conformare la sistemul de norme si prescriptii) sau prezenta acestui sistem (cu manifestari adecvate ale elevilor la scopurile propuse sau cu manifestari inadecvate).
b) Nivele atitudinale:
1. Relatia atitudine- orele de matematica

În , p.87 , putem deosebi urmatoarele grupe de elevi:
a. care se refera la matematica în mod concret:
· asimileaza valorile ei fara a le supune unei analize critice comparative (conformism, deseori datorat familiei)
· orientarea lor se bazeaza, în mod unilateral, pe factori extrapersonali (“ce spune profesorul”, “ce spun parintii”, etc.)
· se multumesc cu satisfacerea cerintelor la orele de matematica
b. care privesc orele de matematica în mod abstract
· lipsa de stabilitate a atitudinilor, care duce la elevi inconstanti, capriciosi, cu comportamente putin previzibile în situatii noi
· resping adesea autoritatea rigida, cauta independenta, traiesc sentimente de nesiguranta a situatiei lor scolare
· încalcarea frecventa a normelor de conduita scolara
c. cu atitudini pozitive fata de matematica
d. elevi care nu opereaza dupa criterii social-valorice, ci manipuleaza comportamente rationale si atitudinale în functie de scopurile si dorintele personale
· evita izolarea; stabilesc rapid relatii sociale si amicale cu colegii si profesorii
· sunt mândri de reusitele sociale în afara scolii
e. orientare ambivalenta
· dezinteres fata de relatia sociala dintre ei si orele de matematica
· rezolva formal sarcinile cerute (acorda atentie celor care îi intereseaza sau le satisfac trebuintele de moment)
· grupurile scolare nu îi intereseaza prea mult

2. Relatia atitudine fata de matematica – încredere în sine

Înca de la începutul pubertatii individul învata sa devina constient de sine si sa devina capabil de autoreflectie. Ca adolescent el va realiza ca starea psihologica interna reprezinta un filtru care produce o interpretare a realitatii si devine o sursa de experienta. În aceasta etapa, adolescentul crede ca el este cel care îsi controleaza gândurile. Mai târziu, spre sfârsitul adolescentei el întelege ca exista anumite influente de ordin inconstient la nivelul

gândurilor sau ale comportamentului. În concluzie, de- a lungul întregii perioade a adolescentei sinele este vazut drept cel care manipuleaza gândurile si comportamentele.
Desi conceptia despre sine a unui individ tinde sa se stabilizeze din ce în ce mai mult, pe masura înaintarii în vârsta, în etapa adolescentei are loc un proces de destabilizare. Simultan cu formarea acestei conceptii, pe parcursul scolaritatii are loc constructia conceptiei privind propriile aptitudini, relativ la cerintele si activitatile scolii. Aceste conceptii (mai ales cele referitoare la achizitiile scolare) tind sa fie foarte bune la început, în jurul vârstei de 7 ani…atât de bune încât se transforma în supraaprecieri ale propriilor capacitati. Cercetarile (Helmke- 1992, apud 23) au aratat ca, pe termen lung, este de preferat o supraestimare moderata a capacitatii de învatare (chiar si în locul unei estimari reale, corecte) întrucât se constituie într-un factor care faciliteaza dezvoltarea cognitiva si afectiva. Totodata, subestimarea se constituie într-un factor de risc al dezvoltarii. Relatia dintre performanta obiectiva si autoapreciere este mediata de grupul scolar (clasa) de apartenenta al elevului, de calitatea actului instructional si de relatia profesor- elev.
Conceptia despre sine este legata de performanta scolara : ea este atât cauza cât si efect a performantei (Markus si Wurf -1987). Studiul longitudinal referitor la matematica, studiu efectuat pe o perioada de 4 ani de catre Helmke si van Aken în 1995 (apud 23) releva faptul ca, în clasele I- IV, conceptia despre sine nu are efecte de ordin motivational. Studiile efectuate de Purkey- 1970 sau de Roger, Smith si Coleman- 1978 (cf. [35], p. 393) arata ca, în general, conceptia despre sine este corelata pozitiv cu nivelul achizitiilor (masurat prin testele de performanta specifice). Cu toate acestea, alte cercetari (Shavelson si Bolus- 1982, Calsyn si Kenny- 1977, cf. [35]) arata ca nu exista motive întemeiate pentru a putea trage concluziile enuntate anterior si ca, mai mult, tentativele de a îmbunatati nivelul achizitiior pe seama cresterii stimei de sine au esuat!
