Cele mai noi referate primitereferate la romana, proiecte, rezumate, caracterizari de nota 10 la romana.

LEGISLATIA UNIUNII EUROPENE PRIVIND POLITICILE SOCIALE SI OCUPAREA FORTEI DE MUNCA

Politicile sociale si ocuparea fortei de munca acopera domenii vaste, dar strans legate intre ele. Dintre aceste domenii se pot mentiona : legislatia muncii si conditiile de lucru, egalitatea de sanse intre barbati si femei, protectia sociala, protectia muncii,
Continuare

POVESTEA LUI HARAP-ALB - apartenenta la specie - de Ion Creanga

Basmul este o specie epica de mare intindere, de obicei in proza, in care sunt narate intamplari fabuloase(fantastice) ale unor personaje imaginare, inzestrate cu insusiri supranaturale. Basmul apartine prin origine, literaturii populare, avand caracter oral, anonim si colectiv. Insa pe la inceputul secolului al-XIX-lea, apare un interes al scriitorilor pentru basm, o predilectie pentru mituri, pentru trecut, pentru specificul national si pentru creatia populara autohtona.
Continuare

BASMUL CULT POVESTEA LUI HARAP ALB caracterizarea personajului principal

Descoperind frumusetea si varietatea literaturii populare, scriitorii o folosesc ca model si sursa de inspiratie, creand opere in maniera si cu structura creatiilor folclorioce. Asfel, se ajunge si la crearea basmului cult, dupa modelul basmului popular. In literatura romana Ion Creanga s-a facut remarcat prin elemente originale care dau viata operelor sale.
Continuare

ROMANUL TRADITIONAL “BALTAGUL”de Mihail Sadoveanu

Romanul “Baltagul” de Mihail Sadoveanu, aparut in noiembrie 1930, este un adevarat “poem al naturii si al sufletului omului simplu, o «Miorita» in dimensiuni mari” (G. Calinescu). Romanul ilustreaza lumea arhaica a satului romanesc, sufletul taranului moldovean ca pastrator al traditiilor si al specificului national, cu un mod propriu de a gandi, de a simti si a reactiona in fata problemelor cruciale ale vietii.
Continuare

ROMANUL TRADITIONAL “BALTAGUL” apartenenta la specie

Viata satului romanesc (tema spiritualitatii satului romanesc) este principala tema a epicii sadoveniene, intrucat „taranul roman a fost principalul meu erou”(Sadoveanu). Taranul sadovenian este locuitorul de la munte, moldoveanul cu viata aspra ca si meleagurile prapastioase pe care este sortit sa traiasca (cum ilustreaza prozatorul in legenda de la inceputul romanului „Baltagul”).
Continuare

European Ombudsman - institutia, istoric, generalitati

Initial institutia ombudsmanului s-a format in Suedia in anul 1809. Anterior insa, in aceasta tara exista practica ca Parlamentul (Riksdag) sa numeasca un imputernicit al sau, investit cu prerogativa de a cerceta si solutiona plangerile persoanelor vatamate in drepturile lor prin abuzuri ale administratiei regale.
Continuare

Analiza unui nebun de schizofrenie paranoica

Fiecare fiinta se naste cu un anumit nr. de celule (gene fizice) care alcatuiesc organele interne si externe(inima,creierul plamanii ,picioarele, nasul, ochii, e.t.c.)au un rol bine determinat si sunt gene transmisibile din tata in fiu in procent de aproape 100%
Continuare

Analiza literara-“Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”

Opera prezentata, pentru analiza literara cu referinte critice este constituita dintr-o structura specifica romanului modern, apartinand unui curent literar deosebit de disputat, controversat, si anume, modernismului.
Continuare

Praslea cel voinic si merele de aur - demonstratie ca e basm

Basmul este o specie narativa,pluri-episodica,in care intamplarile reale se impletesc su cele fantastice,fiind savarsite de personaje inzestrate cu trasaturi fantastice si reale,reprezentand binele si raul,din a caror confruntare ies invingatoare faptele binelui.
Continuare

Relatia dintre executiv si administratia publica

Notiunea de administratie publica. Statul, termen care sugereaza un „nucleu central”, in realitate este o retea de organizatii si institutii centrale si locale diverse, care se ocupa cu asigurarea ordinii si securitatii sociale, politice si economice a unei comunitati nationale date.
Continuare