Atunci când copilul traieste are experiente favorabile cu mediul înconjurator (si mai ales cu parintii), experiente de pe urma carora el se simte împlinit si încrezator în lumea din jurul sau, el are sanse maxime de a dobândi o buna conceptie despre sine, care sa-i permita integrarea în societate. Conceptia despre sine a copiilor mai mari se fundamenteaza pe patternurile dobândite anterior. În scoala, ea este facilitata atunci când profesorul evalueaza performantele elevilor tinând cont de diferentele individuale si bazându-se pe propria sa maiestrie pedagogica. La nivel individual, conceptia despre sine este dobândita pe baza achizitionarii competentelor ce tin de domeniul studiat, a cunostintelor de baza, a unor deprinderi de studiu, a strategiilor de învatare, etc. Aprecierea de sine pe care si-o face elevul este o reflectare a aprecierii pe care profesorul si colegii i-au facut-o asupra calitatilor si actiunilor sale. Aceasta imagine este încorporata de catre elev si devine element esential al imaginii de sine. Sub influenta aprecierii din scoala, elevul îsi formeaza o anumia atitudine fata de propria sa activitate, fata de el însusi. Relatia profesor – elev este mijlocita, de obicei, de grupul de elevi care confirma sau infirma o sanctiune sau o recompensa, haloul notelor extinzându-se dincolo de activitatile din timpul lectiei, în relatiile preferentiale dintre elevi". Experimentul efectuat de M. Zapârtan ([33]) arata ca daca punem în paralel aprecierea elevului cu cea facuta de profesor, apar diferentieri la nivelul extremelor (foarte bun si slab) însa corelatiile sunt semnificative pentru nivelul de apreciere cotat ca "bun". Iluziile privind propriul statut sunt evidentiate de prezenta corelatiilor mult mai scazute între aprecierea profesorului si autoapreciere si între aprecierea profesorului asa cum este ea perceputa de elev si autoapreciere. Ramîne în discutie criteriul utilizat de elevi în autoapreciere (si care la adolescenti este ierarhizat astfel : 1-propria persoana, 2-parintii, 3 –prietenii si colegii, 4 –profesorul).
Atitudinea fata de matematica este rezultanta interactiunii stabilite între elev, matematica si atitudinea elevului fata de sine. Spre deosebire de vârstele anterioare (când aceste relatii erau concrete, simple), în adolescenta relatiile devin complexe, cu nivele de trecere de la orientare la autoorientare, de la evaluare la autoevaluare, de la educatie la autoeducatie, etc. Atitudinea fata de sine este sensibil influentata datorita unui progres în exersarea cu judecati evaluative; acest progres se manifesta printr-o orientare matura în judecarea diferitelor situatii educationale si printr-o perceptie evoluata a situatiilor problematice. Studiile efectuate ( , p.90-92) dovedesc ca, în timpul claselor gimnaziale:
-indicatorii intensitatii atitudinale privind autoaprecierea situatiei scolare ocupa o pozitie medie
-atitudinea fata de sine tinde sa devina mai exigenta pe masura ce elevii ajung în clasa a VIII-a
-nu exista diferente statistice semnificative între autoaprecierea la baieti fata de fete.
Anumite tipuri de atitudini legate de sine pot influenta performantele scolare: atunci când elevul are o buna parere despre sine el este dispus sa investeasca mari cantitati de timp si energie în activitatile de învatare; în caz contrar, chiar daca are aceasta capacitate intelectuala de achizitionare, el poate esua. Totusi, conceptie despre sine pozitiva nu reprezinta garantia dobândirii de cunostinte de nivel înalt. Odata ce copilul "se convinge" ca nu poate învata la o anumita disciplina, sarcina profesorului devine aproape imposibila. O asemenea conceptie este aproape la fel de greu de surmontat ca si un handicap fizic, cu atât mai mult cu cât – cel mai adesea – este ascunsa observatorului neantrenat. În plus este necesar sa distingem între conceptia generala despre sine si conceptia despre sine legata de o anumita disciplina scolara. Asa se face ca putem întâlni elevi cu o slaba încredere în sine legata de matematica însa cu o buna conceptie despre sine, altii care au încredere în ei însisi în ceea ce priveste matematica dar nu o alta disciplina, etc.
În rândul elevilor cu insuccese scolare la matematica întâlnim adesea cazuri de instabilitate emotionala (caracterizata uneori prin discontinuitate si agitatie psihomotorie, activitatea se desfasoara cu mari intermitente si cu dificultati de concentrare a atentiei asupra ei, capacitatea de adaptare la mediu este mai redusa, etc.). De obicei aceasta trebuie sa scada odata cu vârsta însa problemele familiale ale elevului pot prelungi sau chiar accentua aceasta instabilitate. Înca din scoala generala la elevii cu rezultate slabe la matematica exista sentimente de insucces, de incapacitate, de neîncredere în sine, care duc la stari de nesiguranta, la formarea unui nivel scazut de aspiratie, la sentimente de teama legata de insucces; în timp, acestea duc la formarea unei atitudini negative fata de activitatea scolara în general, fata de matematica sau fata de profesor. Acestor elevi le displac orele de matematica asa ca interesele lor cognitive legate de ea (motivele intrinseci) nu se vor mai dezvolta. Rezultatul este ca, în timp, aceasta atitudine se stabilizeaza asa încât, odata ajunsi în liceu, atitudinea gata formata se va constitui într-un obstacol (adesea de natura inconstienta !) în calea însusirii cunostintelor la aceasta disciplina. În general exista o strânsa legatura între atitudinile fata de matematica si rezultatele scolare însa întâlnim si situatii când rezultatele unor elevi cu insatisfactii constante pot fi superioare altora care sunt satisfacuti de rezultate.
Tot acum, criteriile pe baza carora elevii îsi autoapreciaza situatia scolara sunt, în ordine: 1-notele scolare, 2-propria opinie, 3-parerea profesorului, 4-opinia parintilor, 5-alte criterii, 6-parerea colegilor (exista variatii, în gimnaziu, la ocuparea primelor doua pozitii).
În ceea ce priveste raportul dintre factorii stimulatori intrinseci si extrinseci ai învatarii matematicii (ca factori globali) si complexul atitudinal generat de acestia, se observa o crestere a factorilor motivationali de tip intrinsec pe masura înaintarii în vârsta.
Studii mai recente ( apud 23) constata existenta unei corelatii pozitive semnificative între încrederea în sine si achizitiile matematice (Reyes, 1984). Între acestea, cele mai importante rezultate sunt:
- Cheung (1988) care compara atitudinile si achizitiile matematice la o populatie de 5644 de elevi din Hong- Kong si gaseste o corelatie între variabilele "încredere în sine" si "nivelul achizitiilor" cu un indice r= 0,42.
- Kloosterman si Cougan (1994) care utilizeaza un esantion de 62 de elevi cu vârstele de 7- 12 ani; ei observa ca, la 9 ani, elevii care au achizitii modeste au tot atât de multa încredere în sine ca si cei cu achizitii înalte însa ei tind sa aiba estimari joase privind aptitudinile lor pentru matematica.
Principala limita a acestor studii este ca, desi observa existenta unei legaturi între variabila de tip cognitiv si cea de tip afectiv, ele nu ofera si o explicatie asupra modului în care una dintre ele o influenteaza pe cealalta. În plus, conceptia despre sine ori încrederea în sine nu se pot constitui în predictori ai succesului individual într-o disciplina sau alta; în schimb, putem afirma ca, daca un subiect, are o buna încredere în sine legata de matematica iar cunostintele sale sunt corespunzatoare, atunci cele doua variabile sunt corelate pozitiv. Studii efectuate dupa 1990 (cf. [37] ???) gasesc corelatii semnificative între stima de sine si placerea domeniului mtematicii si al stiintei, în general.Copiii carora le place matematica au un nivel înalt al stimei de sine, si reciproc. Aceasta relatie este înca si mai puternica pentru fete decât pentru baieti Hilke si Conway- Gerhardt, 1994).
În terminologia teoriilor privind învatarea, emotia devine un factor capabil de influentare a procesului atunci când reactiile emotionale pot modifica modul de gândire al unui subiect privind situatia respectiva. În teoria lor privind modul în care emotiile influenteaza performantele matematice, Mandler si Mc Leod (1989) arata ca emotiile sunt rezultatul discrepantelor între evenimentele asteptate si cele actuale (asa cum sunt ele percepute în prezent). De exemplu, atunci când elevul realizeaza ca asteptarile sale privind rezolvarea unei probleme (în cadrul unei testari) sunt zadarnice, acel elev va avea o reactie emotionala. Presupunând ca el ar fi "stiut" ca strategia abordata în rezolvare ar fi fost cea adecvata, emotia declansata va fi negativa datorita faptului ca esecul (evenimentul perceput) nu a fost anticipat sau dorit.
Între factorii care influenteaza formarea unei atitudini pozitive fata de matematica, amintim:
· omogenitatea colectivului scolar
· cooperarea si competitia
· notele obtinute (ca factori individuali)
· motivatii de ordin cognitiv
· motivatii profesionale, morale, materiale

3.Relatia între experientele de succes/ insucces si atitudinea fata de matematica

Reusita anticipata este unul dintre factorii decisivi ai angajarii elevului în realizarea sarcinilor didactice cerute si în atasarea fata de un obiect scolar. Atunci când motivatia acestor experiente privind succesul devine eficienta, ea tinde sa se constituie ca atitudine la nivelul personalitatii. La nivelul gimnaziului, asa cum am aratat, substratul motivational nu înregistreaza tendinte de fixare pe elementele extrinseci ale stimularii, ci exista perspectiva unor treceri treptate a extrinsecului în intrinsec, a individualului în social. Procesul de anticipare a situatiilor de succes/ insucces e o constructie complexa de structuri cognitive, dispozitii motivationale si volitive. Ele introduc un sens, o ordine, o ierarhie în universul starilor si relatiilor elevului. Atitudinile fata de succes sau insucces explica armonizarea, diferentierea si maturizarea conditiilor interne. La adolescenti tendinta cea mai puternica este de a dori succesul si de evitare a insuccesului. Pentru acestia si pentru parintii lor, insuccesul este mai dramatic întrucât semnaleaza un potential insucces profesional, o situatie economica modesta si un statut social inferior. În plus, si pozitia acestor elevi în cadrul clasei este relativ marginalizata si chiar imaginea de sine poate fi defavorabila. Reusita sau nereusita obiectiva la matematica (concretizata în rezultatele obtinute) se reflecta în trairea subiectiva a succesului sau insuccesului, si reciproc. De exemplu, un elev neinteresat de obtinerea performantelor, datorita neangajarii în activitatile matematice nu-si va mobiliza resursele si nu va trai sentimente de esec, multumindu-se cu un rezultat pe care un alt elev îl poate considera nesatisfacator. O posibila explicatie pentru aceasta stare de lucruri poate fi gasita în teoria trebuintelor a lui A. Maslow si poate indica existenta unei nevoi puternice de apreciere pozitiva si/ sau actiunea unor mecanisme de aparare a Eului directionate catre mentinerea stimei de sine la un nivel netraumatizant. La nivelul personalitatii elevului adolescent trebuinta de autorealizare are cel mai mare potential stimulativ. Ea joaca un rol central în conduitele cognitive ale elevilor, în masura în care este satisfacuta. Într-o cercetare efectuata de catre M. Jigau ([32], p.116), ierarhizarea factorilor care influenteaza rezultatele scolare la o disciplina scolara, este urmatoarea:
- factori individuali:
1) imaginea de sine
2) importanta acordata activitatii de învatare
3) atitudinea fata de scoala si nivelul aspiratiilor scolare si profesionale.
- influente de grup
- factori familiali:
1) mediul de rezidenta
2) nivelul de instruire al parintilor
3) nivelul comunitar
- caracteristici ale profesorului
De asemenea, putem observa o concordanta (dar nu o identificare !) între atitudinile elevilor fata de matematica si natura aprecierilor personale. Satisfactiile si insatisfactiile elevilor exprima aprecierea si adeziunea lor fata de programul scolar si fata de activitatile matematice aferente. Ele apar ca indicatori psihosociali importanti, ca valori ale aprecierii starilor afective traite în raport cu rolul jucat de aceste activitati în viata lor, cu rezultatele si recompensele obtinute. În timpul desfasurarii activitatilor de la orele de matematica, aceste elemente se interiorizeaza si apar ca factori axiologici. Studiile releva faptul ca, în ceea ce priveste relatia dintre satisfactie sau insatisfactie si angajarea elevilor în programul scolar, cea mai mare influenta o au parametrii externi (situati la extreme: foarte ridicati sau foarte scazuti) ai satisfactiei; cei de nivel mediu nu provoaca atitudini favorabile.
În articolul lor ( 25, p. 249- 257), Glossop, Appleyard si Roberts iau în discutie termenul de "sub/supra- achizitie" care presupune existenta unui potential de achizitie care devine functional atunci când, majoritatea copiilor aflati la un acelasi nivel al coeficientului de inteligenta (masurat printr-un test specific) ating -sau sunt foarte aproape de- acel potential si doar unii dintre copii ramân în urma iar altii, foarte putini, sunt în avans. Se presupune ca elevii care au "sub-achizitii" (masurate prin testele de cunostinte standardizate) sunt cei care nu îsi ating acest potential. Discutiile ulterioare s-au purtat pe seama posibilitatii de determinare obiective a acestui potential.
Daca avem în vedere relatia dintre satisfactie si eficienta activitatii de învatare (masurata în note), atunci:
- la elevii cu note de 9- 10 satisfactia nu se bazeaza pe criteriul evaluativ (notele obtinute) ci pe cele de ordin cognitiv si relational
- elevii cu note cuprinse între 4- 6,99 iau ca referinta elementele evaluative cu atribute de exigenta crescuta si, uneori, inechitate si subiectivism în apreciere
Aceste observatii arata ca nu exista un raport liniar între rezultatele bune, atitudinile pozitive si satisfactie în învatarea matematicii.